, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νερό με τζίντζερ: Ποια τα οφέλη του για την υγεία

Το τζίντζερ, γνωστό και ως πιπερόριζα, είναι το μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Zingiber officinale. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική χάρη στην ιδιαίτερη και ελαφρώς πικάντικη γεύση του, αλλά και ως γιατροσόφι για ποικίλες ενοχλήσεις, όπως οι πόνοι στο σώμα και η ναυτία.

Ένας εύκολος τρόπος να βάλετε το τζίντζερ στη ζωή σας είναι να το προσθέτετε σε νερό και να το απολαμβάνετε ως ζεστό ή κρύο ρόφημα.

Οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη του τζίντζερ τεκμηριώνονται μέσα από αρκετές επιστημονικές μελέτες. Ενδεικτικά, μπορεί να βοηθήσει στα παρακάτω:

Πόνος

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Cephalalgia υπέδειξε ότι το τζίντζερ συνδυαστικά με τα παυσίπονα είναι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ημικρανίας σε σύγκριση με τη λήψη παυσίπονων μεμονωμένα.

Ναυτία

Αναλυτική επισκόπηση του 2015 στο περιοδικό Current Opinion in Supportive and Palliative Care, η οποία βασίστηκε σε εννέα παλαιότερες επιστημονικές μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το τζίντζερ συμβάλλει στην ανακούφιση της ναυτίας και στη μείωση των επεισοδίων εμετού μετά από μια χειρουργική επέμβαση, λόγω χημειοθεραπείας, λόγω ιογενούς λοίμωξης ή και εγκυμοσύνης.

Χοληστερόλη

Έρευνα του 2016 που διεξήχθη σε πειραματόζωα (ποντίκια) υπέδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα ανεβασμένα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά και να αποτρέψει τη συσσώρευση χοληστερόλης στο αίμα.

Σάκχαρο

Το τζίντζερ είναι ευεργετικό και για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου. Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής 12 εβδομάδων με τη συμμετοχή 41 διαβητικών ασθενών, οι ερευνητές χορήγησαν στους μισούς συμμετέχοντες δύο γραμμάρια τζίντζερ σε σκόνη ημερησίως, ενώ στους άλλους μισούς ψευδοφάρμακο (ομάδα ελέγχου). Στην ομάδα του τζίντζερ παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις τιμές του σακχάρου νηστείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Απώλεια βάρους

Το τζίντζερ διευκολύνει και την απώλεια των περιττών κιλών, σύμφωνα με μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση Metabolism. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ζεστό νερό με τζίντζερ μετά το πρωινό τους γεύμα ένιωθαν πιο χορτάτοι μέσα στην ημέρα κι έτσι λάμβαναν συνολικά μικρότερο αριθμό θερμίδων από τα γεύματά τους.

 

Πώς θα φτιάξετε ρόφημα με τζίντζερ στο σπίτι

Για να επωφεληθείτε από την ευεργετική δράση του τζίντζερ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη φρέσκια ρίζα του φυτού. Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα ένα ρόφημα με τζίντζερ ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Τρίψτε 1,5 κουταλιά του γλυκού από τη ρίζα του φυτού
  • Τοποθετήστε σε ένα σκεύος τέσσερα φλιτζάνια νερό και αφήστε το να βράσει
  • Προσθέστε το τζίντζερ στο νερό και ανακατέψτε
  • Απομακρύνετε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας
  • Αφήστε το νερό να «τραβήξει» το τζίντζερ για 5-10 λεπτά
  • Σουρώστε το ρόφημα για να απομακρύνετε τα κομμάτια του τζίντζερ

Μπορείτε να απολαύστε το ρόφημα είτε ζεστό είτε κρύο. Επειδή η γεύση του τζίντζερ είναι αρκετά έντονη, μπορείτε να προσθέσετε στο ρόφημα λίγο λεμόνι ή μέλι.

 

Πιθανές παρενέργειες

Η κατανάλωση τζίντζερ είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) των ΗΠΑ, το τζίντζερ καλό είναι να μη συνδυάζεται με τα αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση τζίντζερ (πάνω από τέσσερα γραμμάριαημερησίως) μπορεί προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνους στην κοιλιά, διάρροια ή καούρα.

Όσον αφορά την κατανάλωση τζίντζερ στην εγκυμοσύνη, μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Pharmacology, η οποία αφορούσε 1.020 γυναίκες, υπέδειξε ότι το μπαχαρικό είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των επεισοδίων εμετού χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

Πηγή: Medical News Today, onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.