, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νομική υποστήριξη στην επιχείρηση: Τα οφέλη και οι προοπτικές

Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας προσπαθεί πλέον να κινηθεί σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η ορθότερη οργάνωση, η νοικοκυροσύνη των οικονομικών και οι προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις με τον προαπαιτούμενο σωστό επιχειρηματικό προγραμματισμό.
Σε αυτό το περιβάλλον, η στήριξη των επιχειρήσεων από έναν καταρτισμένο και εξειδικευμένο νομικό μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια που αποζητά ο επιχειρηματίας σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης της επιχείρησης, από την σύστασή της, την επιλογή του τύπου της, το περιεχόμενο των συμβάσεων/συμφωνιών της, μέχρι και την αναδιοργάνωση της, την διαχείριση πιθανών χρεών, αλλά πολύ περισσότερο στις στιγμές ανόδου και ευημερίας και όχι μόνο σε περιπτώσεις που εμφανίζονται δυσκολίες.
Η νομική συμβουλή είναι απαραίτητη και δεν περιορίζεται μόνο σε ενέργειες τυπικές, αλλά μπορεί να δώσει στον επιχειρηματία τη δυνατότητα να σταθμίσει τις επιλογές του, να προβλέψει ευκολότερα τις ανάγκες και τους κινδύνους και να οδηγηθεί σε σωστότερες πρακτικές διαχείρισης και λειτουργίας της επιχείρησης, που θα προλάβουν και θα αποτρέψουν παθογένειες.Η εμπειρία ενός νομικού στον συμβουλευτικό τομέα μπορεί να περιλαμβάνει γνώσεις οικονομοτεχνικές, ώστε να διασφαλίζεται μια ομαλή συνεργασία με άλλους επαγγελματίες που συνεργάζονται με την επιχείρηση. Παράλληλα, εξοικείωση απαιτείται και με ζητήματα εξαγωγών, logistics, ευρωπαϊκής ενοποίησης και διεθνούς εμπορίου. Ενώ ο νομικός σύμβουλος που παρακολουθεί την καθημερινότητα της επιχείρησης και έχει ολοκληρωμένη και προσωπική αντίληψη για την κατάστασή της μπορεί να κρίνει και να συμβουλεύσει με ασφάλεια και αξιοπιστία στις περιπτώσεις της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Πλέον με τον θεσμό της διαμεσολάβησης η εξωδικαστική επίλυση διαφορών είναι ευκολότερη και οδηγούμαστε σε μια κατεύθυνση συναίνεσης και απλοποίησης των διαδικασιών. Η αποκόμιση όμως των θετικών αυτής της διαδικασίας μπορεί να επέλθει μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει νομικό συμπαραστάτη που γνωρίζει σε βάθος προβλήματα, πλεονεκτήματα, ευκαιρίες, δυνατότητες και κινδύνους στο περιβάλλον που κινείται η επιχείρηση. Από αυτήν την εμπεδωμένη γνώση θα εκπορευθούν αποφάσεις για το τι αφήνουμε, τι διεκδικούμε και εν γένει πώς προχωρούμε σε μία διαπραγμάτευση.
Φυσικά, δεν αποκλείεται η αντιδικία ενώπιον των Δικαστηρίων. Εκεί είναι χώρος όπου ο έμπειρος νομικός σύμβουλος που ασκεί μάχιμη δικηγορία , που είναι ενημερωμένος για τις πολύ συχνές αλλαγές της νομοθεσίας και παρακολουθεί από κοντά την νομολογία των Δικαστηρίων, μπορεί να υπερασπιστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα της επιχείρησης.
Μια εσφαλμένη πρακτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια από μερίδα ελληνικών επιχειρήσεων, ήταν να μην εμπιστευτούν εγκαίρως έναν νομικό, αλλά να φτάσουν στο σημείο να βρεθούν αντιμέτωπες με δυσκολίες και τότε μόνο αναγκαστικά να αναζητήσουν νομική συμβουλή.
Όταν όμως η επιχείρηση ευημερεί και δεν βρίσκεται σε συνθήκες πίεσης, είναι πιο εύκολο να γίνουν σωστές κινήσεις και προγραμματισμός, καθώς αυτός είναι απαραίτητος μιας και η νομική πλευρά ενυπάρχει σε όποια δραστηριότητα προβλέπονται διατάξεις στο περιεχόμενο των οποίων πρέπει να συμμορφώνεται.
Δεν χωρεί αμφισβήτηση ότι καθώς προχωράει και αναπτύσσεται η επιστήμη, η τεχνολογία και εμπεδώνεται η χρήση των ψηφιακών μέσων, η κατάρτιση και οι γνώσεις των νομικών αναφορικά με αυτά αυξάνονται συνεχώς. Και επειδή τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινούν από δικαιώματα  πνευματικής/βιομηχανικής ιδιοκτησίας και προσωπικά δεδομένα και να φτάνουν μέχρι τραπεζικές συναλλαγές και φορολογικές διαφορές, οι γνώσεις και η εμπειρία ενός νομικού μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά για την επίλυση των ζητημάτων αυτών.
Το μέλλον είναι εδώ, οι εξελίξεις τρέχουν μπροστά μας και δεν μπορούμε να ακολουθούμε πρακτικές του παρελθόντος που άφησαν τον επιχειρηματικό κόσμο απροστάτευτο. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να μάθουμε πολλά από την οικονομική κρίση που χτύπησε την επιχειρηματικότητα και να οχυρώσουμε τις προσπάθειες για ανάπτυξη και καινοτομία.Σε αυτά τα πλαίσια, ο νομικός κόσμος έχει πολλά να προσφέρει στον επιχειρηματία. Θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι επιχείρηση χωρίς νομικό σύμβουλο σημαίνει έλλειψη προστασίας, κατοχύρωσης δικαιωμάτων και εκτόξευση του επιχειρηματικού ρίσκου.
* Ο Ιορδάνης Χατζηκαλλινικίδης είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Στοιχεία επικοινωνίας: Βενιζέλου 4 – Θεσσαλονίκη 2310271132 / 6948103858 – [email protected]

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.