, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας σε 35 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες παρέχει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη  νέα δομή που άρχισε να λειτουργεί στα τέλη Μαΐου σε ξενοδοχείο στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την τρίτη δομή προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων σε ξενοδοχεία που εγκαινίασε  η ΑΡΣΙΣ μέσα στο 2018 (οι δύο πρώτες σε Γιάννενα και Κοζάνη), σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι οποίες φιλοξενούν παιδιά  ηλικίας από 13 μέχρι 17 ετών .

Τα παιδιά κατάγονται από το τμήμα της αφρικανικής ηπείρου που εκτείνεται νότια από την Σαχάρα και συγκεκριμένα από Γουϊνέα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κονγκό, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Καμερούν, Ανγκόλα, Μάλι, Μπουρούντι, Ακτή Ελεφαντοστού και Σιέρρα Λεόνε και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας εμφύλιων συρράξεων και ακραίας φτώχειας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το προσωπικό της ΑΡΣΙΣ αφορούν ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική στήριξη των φιλοξενουμένων και την εξασφάλιση των βασικών για τη διαβίωσή τους αγαθών. Ειδικότερα, παρέχονται ιατρική βοήθεια (σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου), ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική βοήθεια και πληροφόρηση, νομική συνδρομή, εκπαιδευτικές και κοινωνικοπολιτιστικές δράσεις, καθώς και κάλυψη όλων των αναγκών τους σε σίτιση, ένδυση και ατομική υγιεινή.

Συνολικά η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα τρεις δομές προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων σε ξενοδοχεία, έξι ξενώνες μόνιμης φιλοξενίας για ανήλικα προσφυγόπουλα και πέντε εξειδικευμένες προσωρινές δομές φιλοξενίας σε προσφυγικούς καταυλισμούς (safe zone).

Η μεγάλη αύξηση της δύναμης της ΑΡΣΙΣ σε δομές φιλοξενίας είναι απόρροια τόσο του μεγάλου αριθμού αφίξεων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη χώρα, όσο -και κυρίως- της αύξησης των παρεμβάσεων της Οργάνωσης για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Η ΑΡΣΙΣ καλεί τους συμπολίτες να συμπαραταχθούν στο έργο της παιδικής προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και να συνδράμουν αναλόγως με τις δυνατότητές τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.