, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μελβούρνη: Συλλαλητήριο για την Μακεδονία τηn Κυριακή

epa06461076 Thousands of people participate in the rally for the Macedonia naming dispute, Thessaloniki, Greece, 21 January 2018. The Macedonia name dispute is a political dispute between Greece and FYROM. Greece opposes the use of the name "Macedonia" by the Former Yugoslavian Republic of Macedonia. Millions of Greeks identify themselves as Macedonians, unrelated to the Slavic people who are associated with the Former Yugoslavian Republic of Macedonia. Greece further objects to the use of the term "Macedonian" for the neighboring country's largest ethnic group and its language. The specific naming dispute, was reignited after the breakup of Yugoslavia and the newly gained independence of the former Socialist Republic of Macedonia in 1991. EPA-EFE/VASSILIS VERVERIDIS

Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι.

Κύριος αποδέκτης της διαμαρτυρίας αυτής, όπως υποστηρίζουν, είναι η Ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται με τα Σκόπια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Με δεδομένη α)την αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων και τις, από την γένεσή της, βλέψεις της για μελλοντική προσάρτηση Ελληνικών εδαφών, β) την έλλειψη πρόθεσης για αλλαγή της ονομασίας της εθνικότητας και γλώσσας τους, γ) την επίσημα διατυπωμένη έλλειψη προθεσής τους για αλλαγή των επίμαχων άρθρων του συντάγματός τους που αποπνέουν αλυτρωτισμό και δ) το γεγονός ότι η γεωστρατηγική συγκυρία της παρούσας περιόδου καθιστά τα Σκόπια ευάλωτα και υπό πραγματική πίεση για την επίλυση των διαφορών τους με την Ελλάδα, επείγουσα για αυτούς και όχι για την Ελλάδα, επιθυμούμε να διακηρύξουμε προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε ονομασία η οποία εμπεριέχει τον ελληνικότατο όρο «Μακεδονία» και, φυσικά, ούτε την ονομασία της γλώσσας και εθνικότητας αυτών ως «Μακεδονική» και «Μακεδόνες» αντίστοιχα.

Απαιτούμε:

α) την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων

β) την απαίτηση για εξάλειψη του αλυτρωτισμού σε όλα τα επίπεδα (Σύνταγμα, Παιδεία, Μουσεία κ.α.) πριν την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση ονόματος (χώρας, εθνικότητας, γλώσσας) που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»
και

γ) την άμεση καταγραφή, αναγνώριση και στήριξη της Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια.

Παράλληλα με την διαμαρτυρία προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η κινητοποίησή μας έχει ως επιπρόσθετο στόχο την αφύπνιση της ευρύτερης Αυστραλιανής Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, ως προς

α) την αλυτρωτική προπαγάνδα της εδώ κοινότητας των Σκοπιανών, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της διοργάνωσης συλλαλητηρίου στις 4 Μαρτίου, κατά τη διαφήμιση του οποίου κυκλοφορούν αφίσες με χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» και φυσικά τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως, αν και η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων επίσημα αποκηρύσσει τις οποιεσδήποτε εδαφικές και ιστορικές διεκδικήσεις, η φιλειρηνική Ελληνική παροικία βρίσκεται
καθημερινά αντιμέτωπη με την προκλητικότατη στάση των Σκοπιανών εδώ στην Αυστραλία.

Με την επικείμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας επίσης:

Καλούμε τις Αυστραλιανές αρχές να στηρίξουν την θέση της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας ενάντια σε οποιονδήποτε συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος της νοτιότερης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας

Καλούμε τα αγγλόφωνα ΜΜΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Αυστραλιανής Κυβέρνησης και να μην αποκαλούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Ζητούμε την συμπαράσταση των εδώ Αρχών στο δίκαιο αίτημά μας για καταγραφή, αναγνώριση και προστασία της Ελληνικής Μειονότητας των Σκοπίων.

Με το πέρας της εκδήλωσης θα επιδοθεί σχετικό ψήφισμα στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.