, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νετανιάχου: Απλά δεν βλέπουν καλύτερο στο Ισραήλ!

Παρά το ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, αλλά και με την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να ηγηθεί και πάλι του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει από τις κάλπες της ερχόμενης Τρίτης.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι κανόνες του κοινοβουλευτικού συστήματος στο Ισραήλ, ο φόβος της εβραϊκής πλειοψηφίας μήπως καταστούν τα αραβικά κόμματα ρυθμιστές της πολιτικής ζωής, ενόψει μάλιστα παραχωρήσεων στο Παλαιστινιακό, αλλά και η κυρίαρχη πεποίθηση στους Ισραηλινούς ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην του Νετανιάχου, καθιστούν απόλυτο κυρίαρχο τον επί ήδη μία δεκαετία πρωθυπουργό.
Η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, προ-καλώντας ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία στους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της Εισαγγελίας για τις υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκεται, ο Νετανιάχου εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει ποσοστά άνω του 40% στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» και τα κόμματα της κυβερνώσας Δεξιάς συγκέντρωναν πάνω από τις μισές έδρες στο Κοινοβούλιο.
Λίγο πριν από τις εκλογές ισραηλινός στρατός και ισλαμιστές της Χαμάς επιδόθηκαν σε έναν νέο κύκλο επιθέσεων με αντίποινα επί αντιποίνων, επαναφέροντας τους φόβους γενικευμένης σύρραξης.
Στην προεκλογική περίοδο ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά ότι δεν κάνει αρκετά και δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα στη Γάζα, καταλογίζοντάς του ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τη Χαμάς από το να χτυπά το Ισραήλ, παρότι κυβερνά τη χώρα εδώ και 10 χρόνια.
Ωστόσο ακόμη και ο σημαντικότερος πολιτικός του αντίπαλος, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μπένι Γκαντς, δεν φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη νέα κρίση με τη Χαμάς, αφού τον κατηγορούν ότι δεν εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις καταλήγοντας σε παρόμοιες με τον Νετανιάχου θέσεις.
Έτσι, ακόμα και εάν το κόμμα του πρωθυπουργού, το Λικούντ, δεν έρθει πρώτο σε ψήφους, θα καταφέρει μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της Δεξιάς να ελέγξει τουλάχιστον τις 61 από τις συνολικά 120 έδρες του Κοινοβουλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, για να μακροημερεύσει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση συνασπισμού, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζει την ψήφο ανοχής των Αράβων βουλευτών, κάτι που, αν δεν φοβίσει, σίγουρα θα προβληματίσει σοβαρά τον μέσο Εβραίο Ισραηλινό ψηφοφόρο στην επιλογή του, ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών.
Γ. Μ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.