, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μ. Γεράνης: Η υπόθεση της αυτοδιοίκησης είναι υπόθεση προσώπων

Ως πείραμα χαρακτηρίζει την απλή αναλογική,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χορτιάτη, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και πρώην δήμαρχος Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, την ώρα που ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η βελτιστοποίηση των επιδόσεων.
Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
Σε συνέντευξη του στην Karfitsa, τόνισε ότι η συναίνεση και η όρεξη για δουλειά, είναι το μυστικό της συνεργασίας του με τον άξιο, όπως το χαρακτηρίζει, δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιο  Καϊτεζίδη. Ο 53χρονος Μιχάλης Γεράνης, χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση δεύτερη φύση του. Συγχρόνως δραστηριοποιείται επιχειρηματικά  με τον «Κωσταντή», ένα από τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και  την καλλιέργεια λεβάντας. Πρώτη προτεραιότητα είναι η οικογένεια του.
Μετά από δύο δεκαετίες στην αυτοδιοίκηση,συνεχίζετε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Τι σκοπεύετε να πετύχετε που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα;
Ένας καλός φίλος είπε τις προάλλες ότι η αυτοδιοίκηση μου έχει γίνει δεύτερη φύση. Μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά για μένα το θέμα είναι πιο πρακτικό: να ολοκληρώσω όσα έχουμε ξεκινήσει και να σχεδιάσω όσα πρέπει να γίνουν για να κάνουμε τον δήμο μας πρότυπο στην Ελλάδα και -γιατί όχι- στην Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει έναν τόπο όπου αξίζει να ζεις, να αθλείσαι, να χαίρεσαι και την πόλη και τη φύση, να μεγαλώνεις παιδιά, να διασκεδάζεις. Και ακόμα πιο πρακτικά, όλα αυτά καταλήγουν στα θέματα που συνήθως με απασχολούν, όπως τα αποχετευτικά, η ύδρευση, τα κοιμητήρια, τα πάρκα, τα γυμναστήρια και τόσα άλλα που δεν φαίνονται οραματικά αλλά διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας. Ανάλογα έργα έχουμε και μπροστά μας. Ξέρετε ότι, στην αυτοδιοίκηση, δεν ξεκινάνε και δεν τελειώνουν όλα σε μια θητεία. Χρειάζεται επιμονή και δουλειά πολλών χρόνων. Ο κεντρικός αγωγός του δικτύου αποχέτευσης Χορτιάτη, Εξοχής και Ασβεστοχωρίου που εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του και τις επόμενες μέρες ξεκινάει η κατασκευή του για την σύνδεσή τους με την ΕΥΑΘ, μελετήθηκε επί θητείας μου ως Δήμαρχος Χορτιάτη και κυνηγούσα από τότε. Το ίδιο και το Λύκειο και το Κλειστό Γυμναστήριο στο Φίλυρο, η βιβλιοθήκη και ο χώρος πολλαπλών χρήσεων στο Ασβεστοχώρι που τα χαιρόμαστε εμείς και τα παιδιά μας. Αυτά που θα γίνουν, όπως είναι προγραμματισμένα με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις: Το κλειστό γυμναστήριο στον Χορτιάτη, τα νέα Δημοτικά Σχολεία της Εξοχής και του Φιλύρου, το ανοιχτό θέατρο στο λατομείο Αργυρό και το δίκτυο ύδρευσης στο Ασβεστοχώρι, η ανάπλαση της 17 Νοέμβρη και η πλατεία της Αγίας Γλυκερίας στην Πυλαία και το νέο Δημοτικό Σχολείο στο Πανόραμα. Τέτοιοι είναι οι στόχοι μου. Με τον άξιο δήμαρχο, τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, συμφωνούμε και στη στρατηγική που καλύπτει όλο μας το δήμο, από τον Χορτιάτη ψηλά μέχρι το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας.
Ποιο είναι το μυστικό της συνεργασίας του αυτοδιοικητικού διδύμου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και Μιχάλη Γεράνη; Tι σημαίνει για σας η συνέχεια της συνεργασίας σας δεδομένης και της εμπειρίας σας ως δημάρχου Χορτιάτη;
Το μυστικό είναι η συναίνεση και η όρεξη για δουλειά. Θέλουμε και οι δύο να βρίσκουμε σε τι συμφωνούμε και να το κάνουμε πρόγραμμα και έργο. Να σας το εξηγήσω διαφορετικά, με μια πολύ σοφή λαϊκή ρήση «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει». Έ, λοιπόν, και εγώ και ο Ιγνάτης «θέλουμε να ζυμώνουμε», το «κοσκίνισμα», επομένως, οι διαφωνίες και οι αντιπαλότητες περισσεύουν. Παίζει ασφαλώς ρόλο και η γνώση μου για τα προβλήματα και τις ανάγκες των περιοχών. Ακόμα και οι «κόντρες» μας για την προτεραιότητα των έργων είναι υγιής ανταγωνισμός και φέρνει αποτελέσματα με ισορροπία σε όλη την έκταση του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Όσον αφορά τη συνέχεια της συνεργασίας μας, τη θεωρώ αυτονόητη. Δεν πρόκειται για συνδιοίκηση -ο δήμος έχει έναν και καλό Δήμαρχο- αλλά για κοινό όραμα και κοινή προσπάθεια. Όλοι οι συνάδελφοί μου υποψήφιοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι στον συνδυασμό μας είναι άξιοι και ικανοί για να εκπροσωπήσουν τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας. Η μόνη μου ενδεχομένως διαφορά με οποιονδήποτε άλλο δημοτικό σύμβουλο είναι η μεγαλύτερη αυτοδιοικητική εμπειρία και η προσωπική μου αφοσίωση στα κοινά. Μάλλον έχουν δίκιο οι φίλοι που με πειράζουν με την αυτοδιοίκηση ως δεύτερη φύση μου.
