, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Μητσοτάκης στον νέο φωτισμό της Ακρόπολης: Να επανενταχθεί δυναμικά στην καθημερινότητα το σύμβολο της κλασσικής Ελλάδας

Με τον νέο φωτισμό της λάμπει από απόψε η Ακρόπολη, σκορπίζοντας λίγο από την ακτινοβολία της σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα αναμεταδοθεί ζωντανά σε όλη την υφήλιο. Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο αποδόθηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι βρέθηκαν στην Πνύκα.
«Πριν από περίπου 2,5 χιλιετίες, σε αυτό τον χώρο 40 νέοι της Αθήνας μετέφεραν το ιερό πυρ στην Ακρόπολη. Ο καθένας έτρεχε 80 μέτρα για να παραδώσει τον δαυλό στον επόμενο. Εικοσιπέντε αιώνες μετά το δώρο του μυθικού ήρωα προς τον άνθρωπο, προσέλαβε αμέτρητες μορφές. Πυροδότησε τις επιστήμες και τις ανακαλύψεις, βελτιώνοντας τη ζωή μας. Και σήμερα η αρχαία φλόγα μετατρέπεται σε μια σύγχρονη φωτεινή πορεία, αναζητώντας και πάλι τον παντοτινό της προορισμό. Αυτά τα εγκαίνια είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα. Γιατί οι αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι αρχές της κλασσικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις ημέρες. Κάποιοι αμφισβητούταν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν και διαφορετικό φωτισμό, ανάδειξη εκείνων των πλευρών που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων στη σκιά των νέων προκλήσεων. Ακριβώς όπως συμβαίνει με το νέο τρόπο γνωριμίας μας με την Ακρόπολη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η απόφαση για το νέο φωτισμό της Ακρόπολης ήταν συνειδητή επιλογή: «Η αλλαγή που δρομολογείται σήμερα δεν ήταν τεχνική απόφαση, αλλά πολιτική επιλογή. Να επανενταχθεί δυναμικά στη σύγχρονη καθημερινότητα το σύμβολο της κλασσικής Ελλάδας».
«Πριν από 3 χρόνια ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε για μια νέα ευρωπαϊκή κυριαρχία και όσα μεσολάβησαν επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητά της. Προβλήματα δεν μπορούν να απαντηθουν μεμονωμένα παρα με τη συνεργασία όλων των χωρών και των λαών της Ηπείρου μας που είναι η κοινή μας πατρίδα. Στο χέρι μας ειναι να κερδίσουμε τα κρίσιμα στοιχήματα των καιρών μας αν τα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Να μην αφήσουμε καμία σκιά να θαμπώσει τις αξίες της σύγχρονης Ευρώπης αλλά να τις αγκαλιάσουμε με ακόμη περισσότερο φως που αιώνια θα εκπέμπει μέρα και νύχτα η Ακρόπολη», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.