, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μόλις ενωθούμε, θα νικήσουμε

Αν ζούσε σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου, λογικά συνταξιοδοτημένος στα 100 και κάτι του, νιώθω πως με σαρδόνιο χαμόγελο θα έβλεπε τους απογόνους του Μητσοτάκη, της Παπαρήγα, της Δαμανάκη και των λοιπών αντιπάλων, να διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει βασιλικότερος του Βασιλέως. Νομίζω θα αναφωνούσε περήφανος «νενικήκαμεν» και θα ζητούσε από τη Δημήτρα ένα ουίσκι κι ένα τσιγάρο.
Του Κυριάκου Κυριάκου
Πολεμήθηκε ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα. Λυσσαλέα και αναποτελεσματικά, ώσπου στο τέλος… κέρδισε. Κέρδισε την ταμπέλα της πλειοψηφίας στο συλλογικό υποσυνείδητο του εκλογικού αλλά και κομματικού σώματος. Όλοι προσπαθούν να μπουν στα αδειανά παπούτσια του Ανδρέα, αλλά και των εκσυγχρονιστών συνεχιστών, ανάλογα αν διάλεξαν την αριστερή ή την δεξιά πόρτα για να μπουν στην παράταξη και να τη λεηλατήσουν.
Είναι αλήθεια ότι η πίεση που έχει δεχτεί το Κίνημα Αλλαγής, δημιούργησε μια δυσκολία στρατηγικής ανάδειξης αυτού ακριβώς του πράγματος. Ότι η πολιτική του κληρονομιά, είναι τόσο ελκυστική, που όλοι ψάχνουν να συγκινήσουν τα πασοκικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων και να τους υφαρπάξουν. Την ίδια στιγμή δια της…τεθλασμένης, επιβεβαιώνουν πως πολιτικά έχασαν! Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει αυτό το… «αφήγημα» να το εμπεδώσει πρώτα στο δικό του μυαλό και έπειτα στων αντιπάλων του.
Λένε πολλοί, πως το Κίνημα Αλλαγής δεν συγκινεί τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Πως μια λύση θα ήταν η επιστροφή σε σύμβολο και σε όνομα. Έχω μια διαφορετική ανάγνωση. Ίσως ενίσχυε το… engagement -όπως θα το λέγαμε σοσιαλμιντιακά- των ψηφοφόρων με το brand, την ισχυρότερη ψυχική σύνδεση όσων απομένουν να το ακολουθούν. Καμία αντίρρηση. Δεν θα τους αύξανε σημαντικά ωστόσο. Μην ξεχνάμε πως οι «Πασοκογενείς» ψηφοφόροι ρίχνουν σταυρό σε ψηφοδέλτια με τη δάδα ή με το συνθετικό «Ριζοσπαστική Αριστερά» στο όνομά τους. Άρα πολλούς δεν τους εμποδίζει ένα αποτυχημένο όνομα ή ένα κακοσχεδιασμένο (αν δεχτούμε αυτή την «κατηγορία») λογότυπο.
Άλλοι πάλι λένε πως το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής είναι η ηγεσία. Ναι η Φώφη Γεννηματά δεν επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στο 44%, αλλά δεν το πήρε καν στο 10. Όπως επίσης δεν το πήρε το 2009, αλλά το 2017, με δημοκρατική διαδικασία και με συντριπτική πλειοψηφία, απέναντι σε πραγματικά εξαιρετικούς συνδιεκδικητές. Η διάθεσή της να θέσει σε ρίσκο το «βασίλειό» της για να ανοίξει το κόμμα και να επαναφέρει μέσα του όλες τις… φυλές του Ισραήλ, θα έπρεπε ήδη να της έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα, που τώρα αμφισβητείται σε διαδρόμους και καφενεία.
Τέλος, μια συχνή ακόμη κατηγορία από στελέχη και ψηφοφόρους του Κινήματος, είναι τα περιβόητα «θολά» μηνύματα. Εδώ θα συμφωνήσω ευκολότερα, γιατί είναι μεγάλες οι απαιτήσεις μου. Άσχετα που δεν μπορώ να θυμηθώ τι ακριβώς διακριτό είχαν τα τρίτα δημοκρατικά κόμματα σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο. Ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο που εκφράζονται με τις δικές τους πλειοψηφίες, ένα υπεύθυνο, μη λαϊκίστικο κόμμα, θα πρέπει να βολευτεί σε μια από τις αποχρώσεις του γκρι. Θα το κάναμε όλοι, κυρίως αν ήμασταν τρομοκρατημένοι, μην πούμε το λάθος πράγμα, τη λάθος στιγμή και θέσουμε την ίδια την επιβίωση της παράταξης σε κίνδυνο! Αν φοβόμασταν ότι μια ελαφρά μετατόπιση αριστερότερα ή δεξιότερα σε μια πολιτική θέση, θα έριχνε νερό στο μύλο της εσωκομματικής ίντριγκας. Η φοβικότητα φέρνει θολούρα, αλλά η στιγμή θέλει τόλμη! ΄Η θα ζήσουμε με τις ιδέες μας, ή θα πεθάνουμε για αυτές!
