, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μόνο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους θα λάβει τη ''13η σύνταξη''

φωτο eurokinissi.gr

Μόνο 600.000 επί συνόλου 2.500.000 συνταξιούχων δικαιούνται να λάβουν το ”κοινωνικό μέρισμα” φέτος.
Τις προβλέψεις για το πλήθος των δυνητικών δικαιούχων συνταξιούχων του φετινού ”κοινωνικού μερίσματος” ανέφεραν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα οποία έχουν εικόνα του εισοδήματος των συνταξιούχων και, άρα, μπορoύν να εκτιμήσουν πόσοι εξ αυτών θα λάβουν την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Με άλλα λόγια, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μόλις ένας στους τέσσερις συνταξιούχους θα λάβει τη σχετική έκτακτη οικονομική στήριξη. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το μέσο κοινωνικό μέρισμα το οποίο προβλέπεται να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι αντιστοιχεί λίγο παραπάνω από το μισό της μέσης σύνταξης. Έτσι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι δεν θα λάβουν στην πραγματικότητα άλλη μία σύνταξη, αλλά άλλη… μισή.
Αυτό σημαίνει πως κάθε άλλο παρά ευσταθούν οι κυβερνητικές διαρροές οι οποίες παρουσιάζουν το εν λόγω έκτακτο επίδομα ως ”13η σύνταξη”, με την έννοια ότι αντικαθιστά την εν λόγω παροχή η οποία καταργήθηκε το 2013.
Και αυτό, γιατί οι υπόλοιποι τρεις στους τέσσερις -η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων κάθε άλλο παρά ”υψηλές” συντάξεις παίρνουν, ειδικά αν αυτές υπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου- δεν θα τη λάβουν και, μάλιστα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από τότε που για πρώτη φορά δόθηκε το σχετικό έκτακτο επίδομα στους κοινωνικά αδύναμους από το δημοσιονομικό υπερπλεόνασμα.

Επιπλέον, ιδίως την τελευταία 2ετία τηρούνται τα ίδια κριτήρια, με αποτέλεσμα όσοι σε γενικές γραμμές αποκλείστηκαν πέρυσι, να αποκλείονται και φέτος. Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος είναι συνταξιούχοι του τέως ΟΓΑ, οι οποίοι δεν έπαιρναν ΕΚΑΣ. Έτσι, σχετικά ελάχιστοι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι του σχεδόν εκμηδενισμένου ΕΚΑΣ θα λάβουν το σχετικό επίδομα.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων πηγών, το μέσο ”κοινωνικό μέρισμα” θα ανέλθει κοντά στα 496 ευρώ για τους συνταξιούχους. Ωστόσο, η μέση σύνταξη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “Ήλιος”, ανέρχεται στα 896 ευρώ.
Έτσι όχι μόνο το 1/4 των συνταξιούχων θα λάβει το φετινό ”κοινωνικό μέρισμα”, αλλά αυτό κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε επίπεδο χαμηλότερο από τη μέση σύνταξη (496 ευρώ έναντι 896 ευρώ). Αυτό σημαίνει πως η ”13η σύνταξη” αντιστοιχεί στο… 55% της μέσης σύνταξης. Έτσι, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν πρόκειται για ”13η σύνταξη”, αλλά για…”12 1/2 σύνταξη”, όπως σχολιάζουν στο Capital.gr αναλυτές.
πηγή capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.