, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Νόμος Κατρούγκαλου «η σφαγή των συνταξιούχων»

φωτο eurokinissi.gr

Του Ευ.Καρανάσιου*

Οι μειώσεις στις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειώσεις με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου.

Το τραγικό είναι ότι οι μειώσεις αυτές δεν χρειάζονταν και δεν προβλέπονταν μέχρι την ώρα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά της αφού αναλάβει τη διακυβέρνηση βάσει των οικονομικών δεδομένων που θα παραλάβει, επομένως τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί αυτήν την ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύσεις μας για τη φορολογία (μείωση του ΕΝΦΙΑ, εισαγωγικός συντελεστής στο 9% κ.α.) θα ωφελήσουν και τους συνταξιούχους αμβλύνοντας τις συνέπειες των πολιτικών που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό είναι πλήρης και κυρίως βιώσιμη και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο 1ος πυλώνας, θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Θα φροντίζει δηλαδή είτε το κράτος είτε τα ασφαλιστικά ταμεία να αποδίδουν μία σύνταξη με βάση το ισχύον σύστημα.
Ο 2ος  θα είναι πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα τμήμα τουλάχιστον των εισφορών των εργαζομένων δεν θα κατευθύνονται στην πληρωμή των σημερινών συντάξεων αλλά θα μπαίνουν σε έναν κουμπαρά και θα επενδύονται με ασφαλή τρόπο και τα χρήματα που θα προκύπτουν από αυτή την αποταμίευση και την επένδυση θα δίνουν μία συμπληρωματική σύνταξη.
Ο 3ος πυλώνας τέλος θα είναι αυστηρά ιδιωτικός, αλλά και προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Παράλληλα με την εφαρμογή του σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ένα σοκ επενδύσεων και πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα πάψουν οι συντάξεις να λειτουργούν και ως κοινωνικό επίδομα στήριξης των παιδιών και των εγγονών των συνταξιούχων.
*ο κ.Καρανάσιος είναι επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής της ΝΔ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.