, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ»: Εκτιμήσεις για αύξηση των αιμοκαθάρσεων το 2019

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Νεφροξένια Α.Ε.» Παντελή Κατσιφαράκη

Θετικός είναι ο απολογισμός από τη μέχρι τώρα λειτουργία της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Μ.Χ.Α.) «ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ» στην περιοχή της Γερακινής, στη Χαλκιδική. Η Μονάδα άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2017 και όπως ανέφερε μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Νεφροξένια Α.Ε.» Παντελής Κατσιφαράκης, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν 2.000 αιμοκαθάρσεις ενώ στη διάρκεια του 2018 ο αριθμός των αιμοκαθάρσεων ανήλθε σε 6.000, «γεγονός που αποδεικνύει την ανάπτυξη και τις προοπτικές που υπάρχουν». «Για φέτος υπολογίζουμε ότι θα έχουμε αύξηση της τάξης του 20-25%», εκτίμησε ο κ. Κατσιφαράκης.
Όπως γνωστοποίησε, οι αυστηρώς μόνιμοι ασθενείς -χωρίς τους επισκέπτες- πέρσι ήταν 22 ενώ τη φετινή χρονιά ο αριθμός τους ανέρχεται στους 40. «Είναι κάτι που περιμέναμε να συμβεί καθότι οι νεφροπαθείς της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται σε άλλους νομούς, όπως η Θεσσαλονίκη, λόγω του ότι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους από το Νοσοκομείο Πολυγύρου. Οι νέοι ασθενείς δεν υπάρχει πλέον λόγος να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για αιμοκάθαρση αφού θα μείνουν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο του νομού είτε στη “ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ”. Έτσι και η αύξηση της προσέλευσης θα είναι μεγαλύτερη ώστε να επιτύχουμε το στόχο των 80-90 μονίμων ασθενών προκειμένου να μπορούμε να εξυπηρετούμε και τους συγκεκριμένους αλλά και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, χωρίς προβλήματα», εξήγησε ο κ. Κατσιφαράκης ο οποίος απέδωσε την ικανοποιητική πορεία της Μ.Χ.Α. στην κατάλληλη στελέχωσή της: «Σίγουρα οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο τη μεγάλη διαφορά κάνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι νοσηλευτές, οι οποίοι χάρη στην κατάρτισή τους, παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Με απλά λόγια, ασχολούνται με τον ασθενή καθώς ο νεφροπαθής θέλει στοργή και βοήθεια, συμβουλές και κατάλληλη ψυχολογική στήριξη», υπογράμμισε.
Η «ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ» στελεχώνεται από μία προϊσταμένη και τρεις νεφρολόγους, οι οποίοι μαθήτευσαν δίπλα στον διακεκριμένο καθηγητή Νεφρολογίας Βασίλη Λιακόπουλο. Σημειώνεται ότι διαθέτει άριστη ξενοδοχειακή εγκατάσταση και ειδική πιστοποίηση ISO.
Ενέργειες για αιμοκάθαρση σε ανασφάλιστους
Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ» είναι συμβεβλημένη τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες για να μπορέσουν οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης να δεχτούν και τους ανασφάλιστους ασθενείς. «Οι επιχειρηματίες του χώρου ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με ορισμένες άλλες βελτιώσεις όσον αφορά στη συμβατική σχέση που έχουμε με το Κράτος και τον αρμόδιο οργανισμό. Δυστυχώς, οι ανασφάλιστοι πολίτες είναι πολλοί περισσότεροι τα χρόνια της κρίσης σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε. «Στη Χαλκιδική δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα καθώς εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στα αστικά κέντρα, όπου οι νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μόλις για 1-2 ώρες επειδή δεν υπάρχει χώρος στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν», πρόσθεσε.
Αισιόδοξα μηνύματα για τον ιατρικό τουρισμό
Ο επικεφαλής της μονάδας ανέφερε ότι η «ΝΕΦΡΟΞΕΝΙΑ» έχει τη δυνατότητα της άμεσης ιατρικής παροχής σε αιμοκαθαιρόμενους τουρίστες, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται η επίτευξη συμφωνίας για το πρώτο γκρουπ από το εξωτερικό. Εξάλλου, η εταιρεία πραγματοποιεί πολύ μεγάλες καμπάνιες στο διαδίκτυο ενώ καταχωρήσεις της φιλοξενούνται σε περιοδικά όπως το Journals των Συλλόγων Νεφροπαθών ευρωπαϊκών χωρών. Όσον αφορά τους Έλληνες επισκέπτες, τα τρία κέντρα αιμοκάθαρσης σε Χανιά, Χαλκιδική και Κέρκυρα –η τελευταία ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2018- καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους, έχοντας γίνει γνωστές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια για το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επενδύσεις σε αστικά κέντρα
Αναφερόμενος στα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Νεφροξένια Α.Ε.», εξήγησε ότι η πρώτη φάση του επενδυτικού πλάνου στην Ελλάδα, που αφορούσε τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης τουριστικού ενδιαφέροντος έχει ολοκληρωθεί σε Κρήτη Κεντρική Μακεδονία και Ιόνιο, σε τρεις αντίστοιχους δημοφιλείς προορισμούς.
Στην εκδήλωση της ετήσιας γιορτής της Μονάδας που πραγματοποιήθηκε σε χώρο εστίασης στην περιοχή του Αγίου Προδρόμου, ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέλιος Βαλιάνος, ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Χρήστος Βορδός, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής της ΝΔ Απόστολος Τζηρίτης και η Δημοτική Σύμβουλος Σιθωνίας Μαρία Λαθούρη-Πάργα, η οποία εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ιωάννη Τζίτζιο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.