, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νικήτρια η Ζουζάνα Τσαπούτοβα στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία

Η φιλελεύθερη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης της Σλοβακίας, κέρδισε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Σάββατο.

Στον δεύτερο γύρο στις 30 Μαρτίου θα αντιμετωπίσει τον Ευρωπαίο επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σλοβακίας με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων η 45χρονη δικηγόρος κέρδισε το 40,55% των ψήφων έναντι 18,66% που πήρε ο Σέφκοβιτς, υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα Smer- SD. Η συμμετοχή ανήλθε στο 48,73%.

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Focus, η Τσαπούτοβα οδεύει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με σαφές προβάδισμα και το 64,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 35,6% για τον αντίπαλό της.

«Ζήτησα την ψήφο όλων των ψηφοφόρων και άρα σας ευχαριστώ όλους», δήλωσε η Τσαπούτοβα, η οποία φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας.

Μάλιστα ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της όχι μόνο στα σλοβακικά, αλλά και στη γλώσσα των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Απεδείχθη ότι θέλουμε η χώρα μας να είναι αξιοπρεπής και δίκαιη. Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι το πρόσωπο που μπορεί να βγάλει τη Σλοβακία από την κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρέι Κίσκα ο οποίος στηρίζει την Τσαπούτοβα.

«Μην μείνετε σπίτι σας στον δεύτερο γύρο. Κερδίσαμε τον πρώτο γύρο. Η Σλοβακία είναι σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Η Τσαπούτοβα είχε συμμετάσχει πέρυσι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.