, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ν. Πατενίδου: Εγκληματικότητα και δημογραφική συρρίκνωση

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Θεσσαλονίκης  έχουν να κάνουν πρωτίστως με την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της πόλης, την έλλειψη πάρκινγκ και μέσων μαζικής μεταφοράς.
Της ΝΟΤΑΣ ΠΑΤΕΝΙΔΟΥ*
Η παρατεταμένη όμως οικονομική κρίση και η μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών στην πόλη μας έχουν επιφέρει πρωτοφανή άνοδο της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας των πολιτών με αποτέλεσμα σταδιακά το κέντρο της Θεσσαλονίκης να μετατρέπεται σε γκέτο με την ανοχή και την αδιαφορία όλων των αρμοδίων. Η ανομία που επικρατεί στα ιστορικά μνημεία της πόλης όπως στη Ροτόντα και στη Ρωμαϊκή αγορά, έχουν μετατρέψει τις περιοχές σε τόπο διακίνησης ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων από συμμορίες που δρουν ανενόχλητες. Οι συμπλοκές, τα μαχαιρώματα και οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο και η απουσία της αστυνομικής παρέμβασης διογκώνει το πρόβλημα. Το Α.Π.Θ. είναι απροσπέλαστο πια καθώς μόλις νυχτώνει γίνεται άνδρο βιασμών, ληστειών και λεηλασιών της δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας.
Ο δήμος μπορεί να παρέμβει άμεσα και να μεριμνήσει για τον καλύτερο φωτισμό της πόλης, τη στιγμή που στα ταμεία του δήμου υπάρχουν αδιάθετοι πόροι από τα ανταποδοτικά  τέλη των δημοτών. Μπορεί  να πιέσει για την αποτελεσματική συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας με τη δημοτική, ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα, οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να ενδυναμωθεί ο τουρισμός που είναι πηγή ανάπτυξης και εσόδων για τη Θεσσαλονίκη.
Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως απόρροια της οικονομικής ένδειας είναι  το δημογραφικό καθώς η μείωση των γεννήσεων και η φυγή των νέων στο εξωτερικό έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη συρρίκνωση του πληθυσμού μας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας μας δε θα ξεπερνάει τα 5.000.000!
Ο δήμος δύναται  με τη συνεργασία της περιφέρειας και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης να χαρτογραφήσει τη δημογραφική κατάσταση της Θεσσαλονίκης, να διαπιστώσει πώς κατανέμονται οι ηλικίες , τα νέα ζευγάρια, τα περισσότερα παιδιά και να εκπονήσει ειδικές μελέτες αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως τη δημιουργία ενός ταμείου για το δημογραφικό που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει πολιτικές για την ανάσχεση της γήρανσης του τοπικού πληθυσμού.
Παράλληλα η στήριξη  της άγαμης μητέρας είναι ένα  απαραίτητο μέτρο που θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των αμβλώσεων οι οποίες εμφανίζουν πρωτοφανή άνοδο μέσα στην οικονομική κρίση.
Ο Δήμος επίσης μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και να προωθήσει την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας με περισσότερες βάρδιες, ώστε να βοηθήσει την εργαζόμενη μητέρα.
Η μείωση σταδιακά των δημοτικών τελών έως 50% από τα λιμνάζοντα χρήματα στα ταμεία του Δήμου που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας θα επιστρέψει απευθείας στην αγορά και στα νοικοκυριά της πόλης που έχουν δοκιμαστεί πολλάκις το σημαντικό ποσό των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ!
Είναι αδήριτη ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αυριανός δήμαρχος της πόλης μας για να επιτύχει, δεν πρέπει να εξυπηρετεί τα κόμματα αλλά τους δημότες του. Ας βοηθήσουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση και ας μη γυρίσουμε πίσω στο ζοφερό κομματικό παρελθόν που απαξίωσε και διέσυρε πανελλαδικά το δήμο Θεσσαλονίκης σε αίθουσες δικαστηρίων και σε κελιά φυλακών.
* Η Νότα Πατενίδου είναι δικηγόρος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα «Ναι στη Θεσσαλονίκη»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.