, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας: 12 παρεμβάσεις στα εργασιακά

«Έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά. Όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα και δημόσια να συγχαρώ για την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων για να ενθαρρύνουμε την πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.
Για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι το πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων «σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών από 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης».
«Η υποδηλωμένη εργασία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από αυτήν την κυβέρνηση. Είναι δέσμευση δικιά μου, δέσμευση του υπουργού και σύντομα θα δούμε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δέσμη των 12 παρεμβάσεων για τα εργασιακά
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ψηφιακό άλμα που επιχειρεί η χώρα, υποστηρίζοντας την ανταγωνιστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με επίκεντρο την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία.
Κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας παρουσίασαν το σχέδιο 12 σημείων που έχουν ετοιμάσει για τα εργασιακά.
Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως αποτυπώθηκαν κατά την επαφή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, είναι οι εξής:
1) Εμπεδώνουμε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω συστηματοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων. Δημιουργούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας Μητρώο παραβατικότητας για την αδήλωτη εργασία, καθιερώνουμε τον υποχρεωτικό επανέλεγχο εντός 12μήνου για κάθε κρούσμα αδήλωτης εργασίας και φτάνουμε ως το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιπτώσεις δεύτερης υποτροπής. Από σήμερα, μάλιστα, ξεκινάμε ένα νέο κύμα σαρωτικών ελέγχων.
Παράλληλα, αναθεωρούμε την αρχιτεκτονική του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ, που πρώτοι καθιερώσαμε το 2013, παρέχοντας γενναία έκπτωση υπό την προϋπόθεση πρόσληψης του εργαζομένου για δώδεκα (12) τουλάχιστον μήνες, με πλήρη απασχόληση.
Επιπλέον, ο ΣΕΠΕ σε συνεργασία με τις βάσεις δεδομένων άλλων φορέων (Υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης) εμβαθύνει στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data Analytics) ώστε να έχει τις βέλτιστες δυνατότητες στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας.
2) Αντιμετωπίζουμε το νέο φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας, αυξάνοντας κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένου ωραρίου μερικής απασχόλησης. Σκοπός είναι η ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και, κυρίως, η αποτροπή των εργοδοτών από τη συστηματική προσφυγή σε καταχρηστικού τύπου συμβάσεις «ψευδο-μερικής» απασχόλησης.
3) Με τη Δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων που θα συνοδεύεται από φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καλλιεργούμε συστηματικά μια κουλτούρα συμμόρφωσης και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, προχωρούμε με ορίζοντα τετραετίας σε μια συνολική αποκλιμάκωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, αποκλειστικά, όμως, για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς εκεί βρίσκεται το κέντρο βάρους και η στόχευση της πολιτικής μας για την αγορά εργασίας.
4) Δίνουμε τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Ενισχύσαμε την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 ακόμη υπαλλήλους και παγώσαμε προσωρινά τις μετατάξεις προς άλλες υπηρεσίες, ώστε να επιταχυνθεί σημαντικά η έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. Εκδίδουμε, χάρη σε αυτές τις ενέργειες, άμεσα εντός Σεπτεμβρίου 65.850 συντάξεις χηρείας με το αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης από 50% στο 70%.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναβαθμίζουμε περαιτέρω τις ψηφιακές υποδομές που πρώτοι δημιουργήσαμε πριν πέντε χρόνια (ΗΛΙΟΣ, ΑΤΛΑΣ) και τόσο υποτιμήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε το πολύ σε δύο χρόνια από τώρα, το 90% των νέων συντάξεων θα εκδίδονται σχεδόν αυθημερόν.
5) Επιβάλλουμε στον ΕΦΚΑ την υποχρεωτική κατάρτιση Ισολογισμών. Όχι μόνο για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και επειδή η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής και οι προοπτικές της κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να εδράζονται στη βάση αξιόπιστων στοιχείων που αντανακλούν την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση του Φορέα.
6) Καθιστούμε ακόμη πιο ελκυστική, μειώνοντας το επιτόκιο από 5% σε 3%, την οριστικά τελευταία ευκαιρία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία (120 δόσεις), η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
7) Επιβεβαιώνουμε τη στέρεη πεποίθησή μας για την αναγκαιότητα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και ανόθευτου συνδικαλισμού, ως βασικές εγγυήσεις δημοκρατίας και κοινωνικής διαπραγμάτευσης σε κάθε προηγμένη χώρα. Εναρμονιζόμαστε, όμως, με τις επικρατούσες ευρωπαϊκές πρακτικές, δίνοντας στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να εξαιρούν από τις κλαδικές συμβάσεις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Δημιουργούμε Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και παρέχουμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη λήψη αποφάσεων, γιατί όλοι πρέπει να αποφασίζουν για όλους και όχι οι λίγοι για τους πολλούς.
8) Προχωρούμε στην αναβάθμιση και ολοκλήρωση του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (κωδικοποίηση ως ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ), με σκοπό τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών, τη μετατροπή του σε ένα εύχρηστο, οικείο και φιλικό στη χρήστη (εργαζόμενο ή εργοδότη) εργαλείο και την αξιοποίησή του ως μέσο σχεδιασμού ορθολογικών και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόλησης και τον έλεγχο της αγοράς εργασίας.
9) Φέρνουμε τον νέο, εξωστρεφή ΟΑΕΔ στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω ισχυρών συμπράξεων και συνεργασιών με δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς. Διαμορφώνουμε νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και ενισχύουμε τα προσόντα των ανέργων στο σύγχρονο τεχνολογικό, θεσμικό και κοινωνικό περιβάλλον, διασυνδέοντας τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
10) Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η διυπουργική ομάδα Rebrain Greece υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας, για την αποτροπή της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain), την προσαρμογή της εργασίας στη νέα ψηφιακή εποχή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και καινοτομικού δυναμισμού.
11) Ενισχύουμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και στηρίζουμε την οικογένεια απέναντι στο δημογραφικό κίνδυνο με ένα συνεκτικό πλέγμα θεσμικών και οικονομικών μέτρων.
Θεσπίζουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας, ενώ μετά τη φετινή σημαντική αύξηση των κουπονιών (155 χιλ. έναντι 125 χιλ. πέρυσι), εφαρμόζουμε το σχέδιο μας ώστε κανένα παιδί πλέον να μην μένει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.
Προωθούμε την Ανεξάρτητη Διαβίωση και την Προσβασιμότητα, αρχές που κατοχυρώνονται και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία (θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, κ.λπ.) και εκπονούμε τη νέα «Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά μετά το 2020 (EU post 2020)».
Διευρύνουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (που πρώτοι θεσπίσαμε το 2014) και ενδυναμώνουμε τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας.
12) Αναβαθμίζουμε το Εθνικό Δίκτυο Υποστήριξης Γυναικών (θύματα βίας) με πυκνό δίκτυο Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλη τη χώρα και αναβαθμίζουμε την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.