, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΝΔ: Ευρωεκλογές σαν δημοψήφισμα

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κηρύξει εδώ και καιρό τη ΝΔ σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού, είναι σαφές ότι η ευρωκάλπη στο τέλος Μαΐου προσλαμβάνει χαρακτηριστικά «δημοψηφίσματος» και μητέρας των μαχών για τη ΝΔ, η οποία θέλει να αποφύγει το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου, που παρατηρείται πολλάκις στις ευρωεκλογές, και να συσπειρώσει το εκλογικό της ακροατήριο.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δε, στέκονται και σε μια ακόμα παράμετρο, ως προς την αναγκαιότητα η κάλπη των ευρωεκλογών να βγάλει καθαρή νίκη της ΝΔ: Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2015 που οι πολίτες προσέρχονται σε οιαδήποτε κάλπη, είτε αυτοδιοικητική είτε ευρωπαϊκή είτε εθνική, προκειμένου να κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπενθύμιζαν αρμόδιες πηγές καμία κυβέρνηση δεν πέρασε έναν τόσο… αδιατάρακτο βίο όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν «ανησύχησε» από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ή των ευρωεκλογών, όπως συνέβη σε άλλες κυβερνήσεις, με τελευταίο παράδειγμα την κυβέρνηση Σαμαρά που το καλοκαίρι του 2014 ωθήθηκε σε έναν βιαστικό ανασχηματισμό υπό το βάρος της ήττας στην ευρωκάλπη.

«Θα είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που θα δοθεί στους Έλληνες η δυνατότητα να προσέλθουν στην κάλπη και θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα: Αρκετά, ως εδώ, δεν πάει άλλο, ήρθε η ώρα να φύγεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε αυτό το μήκος κύματος, από τη Ρόδο, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Όπως και να έχει λοιπόν, είτε οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο, κάλπες θα στηθούν στο τέλος της άνοιξης. Και αν ο κ. Τσίπρας, ως φαίνεται, τραβήξει το χαρτί του Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγορεύσει την ευρωκάλπη σε «νυν υπέρ πάντων» αγώνα, ώστε να καταγραφεί μια σαφή διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και να «κάψει» οιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος εν τη γενέσει της.

Για να συμβεί αυτό, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει «φύλλο πορείας» στα στελέχη του, τα οποία μπαίνουν σταδιακά σε προεκλογικούς ρυθμούς, όχι όμως για τη δική τους επανεκλογή, αλλά για τη συσπείρωση των δυνάμεων της ΝΔ και για τη διεύρυνση της απήχησης του μηνύματός της. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης επενδύει ιδιαίτερα στον θετικό λόγο του κόμματος και γι’ αυτό ζητά από τα στελέχη του να αναδεικνύουν, πέρα από την αυτονόητη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τα σημεία του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία, την Υγεία, αλλά και το Ασφαλιστικό, που καθιστούν το στίγμα της σαφώς διακριτό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους δρόμους

Κάπως έτσι, προεξάρχοντος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες, στον δρόμο βγαίνουν και τα «γαλάζια» κεντρικά στελέχη, προκειμένου να διασπείρουν το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, σημειωτέον, βρέθηκε πρόσφατα σε Βόλο και Ρόδο, σε μεγάλες κομματικές συγκεντρώσεις, ενώ στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να βρεθεί και να μιλήσει στη Μυτιλήνη.

Μάλιστα από τη Ρόδο, με αιχμή την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τιμές των φαρμάκων, ο Κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση φέρεται μερικές φορές στη Βουλή ως τροχονόμος συμφερόντων, κάτι το οποίο εξηγεί γιατί Τσίπρας θέλει να μείνει λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.