, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ν.Παππάς: «Προτείνουμε την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο»

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία δικαιολογία για τη μη υλοποίηση μιας άμεσης και εμπροσθοβαρούς πολιτικής. Και «μαξιλάρι» παρέλαβε από εμάς και οι Ευρωπαίοι δίνουν χρήματα. Όποιος μένει εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων και στήριξης, μένει επειδή έτσι αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης”. Αυτά δηλώνει σε συνέντευξη του στην Kontra News της Κυριακής, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς. “Τα συμφέροντα μισθωτών και μεσαίας τάξης είναι κοινά. Πρέπει να Μείνουμε Όρθιοι για να τα καταφέρουμε”, προσθέτει.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παππά:
Πώς κρίνετε την πρόταση της Κομισιόν για έκτακτη ενίσχυση 750 δισ. ευρώ προς τις χώρες της ΕE;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα 32 δισ. που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, δείχνουν ότι η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της…
Η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι θετική εξέλιξη. Οι απευθείας μεταφορές πόρων αντί των δανείων και η de facto αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας ήταν αναγκαία βήματα εδώ και καιρό. Είναι θέσεις που έχουμε διατυπώσει εδώ και δεκαετίες.
Ειδικά το 2015, όσοι δεν ήθελαν να ακούσουν για αυτές μας τις θέσεις, μας αποκαλούσαν «αντιευρωπαίους».
Περιμένουμε, βεβαίως, να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Θα συνδέονται οι πόροι με όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας; Θα μας ζητήσουν να μαζέψουμε το έλλειμμα το 2021;
Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία δικαιολογία για τη μη υλοποίηση μιας άμεσης και εμπροσθοβαρούς πολιτικής. Και «μαξιλάρι» παρέλαβε από εμάς και οι Ευρωπαίοι δίνουν χρήματα. Όποιος μένει εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων και στήριξης, μένει επειδή έτσι αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεών σας, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανεύθυνος». Τι απαντάτε;
Επικίνδυνα ανεύθυνος παραμένει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. «Νίπτει τας χείρας του» ενώ η ύφεση και η ανεργία ήδη αυξάνονται. Λέει να δούμε πως θα πάει ο τουρισμός για να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους. Αναφέρει πως έκανε ό,τι περνά από το χέρι του όταν το 20% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε καν.
Οι υπουργοί ομνύουν στον «καπιταλισμό» και δίνουν το σύνθημα: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις «ζόμπι», τους επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» και τους εμπόρους «ψεύτες» για να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες της καταστροφής.
Από την πρώτη στιγμή προτείναμε να πέσουν χρήματα στην αγορά, να στηριχθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Τα συμφέροντα μισθωτών και μεσαίας τάξης είναι κοινά. Και πρέπει να Μείνουμε Όρθιοι για να τα καταφέρουμε. Δεν εισακουστήκαμε. Η ηθελημένη αδράνεια Μητσοτάκη βαθαίνει την ύφεση. Αυτή την ώρα που λεφτά τάζει και λεφτά δεν δίνει, η οικονομία καταποντίζεται. Τώρα συμβαίνει αυτό, εδώ. Όχι κάποια στιγμή στο μέλλον ή κάπου αλλού.
Γιατί θεωρείτε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν επαρκούν;
Η κυβέρνηση κινείται σε γραμμή ΣΕΒ. Η «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία αφήνει την ύφεση να εξελιχθεί, οδηγεί σε ασφυξία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγει το δρόμο εξαγορών και συγχωνεύσεων και κρατά το δημόσιο χρήμα για όσους επιβιώσουν, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια των μέτρων. Μόνο δύο χιλιάδες επιχειρήσεις πέρασαν τον πήχη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς φαίνεται ότι οι τράπεζες κρατούν τα χρήματα για το πελατειακό τους φιλέτο. Στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει μπει μόλις το 7% των ελληνικών επιχειρήσεων, 53 χιλιάδες επιχειρήσεις δηλαδή από τις 750 χιλιάδες.
Η μόνη διέξοδος που τους δίνεται είναι οι απολύσεις. Μετά τις παρεμβάσεις Βρούτση, ήρθε και η αποκαθήλωση της υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων εργασίας για όσους ωφελούνται από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας.
Επιχειρήσεις θα κλείνουν για πέντε ή δέκα χιλιάδες ευρώ χρέος. Για να το αποφύγουμε, προτείνουμε την άμεση, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ συνολικά. Ενίσχυση που ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο με μέγιστο όριο στήριξης της επιχείρησης τις 100 χιλιάδες ευρώ.
Αναγκαία είναι, επίσης, η συγκρότηση ενός σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, για την εγγυοδοσία επιχειρηματικών δανείων 12 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις μας περιέχουν την προστασία των θέσεων και των όρων εργασίας και διασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζομένων.
Κρίσιμη είναι και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, η Πατρών – Πύργου, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εισροή ευρωπαϊκού χρήματος και βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας.
Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Πόσο εφικτό είναι να βρείτε διαύλους επικοινωνίας με το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που κρατά αυτή τη στάση στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου;
Παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού, ο τυχοδιωκτισμός της ομάδας Μητσοτάκη είναι γνωστός. Θυμόμαστε και το είδος της αντιπολίτευσης που άσκησε, για παράδειγμα στο Μακεδονικό, και την απάτη που έστησε εις βάρος των πολιτών στις εκλογές του Ιουλίου.
Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει στρωμένο έδαφος σε οικονομία και κοινωνία για να πάει σε εκλογές. Πλέον, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιτάχυνση της ύφεσης, την έκρηξη των λουκέτων και της ανεργίας. Βρίσκεται ενώπιον σύγκρουσης με τη μεσαία τάξη, οι προσδοκίες της οποίας διαψεύστηκαν σε λίγους μήνες.
Υπάρχει, βεβαίως, και η περίπτωση να θέλει να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει. Είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση. Η συγκρότηση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο. Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την προστασία της α’ κατοικίας και πολλά άλλα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη σχετική πρωτοβουλία και πλέον η ολοκλήρωσή της καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ. Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε όλοι στις ιστορικές μας ευθύνες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.