, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΝΔ: Σχέδιο για την Υγεία σε 3 άξονες

Με τις εκλογές να απέχουν ελάχιστους πλέον μήνες, είτε γίνουν τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο, οι επιτελείς της ΝΔ «ανεβάζουν στροφές» και επικεντρώνονται στην προβολή των θέσεων του κόμματος για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Εδραία πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι, άλλωστε, ότι η πολιτική μάχη κρίνεται εν πολλοίς και στο πεδίο της καθημερινότητας, το οποίο, βεβαίως, είναι ευρύτερο από αυτό της οικονομίας. Γι’ αυτό και η ΝΔ σπεύδει να εξειδικεύσει τις προτάσεις της για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν άμεσα τους πολίτες. Αυτό έχει ζητήσει, άλλωστε, και ο κ. Μητσοτάκης να κάνουν τα στελέχη του, όπως, για παράδειγμα, όταν ξαναμοίρασε προ μερικών εβδομάδων στους τομεάρχες της ΝΔ το έντυπο που είχε διανεμηθεί στο Συνέδριο της ΝΔ, με τίτλο «Για μια καλύτερη ζωή», στο οποίο υπάρχουν κωδικοποιημένες οι προτάσεις της ΝΔ για δέκα βασικούς άξονες πολιτικής.

Η πρόταση για την Υγεία

Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεπώς, σήμερα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της πολιτικής της ΝΔ για την Υγεία, ενώ το επόμενο διάστημα θα λάβουν χώρα και άλλες παρουσιάσεις, όπως αυτή που θα αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής και είναι επίσης σε στάδιο τελικής επεξεργασίας. Σε μια μεγάλη εκδήλωση, όπως είχε γίνει και με την περίπτωση της παρουσίασης του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Βασίλης Οικονόμου, θα επεξηγήσουν τις κεντρικές προτεραιότητες της «γαλάζιας» πρότασης, που θα αποτελέσει τμήμα του κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ. Η συγκυρία, δε, προβάλλει ως «ιδανική» για την αντιπαραβολή του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πολιτεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Παράλληλα, δε, η ΝΔ στρέφει την προσοχή της ιδιαίτερα στο πεδίο της Υγείας, στη λογική ότι η κυβερνητική πολιτική, εντέλει, αποδεικνύεται αναντίστοιχη της «ανθρωπιστικής ρητορικής» που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, πολλές φορές θέτει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, επισκεπτόμενος νοσοκομεία και λοιπές υγειονομικές μονάδες, πολλές φορές ακόμα και χωρίς πρότερη προειδοποίηση, όπως έκανε πρόσφατα με το Αττικό Νοσοκομείο. Από το κόμμα της οδού Πειραιώς, συνεπώς, τονίζουν ότι τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, αλλά πλέον δεν αρκούν η επίρριψη ευθυνών και τα εύκολα λόγια, παρά χρειάζονται δραστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σχέδιο για την Υγεία, που ήταν υπό διαμόρφωση τα τελευταία δυόμισι χρόνια και εκπονήθηκε με τη συμμετοχή και την παροχή εμπειρίας πολλών επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου, αφορά την πλήρη ανασυγκρότηση της δημόσιας Υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με focus στον ασθενή. Περιλαμβάνει, δε, όπως λένε από τη ΝΔ, παρεμβάσεις που αξιοποιούν την εμπειρία προηγούμενων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα, αλλά και καλών πρακτικών από το εξωτερικό.

Οι τρεις άξονες

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • Ο πρώτος άξονας αφορά την εμπέδωση συνθηκών διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του ΕΣΥ, με χρήση εργαλείων αξιολόγησης, προκειμένου τα χρήματα των φορολογουμένων να πιάνουν τόπο και η παροχή υπηρεσίας να είναι ανταποδοτική. Η ΝΔ εστιάζει, συγκεκριμένα, στην καθιέρωση συστημάτων και διαδικασιών για τη μέτρηση και την αξιολόγηση της απόδοσης σε όλα τα επίπεδα του συστήματος Υγείας, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρουν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η σύγχρονη τεχνολογία για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το πώς λειτουργεί κάθε δομή ή υπηρεσία, πόσους εξυπηρετεί και τι πόρους απαιτεί η λειτουργία της. Παράλληλα, προβλέπεται και η δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών στοιχείων του ΕΟΠΠΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων σε τακτική βάση, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει την καθιέρωση ενός συστήματος ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών απόδοσης για τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι οποίοι θα δημοσιοποιούνται, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να επιλέξει τις δομές Υγείας που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του.
  • Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου της ΝΔ έχει να κάνει με τη μέριμνα για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων για την υποστήριξη των ασθενών. Μεταξύ αυτών, η καθιέρωση της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (όπως καρκινοπαθείς και ΑμΕΑ). Ακόμα, προβλέπεται η δυνατότητα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, αλλά, τέλος, και η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία που υφίστανται για τη χορήγηση της αγωγής που λαμβάνουν. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η καθιέρωση οικογενειακού γιατρού που θα έχει πλήρη εικόνα για το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας και θα «κατευθύνει» ουσιαστικά τα μέλη της στο σύστημα Υγείας, ενώ, τέλος, προβλέπεται ενίσχυση των Κέντρων Υγείας σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού, με γνώμονα τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής και την εγγύτητα σε άλλες, μεγαλύτερες δομές Υγείας.
  • Τέλος, ο τρίτος άξονας της πρότασης της ΝΔ αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι για την Υγεία και να βελτιώνεται το επίπεδο της δημόσιας Υγείας στη χώρα. Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης, στα πρότυπα αυτών που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού, που θα ενημερώνει σχετικά με τη σημασία διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής, θα ενθαρρύνει τον πληθυσμό να υιοθετεί πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά του και θα ευαισθητοποιεί όλους τους πολίτες, από τα μικρά παιδιά έως τους ηλικιωμένους, για τους κινδύνους συνηθειών όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, οι εξαρτήσεις κ.ά.

Επιπλέον, θα καθιερωθεί ένα δωρεάν πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Το πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και θα ξεκινάει από τον έλεγχο για καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Παράλληλα, θα προβλέπεται η ενημέρωση των πολιτών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή μηνύματος sms για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.