, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέο ασφαλιστικό: Πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές των μη μισθωτών

Ένα τελείως διαφορετικό σύστημα υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους εισάγει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με 6+1 επίπεδα ασφάλισης που θα μπορεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος.
Στην πράξη υποχρεωτική θα είναι η πρώτη κατηγορία, ενώ οι άλλες πέντε θα είναι προαιρετικές. Μια κατηγορία θα αφορά μόνο τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 έτη. Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία θα ανέρχεται στα 220 ευρώ τον μήνα (μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας). Οι υπόλοιπες πέντε προαιρετικές ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται σε 262 ευρώ, 312 ευρώ, 373 ευρώ, 445 ευρώ και 576 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Δημοκρατία”, ο ασφαλισμένος που είναι και μισθωτός δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις του καλύπτουν το ποσό των 262 ευρώ (δηλαδή τη δεύτερη κατηγορία ασφάλισης). Αυτό έχει ως όφελος μέχρι και 80 ευρώ τον μήνα για περισσότερους από 300.000 ασφαλισμένους που καταβάλλουν σήμερα διπλές ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Για κάθε παράλληλα δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι δεν θα καταβάλλει καμία εισφορά από τη που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζομένου και εργοδότη) πάνω από τα 262 ευρώ.
Στην περίπτωση που η εισφορά των 262 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό, ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά.
Με την εφαρμογή του ν.4387/16 επιβλήθηκε ασφαλιστική εισφορά 20% για το σύνολο των εισοδημάτων που είχε κάποιος από ελεύθερο επάγγελμα ακόμη κι αν ήταν ήδη μισθωτός. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρχε σταθερή πολυετής σχέση εργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσίας σε έως 2 εργοδότες, ο δεύτερος εργοδότης υποχρεούνταν να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 13,33 % του εισοδήματος ο εργαζόμενος το 6,67%.
Πηγή:enikos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.