, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Μια χωρίς κινδυνολογίες προσέγγιση των πραγμάτων-Έχω πυρετό, έχω κορονοϊό;»

Γράφει ο Βασίλειο Μπίκος, Επεμβατικός Πνευμονολόγος Πνευμονολογικό – Ογκολογικό τμήμα
Α.Ν.Θ. “Θεαγένειο”, fb: Vassilis Bikos, τηλ. 6988681749
Θέμα των καθημερινών μας συζητήσεων είναι πλέον ο κορονοιός ο οποίος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και για την ακρίβεια την έχει αλλάξει. Ποια είναι όμως τα συμπτώματά του και πόσα από αυτά απαντώνται και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού;
Πολλοί είναι οι ιοί του αναπνευστικού που μας απασχολούν κυρίως τους χειμερινούς μήνες δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας και κάποιες φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τη δική μας ή αγαπημένων μας προσώπων. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι οι ιοί της γρίπης, οι ρινοιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, οι κορονοιοί, αδενοιοί και ιοί της παραινφλουέντζας που προκαλούν συνήθως μια γριπώδη συνδρομή.
Στην οικογένεια των κορονοιων ανήκει και η πιο πρόσφατη μετάλλαξη του, ο SARS-Cov-2, που έχει προκαλέσει την πανδημία την οποία ζούμε όλοι τους τελευταίους μήνες. Όλοι αυτοί οι ιοί που προαναφέραμε λοιπόν προκαλούν κοινές κλινικές εκδηλώσεις, όπως: πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κόπωση, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους.
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον SARS-Cov-2 από τους υπόλοιπους ιούς του αναπνευστικού; Είναι ότι ασθενείς που έχουν προσληφθεί από αυτόν εμφανίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά έντονη υποξυγοναιμία, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, η οποία εκδηλώνεται κλινικά με αυτό που αποκαλούμε αίσθημα δύσπνοιας. Η μέτρηση του οξυγόνου στο αίμα γίνεται έμμεσα με μια απλή και φθηνή συσκευή που ονομάζεται οξύμετρο και πολλοί από τους αναπνευστικούς μας ασθενείς χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια στο σπίτι τους. Η υποξυγοναιμία είναι το πιο σοβαρό από τα συμπτώματα και σε συνδυασμό με την παρουσία ενός παρατεταμένου εμπυρέτου ή όχι θα καθορίσουν αν ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία.
Τι γίνεται όμως όταν ένα καθόλα τ’ άλλα υγιές άτομο εμφανίσει εμπύρετο κατά την διάρκεια της πανδημίας κατά την οποία ζούμε; Θα πρέπει να ελεγχθεί για Covid-19; Σίγουρα αν πρόκειται για άτομο αυξημένου κινδύνου που η εργασία του έχει να κάνει με τον τομέα της υγείας, της φροντίδας των ηλικιωμένων ή της σχολικής αγωγής ή που είναι τέτοια που να έρχεται σε επαφή με πολλά άτομα. Σίγουρα θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί κοινωνικά για 7 με 14 ημέρες ανεξάρτητα από τον αν πρόκειται για λοίμωξη από κορονοιο ή όχι. Ας μην ξεχνάμε και τους ιούς τις γρίπης οι οποία μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και βαριά λοίμωξη σε άτομα με συνοδά νοσήματα.
Το τέστ για τον κορονοιό γίνεται με την λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος ως επί το πλείστον εισάγοντας μια μπατονέτα ουσιαστικά λίγο μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες στην μύτη του ασθενούς μας. Το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα εξέτασης αντισωμάτων αίματος μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για μια προηγηθείσα ή ενεργή λοίμωξη από τον ιό.
Σε ένα ασθενή με εμπύρετο που επιμένει για πάνω από 2-3 ημέρες καλό θα ήταν να προχωρήσουμε σε έναν πιο ενδελεχή έλεγχο, να δούμε μια ακτινογραφία θώρακα, εξετάσεις αίματος, μια γενική εξέταση ούρων που σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του τεστ ο ειδικός ιατρός θα αποφασίσει την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή.
Καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν 2.500 χρόνια πριν ο Ιπποκράτης μας έδωσε μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να δούμε πως αντικατοπτρίζεται στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων. Και πως θα γίνει αυτό; Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σωστή διατροφή, επαρκής πρόσληψη βιταμινών C και D, καθημερινή άθληση, μακριά από κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, επαρκής ύπνος και αποφυγή στρεσσογόνων καταστάσεων. Όλα αυτά περιμένοντας το εμβόλιο το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει ανοσία σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βοηθώντας έτσι στην αποδυνάμωση της νόσου.
Τι πρέπει να κάνει λοιπόν κάποιος που εμφανίζει ένα εμπύρετο με συμπτώματα από το αναπνευστικό; Σίγουρα να συμβουλευτεί τον πνευμονολόγο του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.