, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μητσοτάκης: Ο κ.Τσίπρας έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων

Την ανάγκη έναρξης συζητήσεων που θα αφορούν ένα σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων σε άλλες ευρωπαικές χώρες, στο πλαίσιο ενός νέου ανάλογου προγράμματος, αντί σκέψεων για το πως θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει την συνοχή της ΕΕ.

Ζήτησε μάλιστα οι επερχόμενες λύσεις να έχουν ευρωπαικό χαρακτήρα στηριζόμενες στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης και της δίκαης κατανομής βαρών μεταξύ των ευρωπαικών χωρών.

Όπως μάλιστα τόνισε, άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να θεωρηθεί η αποτελεσματική προάσπιση των εξωτερικών συνόρων της ένωσης, παράλληλα με την ενιαία διαδικασία χορήγησης ασύλου στους επιχειρούντες να εισέλθουν στην Ευρώπη.

«Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αλλά και η ενιαία διαδικασία χορήγησης ασύλου σε όσους επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη» τόνισε για να προσθέσει:

«Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων την οποία υιοθέτησε το 2015. Όπως έχει, επίσης, μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας, στα ελληνικά νησιά, καθυστερούν αδικαιολόγητα πολύ, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλά νησιά να είναι σήμερα τραγική. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής, όταν μιλάμε για το προσφυγικό πρόβλημα. Και κάτι τελευταίο. Η χώρα μας έχει δοκιμαστεί πολύ και έχει τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση».

Σήμερα, κατέληξε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.