Στη συνείδηση των περισσότερων έχετε συνδεθεί με τη διαχείριση των αποβλήτων. Θα συνεχίσετε στο ΦΟΔΣΑ ή θα στραφείτε περισσότερο στο Δήμο;
Το ότι με εξέλεξαν και μου εμπιστεύθηκαν το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των 38 δήμων της περιφέρειάς μας, ήταν για μένα μεγάλη τιμή και θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα επάξια. Έχουμε ήδη δύο ευρωπαϊκά βραβεία για την καλή μας επίδοση και ήμασταν ο πρώτος τέτοιος ελληνικός φορέας και ο μόνος που λειτουργεί κανονικά και, μάλιστα, πολύ αποτελεσματικά. Λύσαμε χρόνια θέματα όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία, σχεδιάσαμε και εντάξαμε τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια, τρέχουμε πολύ σημαντικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με δυο λόγια, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε πολύ καλό δρόμο. Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον «πρωτεύουσα» στην διαχείριση απορριμμάτων και η Κεντρική Μακεδονία σε ρόλο πρωταγωνιστή στο Πανελλήνιο για την προσπάθεια που κάνουμε. Η επιτυχία αυτή δεν είναι προσωπική αλλά του συνόλου της αυτοδιοικητικής οικογένειας της Περιφέρεια μας. Μου δίνετε την ευκαιρία λοιπόν να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που με εμπιστεύτηκαν να είμαι εγώ ο καπετάνιος σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα όπως αυτή που αφορά το κρίσιμο ζήτημα των απορριμμάτων. Εγώ είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εργάζομαι για έναν τόσο ιερό σκοπό και, κυρίως, για να εγγυηθώ ότι τα έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μου θα γίνουν όπως πρέπει.
Τι σημαίνει επιτυχία στην αυτοδιοίκηση, να λύνεις τα καθημερινά, να έχεις καθαρό δήμο, να αντιμετωπίζεις τα χιόνια στο Χορτιάτη και το Πανόραμα και τις πλημμύρες στην Πυλαία, να δημιουργείς μεγάλα έργα ή το συνολικό έργο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες;
Αυτά είναι, πράγματι, τα συστατικά της επιτυχίας στην αυτοδιοίκηση. Όχι κάποια από αυτά, αλλά ο συνδυασμός τους -από το να ανοίγει η βρύση και να τρέχει καθαρό νερό στο βουνό μέχρι τις μεγάλες παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Πυλαίας. Και από την άμεση ανταπόκριση στο εντοπισμένο πρόβλημα του οδοστρώματος μέχρι τη γενική αίσθηση ασφάλειας και ευρυθμίας στα σχολικά κτίρια. Και τα μεγάλα και τα μικρά έργα και παρεμβάσεις δεν είναι ποτέ αυτονόητα. Θέλουν προγραμματισμό και επιμέλεια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η επιτυχία θα κρίνεται πάντα από το γενικό αποτέλεσμα. Περάσαμε την εποχή όπου αρκούσε να αδειάζει τακτικά ο κάδος. Μπροστά μας έχουμε την ανακύκλωση, τη μείωση των οργανικών, την επανάχρηση, την κυκλική οικονομία, την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Σ’ αυτά θα πρέπει να πρωτοπορεί ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και θα ήθελα πολύ να βάλω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην υπηρεσία αυτού του μεγάλου στόχου.
Η απλή αναλογική παράγει νέα πολιτικά ήθη. Από το τοπίο που διαμορφώνεται θεωρείτε ότι θα ενισχυθεί ή όχι η αυτοδιοίκηση;
Πρόκειται για πείραμα σε μια περίοδο που αντί για πειράματα θα έπρεπε να βελτιστοποιούμε τις επιδόσεις μας. Ο Καλλικράτης κόστισε χρόνια προσαρμογής και το ίδιο και ο Καποδίστριας πριν από αυτόν. Όπως κι αν έχει όμως, η υπόθεση της αυτοδιοίκησης είναι πρώτα από όλα υπόθεση προσώπων. Είναι άξιοι, είναι ακέραιοι, τους αρέσει η δουλειά, αγαπάνε τον τόπο, οι εκπρόσωποι που εκλέγουμε; Η δουλειά θα γίνει, όποιο κι αν είναι το σύστημα! Θα βρεθεί τρόπος να συνεννοηθούμε. Αρκεί οι εκπρόσωποι να ενδιαφέρονται για το δήμο και να μην τον βλέπουν ως προθάλαμο μιας άλλης πολιτικής καριέρας. Και βεβαίως, να είναι ομοιογενής και μεγάλη η πλειοψηφία στη δημοτική αρχή, για να λιγοστεύουν τα προβλήματα στη διοίκηση και την υλοποίηση των έργων. Γι αυτό, πιστεύω ότι στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη χρειαζόμαστε μια ισχυρή διοίκηση. Αυτό είναι και το νόημα της δικής μου υποψηφιότητας: είμαι αφοσιωμένος στο δήμο και το κοινό καλό, έχω αντίληψη των προβλημάτων, έχω χειριστεί με επιτυχία τις λύσεις τους, μ’ αρέσει να είμαι χρήσιμος και θέλω να συνδιαμορφώσω ένα μέλλον που θα κάνει τα παιδιά μου περήφανα και για τον πατέρα τους και για τον τόπο τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.