, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μόνο να μην υπάρξουν χρήσιμοι ηλίθιοι

H Κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να αλλάξει ατζέντα προωθώντας κατεπειγόντως νομοσχέδια «κοινωνικού περιεχομένου». Η αιτία είναι φανερή: Να ξεχαστούν οι Πρέσπες και να νιώσουν «ζεστά» ασθενείς κοινωνικές ομάδες, μήπως και μειωθεί η διαφορά υπέρ της Ν.Δ που ξεπερνάει το 10%.

Του ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ*

Ξεχνιούνται όμως οι Πρέσπες; Δεν το νομίζω, πολύ περισσότερο που ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει σε ξένους ηγέτες όλους όσους διαφωνούν μ ́αυτή την Συμφωνία και όσους συμμετείχαν στα συλλαλητήρια σαν ακροδεξιούς ή σαν ανθρώπους που δεν μπορούν να καταλάβουν. Αμετροέπεια και προκλητική, ψεύτικη επίδειξη άνεσης και αντιλαϊκίστικου προφίλ από τον πρώτο λαϊκιστή ηγέτη που εκλέχτηκε σε χώρα της Ε.Ε, από τον υποστηρικτή (γιατί άραγε;) του ολοκληρωτικού, αιμοσταγούς καθεστώτος Μαδούρο.

Δεν το νομίζω, γιατί οι υποστηρικτές της Συμφωνίας είτε είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόκλητοι νεοερωτευμένοι με τον Τσίπρα Κεντροαριστεροί, δεν μας φωτίζουν και ιδιαίτερα με όσα λένε. Χρειαζόταν λύση λένε .Χαίρω πολύ! Αυτό θα το ήθελαν πάρα πολλοί Έλληνες. Η συμφωνία των Πρεσπών όμως δεν είναι απλά η συμφωνία για σύνθετη ονομασία. Με κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμφωνήσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η Συμφωνία είναι όμως και η παραχώρηση ελληνικής γλώσσας και εθνότητας, είναι πολλά.

Πριν απ ́όλα είναι μια επίδειξη καλής θέλησης από τον Τσίπρα προς Τραμπ, Μέρκελ κ.λ.π Για αυτό, καλό θα είναι αν έχουν κανένα σοβαρό επιχείρημα να το λένε, ώστε να μην αναγκάζονται στελέχη όπως ο Σπύρος Δανέλης να την χαρακτηρίζει « Άγιο Δισκοπότηρο για τον Προοδευτικό πόλο», εν ολίγοις να λένε ανιστόρητα, απολίτικα ευφυολογήματα για να δικαιολογήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Δεν το νομίζω γιατί οι περισσότεροι έχουν καταλάβει πια, πως αν ήθελε ο Α. Τσίπρας να πάει σε μια λογική Συμφωνία με συναίνεση, θα μπορούσε να το πετύχει. Ωστόσο έκλεισε όλα όσα νόμιζε, δεν κάλεσε καν τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν πήρε καν την γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν οργάνωσε καν μια συζήτηση στην Βουλή ώστε να ανταλλαγουν απόψεις. Ειναι φανερό ότι αφού προνομιακά και εν κρυπτώ συζήτησε με κάποιους στόχευσε στην διάσπαση της Ν.Δ. Τελικά τη πλήρωσε το « κόμμα ζελές» βασικά λόγω προσωπικών ευθυνών του Σταύρου Θεοδωράκη και ο ακροδεξιός εταίρος του, αφού όσοι υπουργοποιήθηκαν, προτίμησαν να κάνουν τούμπα για να κρατήσουν την καρέκλα.

Δεν ξεχνιούνται αυτά λοιπόν και επιπλέον δεν είναι σε θέση να δίνουν μαθήματα ευθύνης αυτοί που έπαιξαν με την χώρα, τίναξαν τη Οικονομία της στον αέρα, έφεραν το 3ο και στην συνέχεια ένα διαρκές Μνημόνιο, υποθήκευσαν την δημόσια περιουσία για ένα αιώνα και ακόμα ναρκοθετούν την πορεία των επόμενων χρόνων, σπρώχνοντας σε νέα χρεωκοπία. Ας ψηφίσουν επομένως ότι θέλουν και ας προσπαθήσουν να φανούν φιλολαικοί.

Εδώ είμαστε. Εκλογικά ψίχουλα θα εισπράξουν. Η ήττα θα είναι αναπόφευκτη. Το πρόβλημα πια είναι να μην υπάρξουν χρήσιμοι ηλίθιοι που σ ́αυτό το δήθεν αριστερό μόρφωμα θα δώσουν οξυγόνο, όταν δεν θα μπορεί να παρέμβει ρυθμιστικά στην διαμόρφωση συνθηκών αποσταθεροποιησης και πάλι.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά γιατί τότε τίποτα δεν θα σώζει την χώρα.

*Ο κ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.