, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Μπλόκο» σε Airbnb από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

Την ώρα που η συζήτηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb κορυφώνεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης απαγόρευσε τη χρήση διαμερίσματος που χρησιμοποιείται με τον τρόπο αυτό στο κέντρο της  πόλης, μετά την προσφυγή των υπολοίπων ιδιοκτητών της οικοδομής. Πρόκειται για προσωρινή διαταγή που έδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων πριν λίγες ημέρες, με το αιτιολογικό ότι έγιναν παρεμβάσεις που επηρεάζουν άλλα διαμερίσματα. Η ίδια προσωρινή διαταγή είχε επιβληθεί με την κατάθεση των ασφαλιστικών και αναμένεται η οριστική απόφαση των ασφαλιστικών, την ώρα που η συζήτηση της κύριας αγωγής διαρκώς αναβάλλεται.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η Karfitsa, όταν ιδιοκτήτες οικοδομής, τα διαμερίσματα της οποίας είναι χαρακτηρισμένα γραφεία, προσέφυγαν στα δικαστήρια αναφέροντας ότι ολόκληρος ο δεύτερος όροφος, ιδιοκτησίας ενός προσώπου, έχει μετατραπεί σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb ή η Booking. Σημείωναν πως πέραν από την αλλαγή της χρήσης των ακινήτων που επιτρέπεται μόνον κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, όπως την απόλυτη συμφωνία των υπολοίπων ιδιοκτητών, έγιναν και πολεοδομικές παρεμβάσεις για τις οποίες… αναμένεται να επιληφθεί η πολεοδομία.
Τα ασφαλιστικά μέτρα τεσσάρων ιδιοκτητών διαμερισμάτων συζητήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου και στο δικαστήριο τονίστηκε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν για τη μετατροπή των γραφείων σε διαμερίσματα, προκαλούν προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως αναφέρθηκε ότι σωλήνας του αποχετευτικού δικτύου που προστέθηκε, είχε διαρροή σε άλλο διαμέρισμα. «Απαγορεύει προσωρινά στους καθ’ ων και σε κάθε τρίτο που έλκει δικαιώματα απ’ αυτούς, να χρησιμοποιούν το μπάνιο, τις τουαλέτες και την κουζίνα ενός αυτοτελούς και διηρημένου γραφείου του 2ου ορόφου της επίδικης οικοδομής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προσωρινή διαταγή που έλαβε το δικαστήριο, με ισχύ μέχρι την έκδοση απόφασης των ασφαλιστικών, με γνώμονα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πρόσθετες κατασκευές. «Το δικαστήριο είδε αυθαιρεσίες και προκαλείται ζημία από τη λειτουργία αυτού», τόνισε ο συνήγορος ενός εκ των ιδιοκτητών γραφείων, Βασίλης Χαλαμπάκης.
Τα ζητήματα που περιγράφονται στην αγωγή που κατατέθηκε από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είδαν ότι οι γείτονές τους έπαυσαν να είναι δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί, παρά ένοικοι διαμερισμάτων που κάνουν διακοπές για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, άρχισαν το καλοκαίρι του 2018. «Κατά την επάνοδο στα γραφεία μας, μετά από ολιγοήμερες διακοπές, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι εναγόμενοι είχαν προβεί εκμεταλλευόμενοι την απουσία μας, στη διάνοιξη μεγάλης τρύπας  στην εκ μπετόν πλάκα του δευτέρου ορόφου και είχαν περάσει, εν αγνοία μας, μέσα από αυτή την τρύπα, σωλήνα αποχέτευσης, ο οποίος ξεκινά από τις ιδιοκτησίες τους, περνά μέσα από την πλάκα μεταξύ των δύο ορόφων της οικοδομής και τον οποίο συνέδεσαν με τον κεντρικό σωλήνα αποχέτευσης που βρίσκεται εντός του χώρου του κοινόχρηστου wc», σημειώνουν στην αγωγή τους. Η αγωγή μέχρι τώρα δεν έχει συζητηθεί καθώς έχουν δοθεί αναβολές. Ωστόσο, με την απόφαση των τμήματος ασφαλιστικών μέτρων το ένα από τα διαμερίσματα που μετατράπηκαν σε σπίτια δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι.
