, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νοσοκομειακοί γιατροί: Στην κοροϊδία της κυβέρνησης απαντάμε με αγώνες

Την άμεση επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές, καθώς και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα απαιτούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, μετά και το χθεσινό γενικό συμβούλιό της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την οργή των νοσοκομειακών γιατρών είχε προκαλέσει το γεγονός ότι «ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στη Δ.Ε.Θ. εξήγγειλε (έστω και αόριστα) επανορθώσεις μνημονιακών μισθολογικών περικοπών για άλλους κλάδους ειδικών μισθολογίων (δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς) χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στους γιατρούς ΕΣΥ.
Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις αντιδράσεις, επιχείρησε 10 μέρες αργότερα, στις 17/9, “επανορθωτική” κίνηση. Ωστόσο, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι τίποτα άλλο από μία ακόμη, καλοστημένη επιχείρηση καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών» υποστηρίζει η Ομοσπονδία.
Όπως εξηγεί, στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, που εκδόθηκε μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζόμενους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, έπειτα από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τον Ν4093/2012, αναφέρεται ότι: «θα χορηγηθούν αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες», «θα αυξηθούν οι μισθοί των ειδικευόμενων» και «θα αποκατασταθούν σταδιακά οι περικοπές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».
Κατά την ΟΕΝΓΕ, «δεν προβλέπεται δηλαδή κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών μας απωλειών, δε γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά, δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα.
Φρόντισαν μάλιστα να μας υπενθυμίσουν ότι “από την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που είχαν περικοπεί το 2012”.
Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι πρέπει να τους ευγνωμονούμε, που θα μας επιστρέψουν ένα μόνο μέρος “από τα κλεμμένα”, που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, στις οποίες θα προστεθούν και οι νέες απώλειες που θα έχουμε την επόμενη περίοδο. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν. Η λογική της μείωσης των απαιτήσεων και “του μικρότερου κακού” στο απόγειό της!» αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει, «η απόφαση του ΣτΕ, την οποία επικαλούνται οι κκ. υπουργοί Υγείας, προβλέπει την άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 από 27/2/2018. Όπως ο ίδιος ο υπουργός κ. Ξανθός έχει παραδεχτεί τουλάχιστον δυο φορές, σε επίσημες συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, σε αυτό το σκέλος η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Άρα μας χρωστάνε αναδρομικά τουλάχιστον 7 μηνών μετά την απόφαση του ΣτΕ και οφείλουν άμεσα να επαναφέρουν τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2012».
Επιπλέον, «εξαιρούν τους ειδικευόμενους, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε σχέση με τις λοιπές βαθμίδες, ενώ σαφέστατα και οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι αμείβονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και έχουν πληγεί και αυτοί από τις περικοπές του ν. 4093/12, δεν γίνεται καμία αναφορά στους επικουρικούς γιατρούς, ενώ η κυβερνητική εξαγγελία για “κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή” είναι ένα ακόμα φτηνό προπαγανδιστικό επιχείρημα» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ΟΕΝΓΕ.
«Στην κοροϊδία της κυβέρνησης, απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων μας. Δε θεωρούμε περασμένα ξεχασμένα όσα μας έκλεψαν στα χρόνια της κρίσης. Δεν παραμυθιαζόμαστε με το αφήγημα της “δίκαιης” ανάπτυξης. Μοναδική διέξοδος για μας οι αγώνες μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, για τη ζωή που μας αξίζει» δηλώνει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Ήδη για τις 5/10, ημέρα συζήτησης στο ΣτΕ της τριτανακοπής, προκήρυξε στάση εργασίας για την Αττική, 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια, συγκέντρωση στο ΣτΕ και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.