, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Η συμφωνία να έρθει στη Βουλή πριν από την υπογραφή

Nα έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν από την υπογραφή της, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα ήθελα να παρέμβετε κι εσείς όπως θα το πράξω κι εγώ, έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά την συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή» και χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει τεθεί ξεκάθαρα απέναντι σε αυτή τη συμφωνία».

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργεί μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε: «Αυτονόητη υποχρέωσή μου να σας δεχτώ και να ακούσω τις απόψεις σας. Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά. Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό μου αναλογεί.».

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.