, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Νέα δίωξη για την κατασκευή της Εγνατίας οδού

Του Κώστα Καντούρη
Σίριαλ σε… συνέχειες γράφεται στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για όσα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια κατασκευής της Εγνατίας οδού, αλλά και της αποπληρωμής του έργου. Αυτή τη φορά ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τριών διευθυντών και αναπληρωτών τους στην περιφερειακή υπηρεσία της εταιρίας από το 2011 μέχρι και το 2018, με την κατηγορία ότι δεν συνέταξαν αρνητικό λογαριασμό, καθώς το έργο στην περιοχή Παναγιά των Γρεβενών κόστισε 9,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, όμως ήδη είχαν καταβληθεί στην ανάδοχο εταιρία.
Η δίωξη για απιστία ασκήθηκε ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην νομικός σύμβουλος της εταιρίας. Ο ίδιος βρέθηκε κατηγορούμενος για τους νομικούς χειρισμούς του στην υπόθεση των δικαστικών διεκδικήσεων της εταιρίας, όμως απηλλάγη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αναφορά παρ’ ότι στο τμήμα Παναγιάς – Γρεβενών της Εγνατίας οδού με τον αναθεωρητικό πίνακα το κόστος του έργου ήταν χαμηλότερο κατά 9.572.178 ευρώ, εντούτοις η περιφερειακή υπηρεσία της εταιρίας Εγνατία οδός Α.Ε. δεν συνέταξε αρνητικό λογαριασμό για να μην δοθούν αυτά τα χρήματα. Μάλιστα απέρριψε την πρόταση για σύνταξη του λογαριασμού και το ανέθεσε στην ανάδοχο εταιρία. Έτσι η εταιρία κατασκευής πληρώθηκε με αυτά τα χρήματα χωρίς να δαπανηθούν.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μητρουλιάς ζήτησε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και με την επιβαρυντική περίπτωση ότι η αξία της απιστίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.