, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με φανέλα… Εθνικής Ελλάδος στη μάχη του Eurogroup

Άρθρο του Νίκου Καραμανλή
Μας χωρίζουν περίπου 60 ημέρες από το κρίσιμο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Εκεί που, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα δώσει τη μεγάλη μάχη για τη διάσωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Το «μπρα ντε φερ», όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, με το οικονομικό επιτελείο να έχει μία σειρά ισχυρών επιχειρημάτων. Το βασικότερο είναι πως η μείωση –μέσω της εξάλειψης της προσωπικής διαφοράς– δεν αποτελεί μόνιμο διαρθρωτικό μέτρο, αλλά καθαρά δημοσιονομικό. Ο λόγος, γι’ αυτό που με… τακτ προσπάθησε να πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην προσπάθειά του να πείσει τους εταίρους περί της μη αναγκαιότητας.
Κακά τα ψέματα, πρόκειται για μία πολύ δύσκολη μάχη που οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Ειδικά το ΔΝΤ, παρόλο που στελέχη του έχουν παραδεχτεί άπειρες φορές ότι κατά τη διάρκεια των 8 μνημονιακών ετών έγιναν αστοχίες και λάθη, έχει στυλώσει τα πόδια. Την ίδια ώρα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, παρότι γνωρίζουν πως η νέα περικοπή των συντάξεων –λίγους μήνες μετά το τέλος των «προγραμμάτων διάσωσης»– δείχνει περισσότερο τιμωρητική διάθεση και λιγότερο μοιάζει με διαρθρωτικό μέτρο, εμφανίζονται μοιρασμένοι. Και εδώ, όπως σε κάθε απόφαση που αφορά την ελληνική οικονομία και λαμβάνεται στις Βρυξέλλες, τον κρίσιμο ρόλο θα έχει ο γερμανικός παράγοντας. Και μπορεί, πλέον, να μην υπάρχει Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup, η πολιτική του Βερολίνου όμως δεν έχει αλλάξει.
Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι κρίσιμο οι πολιτικές δυνάμεις να παραμερίσουν για λίγο τις διαφορές τους και να σταθούν σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα στο πλευρό της κυβέρνησης. Όχι για να εξυπηρετήσουν την πολιτική της διάσωση. Αλλά για να μην πληρώσουν ξανά το μάρμαρο οι απόμαχοι της ζωής, οι γονείς και οι παππούδες μας. Οι άνθρωποι που, όσο και να διαμαρτυρηθούν, δεν πρόκειται να εισακουστούν – καθώς δεν έχουν τρόπο πίεσης της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι άνθρωποι που σε αυτά τα τόσο δύσκολα χρόνια στήριξαν την ελληνική οικογένεια από το υστέρημά τους και δεν τους αξίζει να δουν τις όποιες απολαβές τους να ψαλιδίζονται ξανά. Αυτό θα είναι άλλωστε κι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, ότι όντως αφήνουμε πίσω μας την εποχή των μνημονίων. Η οικονομία είναι και ζήτημα ψυχολογίας, μην το λησμονεί κανείς αυτό.
Επανερχόμενος στον γερμανικό παράγοντα, αξίζει να σημειωθεί ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μπροστά της αλλεπάλληλες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Η αρχή γίνεται στις 14 Οκτωβρίου στη Βαυαρία. Ακολουθεί, προς το τέλος Οκτωβρίου, το κρατίδιο της Έσσης. Το αποτέλεσμα θα μετρήσει και στη στάση που κρατήσει το Βερολίνο στο κρίσιμο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να οδηγηθούν τα πράγματα σε σύγκρουση και ρήξη, ούτε σκοπεύει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες! Όπως κι αυτό μεταφράζεται!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.