Στην εξαιρετικά σύντομη πολιτική μου καριέρα, πρεσβεύω το πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δεν θα ήθελα να καταχραστώ τη φιλοξενία της Καρφίτσας για να αποτυπώσω αυτολεξεί μια λαϊκή παροιμία, που λέει ότι συχνά για τις τρίχες παραπονιούνται μη… προνομιούχοι άνδρες, αν με εννοείτε! Όμως δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να το πω, απ΄ότι αποτυπώνεται σ’αυτή την παροιμία. Το 8% σε μια πάλαι ποτέ μεταρρυθμιστική, κυβερνητική βιομηχανία δημιουργεί και εκνευρισμό και απογοήτευση, αλλά και ευκαιρίες! Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω φέρνουν την αμφισβήτηση και αυτό είναι το πρώτο σημείο που έχει πρώτα να πολεμήσει το Κίνημα Αλλαγής, στο δρόμο προς την αναγέννηση, ή την οριστική ταφόπλακα!
Το ότι η γενιά μου δεν βρίσκει εύκολα χώρο, δεν έχει να κάνει με την παρουσία παλαιότερων, αλλά με τη δική μας αδυναμία να βρούμε το ύφος, την αισθητική, τις ιδέες και την πειθώ να ανεβάσουμε το ποσοστό σε νέα κοινά. Το ότι το Κίνημα δείχνει σε στιγμές μια κάποια ανασφάλεια να αντιμετωπίσει την επίθεση των Κεντροαρίστων και των Κεντροαριστεριστών, που θα έπρεπε να είναι έκθετοι στους δικούς τους σκληρούς πυρήνες, είναι και ευθύνη όλων ημών που αμφισβητούμε από την πρώτη μέρα πρόσωπα και στρατηγικές και δεν καλλιεργούμε τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση. Το ότι για την αμφισβήτηση της ηγεσίας κλείνουμε το μάτι στις ηγετικές ικανότητες του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη, στέλνοντας άθελά μας την πολιτική επιβεβαίωση που ψάχνουν για να επιβιώσουν σε θέσεις εξουσίας, είναι ένα ζήτημα που αφορά εμάς, τους εναπομείναντες.
Δεν θέλω το Κίνημα Αλλαγής να πεθάνει στα χέρια της γενιάς μου. Νιώθω περήφανος που είδα το όνομά μου τυπωμένο σε ψηφοδέλτιο της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης και νιώθω τα ενεργειακά μου αποθέματα γεμάτα για να δώσω μια μάχη μέχρις εσχάτων για να ξεπεράσουμε πρώτα τη δική μας εσωστρέφεια και έπειτα να αντεπιτεθούμε με όλα τα κορυφαία μας στελέχη σε παράταξη μάχης μέχρι την επαναφορά μας στην Κυβέρνηση. Υπερβατικά. Ενωτικά. Φρέσκα. Αποτελεσματικά!
Όχι για τα ονόματα και τα λογότυπα, αλλά για τις ιδέες μας, την διάθεσή μας να αλλάζουμε εμείς και μέσα από αυτή την αλλαγή να αλλάζουμε τον κόσμο. Όχι με ισοπεδωτικές ομοφωνίες, αλλά με συνθετικές διαφωνίες, στην ώρα τους, στο μέρος τους και με τις διαδικασίες τους. Για ένα μεγάλο Κίνημα της Φώφης, του Γιώργου, του Παύλου, του Νίκου, του Βαγγέλη και όλων ημών, που δεν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας να εκφράζεται πολιτικά φιλοξενούμενος σε μορφώματα συνιστωσών. Ας μη φοβόμαστε να το λέμε. Μόλις ενωθούμε, θα νικήσουμε!
Ο Κυριάκος Κυριάκος είναι σύμβουλος Επικοινωνίας
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.