, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Τσίπρας δεν εκπροσωπεί τους προοδευτικούς πολίτες

Την πεποίθηση ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπούν τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, εκφράζει ο ευρωβουλευτής κι εκ νέου υποψήφιος του κόμματος στις προσεχείς ευρωεκλογές, Νίκος Ανδρουλάκης. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εκφράσει το νέο ήθος που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην Karfitsa, ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι στο τοξικό κλίμα του διχασμού που επικρατεί το ΚΙΝΑΛ έχει την ευκαιρία να στείλει ένα «μήνυμα αλλαγής», κατακρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών και σχολιάζει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Συνέντευξη στον ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΟΤΟ ΖΑΧΑΡΗ
Τα περισσότερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ θέτουν ψηλά τον πήχη για τις Ευρωεκλογές. Είναι εφικτός ο στόχος του διψήφιου ποσοστού και της τρίτης θέσης;
Στόχος του ΚΙΝΑΛ από την πρώτη στιγμή ήταν η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων μετά από χρόνια πολυκερματισμού. Με βασικό πυλώνα του το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ παίρνει τη σκυτάλη από το 8% της «Ελιάς» και φιλοδοξεί να φτάσει ακόμα πιο μακριά. Σήμερα, οι προοδευτικοί πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ απωθούνται από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα, ενώ ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί όλο και πιο συντηρητικές θέσεις. Σε αυτό το τοξικό πολιτικό κλίμα του διχασμού, το ΚΙΝΑΛ έχει την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε εν όψει των εθνικών εκλογών.
Τι απαντάτε σε όσους δηλώνουν ότι ο προοδευτικός πόλος σε αυτές τις ευρωεκλογές εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την «Προοδευτική Συμμαχία» που έχει συγκροτήσει;
Πώς μπορούμε να μιλάμε για εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών από τον κ. Τσίπρα, όταν καταγγέλλει τις ελίτ αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τα κότερά τους για διακοπές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ή καλύπτει την αντιθεσμική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Πολάκη; Παράλληλα, η «Προοδευτική Συμμαχία» που αναφέρατε, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνασπισμός εξουσίας εκπροσώπων της Καραμανλικής Δεξιάς, υπουργών του κ. Καμμένου και στελεχών προερχόμενων από την Κεντροαριστερά που προτίμησαν τις υπουργικές καρέκλες από την πολιτική συνέπεια. Από τη μία μας λέει ότι ο μεγάλος του εχθρός είναι ο αντιευρωπαϊσμός, η Ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός και τοποθέτησε εκπροσώπους και των τριών αυτών ρευμάτων, από ακραιφνείς αντιευρωπαϊστές, υπουργούς του κ. Καμμένου και μεγαλοεπιχειρηματίες. Φανταστείτε αν στο ΠΑΣΟΚ παλαιότερα ή τώρα στο ΚΙΝΑΛ είχαμε προτείνει ποτέ ανάλογους υποψηφίους τι θα μας έλεγε ο κ. Τσίπρας! Η σύμπραξη αυτή εξουσίας είναι εκτός των αρχών και αξιών της Κεντροαριστεράς. Μόνο το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εκφράσει το νέο ήθος που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να απασχολεί τη δημοσιότητα. Ποιά είναι η προσωπική σας άποψη και πώς κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;
Η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα έδειξε για ακόμη μία φορά τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται εθνικά θέματα. Απέφυγε συνειδητά να επιδιώξει τη συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων για να εξυπηρετήσει τους δικούς της μικροπολιτικούς λόγους. Η παράταξή μας ήθελε λύση με εθνική αξιοπρέπεια που μακροπρόθεσμα θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα. Πέρα από τα νομικά ζητήματα της συμφωνίας, η παράδοση της «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας δημιουργεί αρνητικά κεκτημένα που θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας πανηγύριζε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι «ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται». Όμως όταν πριν λίγες ημέρες, όταν η κ. Μέρκελ κάλεσε μαζί με τον κ. Μακρόν τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, η Ελλάδα δεν ήταν παρούσα ενώ προσεκλήθησαν οι πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Σλοβενίας. Ο Κροάτης πρωθυπουργός μάλιστα, ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να προκαλεί αποκαλώντας τη FYROM «Μακεδονία», φτάνοντας στο σημείο να ιδρύσει ομάδα φίλων «Μακεδονίας». Με επιστολή μου είχα καταγγείλει τις ενέργειές του στον τότε Πρόεδρο Σουτλς, ο οποίος τις είχε χαρακτηρίσει εξωθεσμικές και ότι δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου.
Στην ευρωβουλή είστε ιδιαίτερα δραστήριος στα ελληνοτουρκικά με διαρκείς παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πώς βλέπετε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο; Εκτιμάτε ότι ένα θερμό επεισόδιο είναι πιθανό;
Με την ιδιότητα του μέλους της πολύ σημαντικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παρεμβαίνοντας κάθε φορά που ο Ερντογάν έθετε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Δυστυχώς, οι πειρατικές έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν αναμενόμενες. Η απόφαση του Τούρκου προέδρου να διατάξει την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία δείχνει ότι πλέον δεν δέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση. Για το λόγο αυτό, αν και καταψήφισα μαζί με όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές την πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ακολουθώντας την πάγια εθνική γραμμή, ψήφισα υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Η ενταξιακή πορεία έχει υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα και αυτό πρέπει να γίνεται σαφές προς όλους. Η πρόκληση μάλιστα του Ερντογάν, ανήμερα της επετείου 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, αναδεικνύει την ανάγκη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και η παράταξή μας μόλις το 1994, 75 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα. Πρέπει να παλέψουμε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, ώστε να διατηρήσουμε την μνήμη ζωντανή και να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπότητα δε θα ξαναζήσει ανάλογες τραγωδίες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.