, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια «αγκαλιά» όπου χωράνε όλοι

Ο Σπύρος κρατά τον μικρό Αθηναγόρα από το χέρι και τον οδηγεί στο δωμάτιο για να παίξει. Ένα παιδί παίρνει την τσάντα του για να πάει στο φροντιστήριο στον Εύοσμο, ο Γιώργος παίζει με τα σκυλιά κι ο Παρασκευάς είναι «καρφωμένος» σε έναν υπολογιστή και σερφάρει. Δυο μικρά παίζουν στην αυλή και η κ. Ελένη βάζει πλυντήρια στα τουλάχιστον… τέσσερα που διαθέτει για να προλάβει να πλύνει τα ρούχα των 17 παιδιών που ζουν μόνιμα στον Φάρο του Κόσμου…
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Αυτή είναι μια τυπική ημέρα στο σπίτι του πατέρα Αθηναγόρα στον Δενδροπόταμο, όπου ο καθένας ακολουθεί το πρόγραμμά του, με τους μεγαλύτερους να βοηθάνε τους μικρότερους σε ό,τι χρειαστεί.
«Η ζωή μας είναι μιας κανονικής οικογένειας, με τον πατέρα Αθηναγόρα να είναι η μάνα μας, ο πατέρας μας και ο μεγάλος αδερφός μας ταυτόχρονα», αναφέρει ο Παρασκευάς, ο οποίος ζει στο σπίτι εδώ και έξι χρόνια. Στα 21 του, έχει καταφέρει να τελειώσει το γυμνάσιο και τώρα φοιτά στο ΕΠΑΛ Ευόσμου στο τμήμα γεωπονίας, ενώ ονειρεύεται να γίνει αστυνομικός. «Από μικρός ήθελα να μπω στην αστυνομία, θαυμάζω το έργο τους. Αν και ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχω τέτοια σχολή, θα προσπαθήσω», σημειώνει και μοιάζει να μην τον σταματάει τίποτα από την πορεία για την επίτευξη των στόχων του. Άλλωστε, έχει αποδείξει πως ό,τι βάζει στο μυαλό του, το καταφέρνει. Πριν από μερικά χρόνια, σε ηλικία 16 ετών, πήγε στην τελευταία τάξη του διαπολιτισμικού δημοτικού και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο γυμνάσιο ταξιδεύοντας μέχρι την Αμερική με την ομάδα ρομποτικής, ενώ έζησε για πέντε ημέρες στη Νέα Υόρκη. «Νομίζω ότι με αυτό το ταξίδι έφτασα στο ταβάνι των στόχων μου και τώρα μένει να εξαπλωθώ οριζόντια», λέει χαριτολογώντας.
Στο σπίτι όλα είναι σε μια τάξη. Τα παιδιά ξυπνούν το πρωί, οι εθελοντές τα ετοιμάζουν για το σχολείο και τους δίνουν πρωινό. Τα παιδιά του γυμνασίου, του λυκείου και  όσα έχουν καταφέρει και πήραν υποτροφίες στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης, φεύγουν  με τα δύο αυτοκίνητα του Φάρου: ένα που τους χάρισε πρόσφατα η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα, και ένα παλαιότερο που τους δώρισε στο παρελθόν η εταιρεία «Τσάνταλης».
Ούτε ένα παιδί εκτός σχολείου
Στον Φάρο λειτουργεί κέντρο ημέρας, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα παιδιά του Δενδροποτάμου. Κάποιο παιδί μπορεί να έρθει για κολυμβητήριο, κάποιος για ποδόσφαιρο, αλλά όλα περνάνε από εκεί καθημερινά. Ο Σπύρος στα 20 του ζει με την οικογένειά του στον Δενδροπόταμο, ωστόσο όλος ο χρόνος του είναι μέσα στο σπίτι. «Έρχομαι εδώ γιατί με εμπνέει το περιβάλλον και ο πατέρας Αθηναγόρας είναι το πρότυπο μου. Βοηθάω τα μικρότερα παιδιά να διαβάσουν, ακόμη και να κάνουν μπάνιο», εξηγεί ο Σπύρος, ο οποίος ως μαθητής του ΕΠΑΛ φιλοδοξεί να σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός  και να εργαστεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Ο ίδιος πήγε στην Αμερική με την ομάδα ρομποτικής και έζησε μια μοναδική εμπειρία. Μάλιστα αφοσιώθηκε τόσο πολύ στο διάβασμα που κατάφερε να πείσει και τη μητέρα του να πάει σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για να μάθει να γράφει και να διαβάζει.
Ο Νίκος πήρε την τσάντα του και ετοιμάζεται να βγει. Πριν από δέκα χρόνια εντάχθηκε στην ομάδα του Φάρου ερχόμενος από το Πακιστάν. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να μάθει άπταιστα ελληνικά, να πάρει μαθήματα σεφ και να αρχίσει να εργάζεται ως διερμηνέας για να βγάζει ένα χαρτζιλίκι. «Θέλουμε να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί εκτός σχολείου. Ό,τι όνειρο και να κάνουν, το πετυχαίνουμε μέσα στο σχολείο», τονίζει ο Γιώργος, ο οποίος αναφέρει πως κάθε παιδί που πηγαίνει στο σχολείο και το ολοκληρώνει, παίρνει άλλον δρόμο στη ζωή του από ό,τι όσοι ζουν στο Δενδροπόταμο. «Ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία και οι περισσότεροι κάνουμε ό,τι βλέπουμε. Ξέρουμε ότι αν δεν πάμε σχολείο και μείνουμε σπίτι, θα καταλήξουμε φυλακή κάποια στιγμή, όπως οι συγγενείς μας, διότι αυτό περιμένουμε να συμβεί», εξηγεί  ο Γιώργος.
Το έργο του Φάρου του Κόσμου βραβεύτηκε ως καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το State Department. Σε αυτόν λειτουργούν: τομέας διατροφής, τομέας ενισχυτικής διδασκαλίας, μαθήματα ξένων γλωσσών, μαθήματα μουσικής, ρομποτική, τομέας υγείας (εμβολιασμός, οδοντιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών), απογευματινή δημιουργική απασχόληση και τομέας αθλητισμού, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής, χορού, χειροτεχνίας και κηπουρικής, ρομποτική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο κ.α.
Από την Έντυπη έκδοση 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.