, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέος γύρος αντιπαράθεσης αστυνομίας και Α.Π.Θ.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Α.Π.Θ. για τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πριν λίγη ώρα πηγές της ΕΛ.ΑΣ. επέρριπταν προσωπικά ευθύνες στον πρύτανη του Α.Π.Θ. Περικλή Μήτκα, λέγοντας πως εάν εφαρμόζονταν όσα είχαν αποφασιστεί στην επιτροπή για ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας, στην αποκαλούμενη «επιτροπή Παρασκευόπουλου», δεν θα υπήρχε ζήτημα συντονισμού.
Η κόντρα ξεκίνησε ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας, συγκεκριμένα από το αρχηγείο, με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν και έμειναν μία ώρα στους χώρους του Α.Π.Θ. «επειδή το δικαιολογούσαν τα αδικήματα  που διαπράττονταν», όπως  και ότι συνόδευαν τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα. Στην ανακοίνωση αυτή αναφερόταν πως «δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση από τις πανεπιστημιακές αρχές» για όσα συμβαίνουν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η πρυτανεία σήκωσε το γάντι και το πρωί του Σαββάτου με ανακοίνωση που εξέδωσε επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία, λέγοντας ότι ειδοποιήθηκε Από νωρίς το απόγευμα με έγγραφο στο οποίο αναφερόταν ότι η Θεολογική Σχολή, όπου προκλήθηκαν και οι μεγάλες καταστροφές, τελούσε υπό κατάληψη με αδυναμία πρόσβασης στα μέλη του Α.Π.Θ.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. απαντούσαν με απόσπασμα του πρίσματος της επιτροπής Παρασκευόπουλου, δηλαδή της επιτροπής ου είχε συγκροτηθεί για την εξέταση ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η αστυνομία. Οι πηγές επικαλούνται την παράγραφο 4 του πορίσματος σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που κλονίζεται η ηρεμία του πανεπιστημιακού χώρου, προτείνεται η ενημέρωση μέσω email πρυτανικών αρχών, εισαγγελίας  και πανεπιστημίου. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε  και ο πρύτανης του Α.Π.Θ., όπως έλεγαν οι ίδιες αστυνομικές πηγές. «Αν όσοι λοιδορούσαν το πόρισμα της “επιτροπής Παρασκευόπουλου” για τα Πανεπιστήμια, το εφάρμοζαν, τότε ζητήματα επικοινωνίας και συντονισμού όπως για τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ  θα είχαν επιλυθεί», σημείωναν πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στον ίδιο τον πρύτανη.
Κ.Κ.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.