, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ξεκινάει το Oktoberfest

Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας ξεκινά το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, «λούζοντας» το Μόναχο με άφθονο… ζύθο.
Λάτρεις και μη της μπίρας δεν γίνεται να μην έχουν ακούσει για το Oktoberfest, με τους πιο δεινούς καταναλωτές της, μάλιστα, να έχουν ίσως ταξιδέψει κάποια στιγμή της ζωής τους και μέχρι το Μόναχο για να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου.
Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλος του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, παρ’ όλο που η ονομασία του παραπέμπει στον Οκτώβριο. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ το event πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το… 1810 για μια ολόκληρη εβδομάδα μέσα στον Οκτώβριο, λόγω του ότι η θερμοκρασία πέφτει αρκετά αυτόν το μήνα, θεωρήθηκε σοφότερο να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου, όπου η θερμοκρασία είναι ακόμη πιο υψηλή.
Ως γνωστόν, το πρώτο event το 1810 δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα γαμήλιο γλέντι για το γάμο του πρίγκιπα Ludwig της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen, όπου για 5 ολόκληρες ημέρες, όλο το Μόναχο ήταν προσκεκλημένο για φαγητό, ποτό και γλέντι. Από εκεί κι έπειτα, το Oktoberfest καθιερώθηκε -πέραν των περιόδων πολέμου και κάποιων επιδημιών χολέρας που κόστισε την ακύρωσή του 24 φορές συνολικά- και φέτος θα πραγματοποιηθεί για 186η φορά.

Ουσιαστικά είναι μια γιορτή της βαυαρικής παράδοσης και κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι η μπίρα του φεστιβάλ προέρχεται μόνο από ζυθοποιεία της πόλης του Μονάχου, διατηρώντας έναν τοπικό χαρακτήρα.
Οι ντόπιοι το αποκαλούν Wiesn από το Theresienwiese που είναι η ονομασία της περιοχής που πραγματοποιείται και ονομάστηκε έτσι από την Therese, την πριγκίπισσα που παντρεύτηκε εκεί το 1810.
Από το 1950 κι έπειτα, το φεστιβάλ ξεκινά με την επίσημη αναφώνηση του Δημάρχου “O’ zapft is!” που ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπίρας και προσφέρει ένα ποτήρι στον πρόεδρο της Βαυαρίας. Έπειτα από αυτή την τελευτουργία μπορεί να ξεκινήσει επίσημα το φεστιβάλ.
Η μπίρα κοστίζει από 10,70 ευρώ το λίτρο και ο κόσμος μπορεί να τις αγοράζει στις διάφορες σκηνές του φεστιβάλ από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10.30 το βράδυ τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα από τις 9 έως τις 10.30 μ.μ. Στο φεστιβάλ του 2018, να σας πούμε ότι καταναλώθηκαν 7,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρας, με την μπίρα που παράγεται ειδικά για το φεστιβάλ να είναι πιο «βαριά» από τις καθιερωμένες. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο 600-800 άνθρωποι παθαίνουν δηλητηρίαση από την κατανάλωση αλκοόλ και η σκηνή του Ερυθρού Σταυρού είναι πάντα γεμάτη με κόσμο που χρειάζεται βοήθεια.

Με τόση μπίρα, δεν αποτελεί έκπληξη να υπάρχουν και κάποιοι που το παρακάνουν, καταλήγοντας να κάνουν εμετούς στον χώρο του φεστιβάλ. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν από την Adidas ειδικά παπούτσια σε limited edition που δεν λερώνονται από τον… εμετό, τα οποία κοστίζουν 199,95 ευρώ.
Συνολικά στο φεστιβάλ υπάρχουν 14 σκηνές, εκ των οποίων η πιο δημοφιλής είναι η Schottenhamel, όπου ο δήμαρχος ανοίγει το πρώτο βαρέλι. Η πιο μεγάλη, ωστόσο, είναι η Hofbräu-Festhalle που χωράει περίπου 11 χιλιάδες άτομα.
Κι αν κάποιος οινόφιλος βρεθεί εκεί… κατά λάθος, υπάρχει και σκηνή με κρασί, με 15 διαφορετικά είδη για να απολαύσει. Από το φεστιβάλ δεν λείπει και το φαγητό με 140 εστιατόρια και food stands για να ταιριάξει κανείς την μπίρα του με γερμανικές νοστιμιές.
Παρά το ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ γνωστό παγκοσμίως, μόνο το 19% των επισκεπτών προέρχεται από άλλες χώρες και συνολικά οι επισκέπτες κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια. Σε αυτό ίσως βοηθά βέβαια και το ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.