Η… κινητικότητα της πολεοδομίας
Η πολεοδομία Θεσσαλονίκης με πράξη της που κοινοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου επέβαλε πρόστιμο για τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στον συγκεκριμένο όροφο, ύψους 340.000 ευρώ ως πρόστιμο ανέγερσης και επιπλέον 170.000 ευρώ τον χρόνο, ως πρόστιμο διατήρησης, μέχρι την κατεδάφιση των παρεμβάσεων και την επαναφορά των ακινήτων στην προτέρα κατάσταση. Η αυτοψία στον συγκεκριμένο όροφο έγινε στις 6 Δεκεμβρίου, ένα χρόνο μετά την καταγγελία που έγινε. Σε περίπτωση βέβαια που οι κατασκευές κατεδαφιστούν άμεσα το πρόστιμο είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Αυτό που περιγράφηκε στην Karfitsa, είναι πως για την υπόθεση έχει γίνει έγγραφη καταγγελία στην  πολεοδομία του δήμου Θεσσαλονίκης, όμως η ανταπόκριση των υπηρεσιών έγινε με ρυθμούς… χελώνας. Η καταγγελία επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι  ουσιαστικά έχει μετατραπεί η χρήση της οικοδομής και από γραφεία έγιναν κατοικίες. Στην καταγγελία περιγράφεται ότι για τη μετατροπή της χρήσης της οικοδομής, από πολυκατοικίας γραφείων, απαιτείται το 100% της συναίνεσης όλων των ιδιοκτητών, ή το 65% αυτών σε περίπτωση προσφυγής και κρίσης από τη Δικαιοσύνη. «Εδώ το 65% είναι αντίθετο», σημείωσε ο κ. Χαλαμπάκης  προσθέτοντας πως πέραν της αλλαγής χρήσης, που τονίζει ότι αποτελεί κραυγαλέα πολεοδομική παράβαση, έγιναν παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους, πράξεις που προβλέπουν αυστηρά πρόστιμα, όπως επιβεβαιώθηκε απ’ αυτό που επιβλήθηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως αιτία του προστίμου περιγράφεται ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έγιναν σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος».
Ελσίνκι – ESPON: Τα Airbnb και ο προβληματισμός στην Ευρώπη
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με τη μορφή προσωρινής διαταγής, ήρθε να διαδεχτεί απόφαση του τμήματος ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου, με την οποία απαγόρευσε να χρησιμοποιείται διαμέρισμα σε οικοδομή με βραχυχρόνια μίσθωση. Η συγκεκριμένη απόφαση νομικοί εκτιμούσαν πως θα  προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τα διαμερίσματα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από πλατφόρμες στο διαδίκτυο.
Στην Ελλάδα η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τη νομιμότητα, τα έσοδα και το γενικότερο καθεστώς που επικρατεί στα συγκεκριμένα ακίνητα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από πλατφόρμες τύπου Αirbnb τον χρόνο από τον Μάιο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει ο έλεγχος που πρέπει, το δημόσιο δεν βλέπει αν είναι παράνομο ή όχι το ακίνητο», ανέφεραν στην Karfitsa νομικοί εξηγώντας πως σύμφωνα  με το νόμο 4495/17 απαγορεύεται η εκμίσθωση και παραχώρηση χρήσης ακινήτου που έχει πολεοδομικές αυθαιρεσίες (άρθρο 82). Μάλιστα οι οικονομικές υπηρεσίες δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνον για τα έσοδα από τις εισπράξεις τέτοιων ακινήτων, παρά για τη νομιμότητά τους. Ενδεικτικό είναι ότι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων που μετατράπηκαν σε διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν τα μισθώνει ο ίδιος ως κατοικίες. Τα έχει μισθώσει σε εταιρία ως γραφεία, όπως είναι η νόμιμη χρήση τους και η εταιρία με τη σειρά της τα μισθώνει ως κατοικίες. Αυτός αποτελεί και ο βασικός ισχυρισμός του ιδιοκτήτη, στην αντιδικία του με τους υπόλοιπους.
Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που συζητούνται στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι στο τελευταίο σεμινάριο του ευρωπαϊκού δικτύου παρακολούθησης για την εδαφική ανάπτυξη και συνοχή ESPON στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου βρέθηκε η Karfitsa, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κυκλική και συνεργατική οικονομία αναπτύχθηκαν προβληματισμοί για τον έλεγχο τέτοιων μισθώσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η πρόκληση είναι να βρούμε τους μηχανισμούς να κάνουμε κανονικό αυτό που συμβαίνει με τα χιλιάδες διαμερίσματα που μισθώνονται παράνομα», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του δήμου της Χάγης Γιαν – Χάρκο Ποστ (Jan – Harko Post) στην εισήγησή του για την κυκλική και τη συνεργατική οικονομία, θέτοντας το ερώτημα αν περιμένουμε την οικονομική επίδραση ή τον αντίκτυπο της οικονομίας στην ατζέντα για την ανάπτυξη των πόλεων της Ευρώπης. Στην ίδια κουβέντα έγιναν αναφορές για μεγάλο αριθμό «παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων» με συγκεκριμένο προσανατολισμό σε γνωστές πλατφόρμες όπως η Airbnb. Χαρακτηριστικά για το Άμστερνταμ αναφέρθηκε ότι μπορεί να φτάνουν και τις 6.000.
Η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων μέσω πλατφόρμας όπως η Αirbnb αποτελεί μοντέλο της συνεργατικής οικονομίας, ωστόσο οι φωνές για λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν τη νομιμότητα και ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, αρχίζουν να πληθαίνουν στην Ευρώπη. Άλλωστε γίνεται κοινώς αποδεκτό πως η κατάσταση με τη βραχυχρόνια μίσθωση τέτοιου επιπέδου είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη και τα περισσότερα κράτη περιορίζονται στην είσπραξη των φόρων, αγνοώντας ακόμη και το πραγματικό μέγεθός τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.