, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μητροπολιτική διοίκηση για το μέλλον της Θεσσαλονίκης

Σήμερα η Θεσσαλονίκη με συγκεντρωμένες δραστηριότητες  μιας μεγαλούπολης, πορεύεται, χωρίς σχεδιασμό «στην λογική ας το αφήσουμε για αύριο και βλέπουμε».
Του ΣΑΚΗ ΤΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

  • Υφίσταται τη μετανάστευση-αφαίμαξη του επιχειρησιακού, επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της προς στην Αθήνα ή στο εξωτερικό για καλύτερη τύχη.
  • Έχει κενά, διοικητικά και οικονομικά σε θεσμούς και έργα περιβάλλοντος.
  • Εμφανίζει αδράνεια και αγκυλώσεις στις γραφειοκρατικές διαδικασίες με το κρυφτούλι των υπευθύνων και την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων.

Η Θεσσαλονίκη σήμερα, η κατ΄ευφημισμόν συμπρωτεύουσα και μητρόπολη των Βαλκανίων, ζει την σκληρή καθημερινότητά της:

  • Με τρομακτικές –για σύγχρονη μεγαλούπολη- ελλείψεις στο κυκλοφοριακό και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Με ψεύτικα τοπικά κέντρα εξουσίας και κυρίως μακριά από τις λύσεις που μπορεί να δώσει η όποια κυβερνητική δραστηριότητα και οι άμεσες ενέργειες των υπουργών, λόγω της καθημερινής διαβίωσής τους στην Αθήνα.
  • Οι πολίτες της , λοιπόν, συνωθούνται σε ένα ασφυκτικό παρόν αλλά και ένα αβέβαιο μέλλον στην καθημερινή τους λειτουργία.

Σκοπός πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας με απλές και εφικτές λύσεις. Να μειωθούν δηλαδή όσα μας ενοχλούν και μας συνθλίβουν καθημερινά.
Ο τρόπος είναι ένας,  η πολιτική βούληση του κράτους, των τοπικών φορέων και των πολιτών. Το κράτος δίνοντας εργαλεία και θεσμούς. Οι τοπικοί φορείς συνειδητοποιώντας την ευθύνη και το ρόλο τους επιτέλους να δράσουν. Ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να αποκτήσει δύναμη και αυτοτέλεια ξεπερνώντας να σύνδρομα των πλακοστρώσεων και των εκδηλώσεων.  Χρειάζονται νόμοι καινούριοι αλλά και καινούρια νοοτροπία. Χρειάζονται Μητροπολιτική Διοίκηση, που θα συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες (διοικητικές, αναπτυξιακές, πολιτιστικές).
Μητροπολιτική Διοίκηση, που θα μπορεί να βάζει στόχο, να τον σχεδιάζει εντάσσοντάς τον στους εθνικούς και περιφερειακούς σχεδιασμούς. Που θα ξεκινάει τα μικρά και τα μεγάλα έργα και θα είναι αυτοδύναμη και οικονομικά αυτοτελής. Θα ελέγχει και θα λειτουργεί όλες τις υποδομές εκπαίδευσης, συγκοινωνίας, κυκλοφοριακού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Όσο για τους διοικούντες την Μητροπολιτική Διοίκηση, αυτοί θα λογοδοτούν για αυτά που έκαναν οι ίδιοι.
Έτσι ο πολίτης θα πάψει να αποτελεί χειροκροτητή και ιθαγενή και θα εξελιχθεί σε δημιουργό και εκφραστή. Οι διεκδικήσεις του θα συναντήσουν ευήκοα ώτα ξεπερνώντας τα σύνδρομα της ερωτικής πόλης, με το καλό φαγητό και την διασκέδαση. Για να μην περιμένει από κάθε υπουργό, που πέρασε κάποτε καλά στην πόλη, να το θυμηθεί για να του χαρίσει κάτι απ’ αυτά που χρειάζεται.
Γιατί η Θεσσαλονίκη πρέπει να αρχίσει να αντιστέκεται, να αναγεννιέται και να κοιτάξει πάλι το μέλλον της με την ασυναγώνιστη δύναμη των πολιτών της. Να αποκτήσει πάλι το χαμόγελό της.
Γι΄αυτό κατεβαίνω σ΄αυτό τον αγώνα.
Γιατί θέλω και μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.
Και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να έλθουν μαζί μας για μια υπεύθυνη διοίκηση στην Θεσσαλονίκη.
Γι’ αυτό ζητώ από τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν με την ψήφο τους και να συμπαραταχθούν στον αγώνα που όλοι μαζί ξεκινάμε.
* Ο Σάκης Τζακόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη του Νίκου Ταχιάου «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.