, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

“Μην Κλαις Ρε Γοργόνα”, Stand Up Tragedy δυο σπαρακτικών και κωμικών μονολόγων

“Μην Κλαις Ρε Γοργόνα” είναι ο τίτλος του Stand Up Tragedy, δυο σπαρακτικών και συνάμα κωμικών μονολόγων που θα εξιτάρουν αλλά και θα προβληματίσουν τους θεατές.
‘’Ένας νέος μοιράζει τα τελευταία φυλλάδια στις τελευταίες εισόδους. Πατάει κουδούνια, ανεβαίνει ασανσέρ και ονειρεύεται στον ακάλυπτο. Γιατί είναι τα τελευταία άραγε; Πότε τελειώνει το οκτάωρο; Πότε αρχίζει η ζωή;
Ένας καλοκάγαθος καπετάνιος αναρωτιέται για τη ζωή του. Τι να έφταιξε; Τι δεν έκανε καλά; Από μπροστά του περνάει μια γοργόνα, τον κοιτάει αδιάφορη. Κάτι του θυμίζει. Μήπως είναι η αδερφή του… Πόσο θα ήθελε να της μιλήσει! Γέλα καλή μου γοργόνα! Γέλα! Όπου να’ ναι θα κλαις! Γέλα όσο προλαβαίνεις!Δύο ιστορίες, δύο τραύματα, δύο ήρωες που προσπαθούν να αντέξουν άλλη μια μέρα.’’, αναφέρει η σύνοψη του έργου.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κωνσταντινίδης και η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου μια εκ των πρωταγωνιστούν μιλούν στην Karfitsa.
Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στο “Μην Κλαις Ρε Γοργόνα” ;
Δ.Κ.: Αυτά που θα δείτε στην παράσταση είναι λίγο πολύ η καθημερινότητά μας. Η κρίση (και δεν εννοώ μόνο την οικονομική),οι πόλεμοι και οι συνέπειες αυτών. Αγκιστρωμένοι στον κομφορμισμό μας, συμπεριφερόμαστε με ανεμελιά και αδιαφορία για τις τραγικές στιγμές που ζουν οι συνάνθρωποί μας και εμείς οι ίδιοι φυσικά.
Ποια ήταν η αφορμή για να ανέβει αυτό το Stand Up Tragedy;
Κ.Χ.: Η αφορμή ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας με την πρόταση που έκανε στον Δημήτρη, να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους.
Τελικά τι μπορεί να κάνει τις γοργόνες να κλάψουν;
Δ.Κ.: Μπορώ να πω με τι θα έπρεπε να κλαίνε οι γοργόνες. Θα έπρεπε να κλαίνε για τους πολέμους που γίνονται στο βωμό του χρήματος και γεννούν θανάτους, προσφυγιά, ανεργία, φτώχεια και καταστρέφουν στο διάβα τους πολιτισμούς αιώνων.
Υπάρχει κάτι που θέλετε να περάστε στο κοινό;
Δ.Κ.: Αυτό που θα ήθελα να αντιληφθούν οι θεατές βλέποντας την παράσταση είναι πως το σημαντικότερο όλων είναι η στάση ζωής του καθένα μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πάντα, μόνο από τους άλλους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εν δυνάμει είμαστε όλοι στη θέση των αδύναμων. Είτε αυτοί είναι πρόσφυγες, είτε άνεργοι, είτε εργαζόμενοι των 2.90 ευρώ την ώρα, ανασφάλιστοι, άστεγοι. Επομένως δεν περιμένουμε να πάρει φωτιά το σπίτι μας για να αντιδράσουμε, ξεκινάμε να σβήσουμε τη φωτιά στο σπίτι του γείτονα.
Πέρα από το θεατρικό σανίδι συνυπάρχετε και στη ζωή, ως ζευγάρι. Πως είναι λειτουργεί αυτός ο συνδυασμός για εσάς;
Κ.Χ.: Η αλήθεια είναι πως επειδή αυτό μας συμβαίνει πολλά χρόνια, είναι για μας κάτι φυσιολογικό. Έχουμε τις διαφωνίες μας βέβαια πολλές φορές, αλλά είναι υπέροχο να είσαι με κάποιον που διαβάζει τη σκέψη σου και συ τη δική του. Σε ξεκουράζει, σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Είναι ωραίο τελικά.
Τι σημαίνει το όνομα της ομάδας σας ΠΛΑΤΑΓΗ (πλαταγή). Πως το επιλέξατε;
Δ.Κ.: Στην αρχαία Ελλάδα ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά, ήταν η Πλαταγή. Μια πήλινη κουδουνίστρα, που είχε πετραδάκια μέσα, για να τραβά την προσοχή του βρέφους. Έκανα τον συνειρμό με τα τρία κουδούνια του θεάτρου και ιδού!
Μετά τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, σε ποιες περιοχές θα κάνετε περιοδεία;
Κ.Χ.: Στη Θεσσαλονίκη παίζουμε στις 4 και 5 Νοέμβρη. Είναι η πρεμιέρα μας και το crash test μας,θα λέγαμε. Τον Δεκέμβρη στις 7 και 8 παίζουμε στις Σέρρες για να τιμήσουμε τον συγγραφέα, ο οποίος διαμένει εκεί. Τον Ιανουάριο στις 4 παίζουμε Κοζάνη και στις 5 στη Φλώρινα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.