, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οιδίποδας και Αντίποδας», μια κωμωδία για μια Τραγωδία

Μια ιδέα που γεννήθηκε φέτος το καλοκαίρι και ολοκληρώθηκε μέσα από μια επίπονη αλλά και συνάμα διασκεδαστική διαδικασία θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Ο λόγος για το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα του Γρηγόρη Διδασκάλου, το έργο «Οιδίποδας και Αντίποδας» μια κωμωδία για μια τραγωδία, που στόχο έχει τα δάκρυα του κοινού από το… γέλιο, όπως περιγράφει ο ίδιος σε συνέντευξη του στην Karfitsa.
Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Τι θα δούμε στην παράσταση;
Μια κωμωδία για μια Τραγωδία. Σίγουρα, όχι το ανάποδο.
Η υπόθεση με λίγα λόγια;
Ο Αριστοφάνης παραπονιέται στον δούλο του, Αγαθοκλή, πως οι πολίτες δεν τον υπολογίζουν. Πως ασχολούνται με τα αισχρά αστεία στα έργα του και καθόλου με τα σοβαρά μηνύματα που προσπαθεί να περάσει. Πως είναι «εμπορικός».
Αντιθέτως, εκτιμούν βαθύτατα τους Τραγικούς. Έτσι, αποφασίζει να κάνει στροφή στην ποιότητα (κάτι σαν την Άντζελα Δημητρίου) και να ανεβάσει μια Τραγωδία, με θέμα, όλη την ιστορία του Οιδίποδα.
Όχι μόνο δεν τον πτοεί που είναι άσχετος με το είδος (Τραγωδία), που δεν έχει χορηγό, σκηνικά, ούτε ηθοποιούς, αλλά φιλοδοξεί να δώσει και τη δική του, πρωτοποριακή, διαδραστική, ματιά.
Θα βρει φθηνούς, πλην όμως, νέους και άπειρους ηθοποιούς και πρόχειρες λύσεις.
Ο Οιδίποδας που θα παρουσιάσουν, αντί για τραγικός, θα είναι ξεκαρδιστικός και όλα θα ανατραπούν στο τέλος.
Πως προέκυψε η συγγραφή του «Οιδίποδας & Αντίποδας» ;
Ήταν ένα βαρετό καλοκαίρι. Μου ήρθε η έμπνευση και είπα να μην την αφήσω σε μια γωνιά να αραχνιάζει. Η διαδικασία ήταν απολαυστική, αλλά και επίπονη. Για να γράψω το έργο χρειάστηκε να κάνω ενδελεχή έρευνα, ρουφώντας πολλά βιβλία για Οιδίποδα και Αριστοφάνη και αρκετά μπουκάλια Μαλαγουζιάς.
Ποια διαχρονικά στοιχεία έχει το έργο;
Παίζουμε συνεχώς με τη σύνδεση του παρόντος, με την Αρχαία εποχή. Π.χ., όταν εμφανίζεται ο Οιδίποδας γέρος, τυφλός στον Κολωνό, τον αντιμετωπίζουν ως πρόσφυγα. Ή, ο Αριστοφάνης, ως σκηνοθέτης της τραγωδίας του Οιδίποδα, δίνει τη δική του «προσωπική, μοντέρνα, διαδραστική, οπτική», με ολέθρια αποτελέσματα, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας. Νομίζω ο Αριστοφάνης, αν ζούσε, θα έβρισκε άφθονο υλικό θεματολογίας για Κωμωδίες, με τη σημερινή κατάσταση.
Πείτε μας μια φράση ή στιγμή του έργου που ξεχωρίζετε και γιατί;
«Την επιτυχία τους, τα έργα του Αριστοφάνη, την οφείλουν, όχι στα αστεία, αλλά στη σοφία που κρύβουν.»
Επίσης:
(Αριστοφάνης) «Πάντα στις κωμωδίες μου σέρβιρα την τραγική αλήθεια κρυμμένη πίσω από το χονδροκομμένο αστείο. Πάντα, ζευγάρωνα τον Οιδίποδα με τον Αντίποδα.»
(Αγαθοκλής) «Και κάνανε τον… Πλατύποδα;»
Ποιον στόχο έχει το έργο;
Στοχεύουμε στα δάκρυα του κοινού. Φυσικά από… γέλια. Δεσμευόμαστε πως όποιος δε γελάσει με την ψυχή του, μπορεί να ζητήσει πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου του. Ή, μια δωρεάν γνωμάτευση από ψυχολόγο.
Μετά τον «Οιδίποδα και Αντίποδα»; Έχετε σχέδια που ετοιμάζετε για το μέλλον;
Νομίζω πως ξύπνησε το…κτήνος της συγγραφής μέσα μου και θα δυσκολευτώ να το κοιμίσω. Φιλοδοξώ να δω μια Θεσσαλονίκη με γεμάτα θέατρα, με έργα που συνδυάζουν την ποιότητα με την ψυχαγωγία. Την κωμωδία με τον προβληματισμό. Ίδρυσα την εταιρία παραγωγής θεατρικών παραστάσεων KOMOSOFIA με απώτερο σκοπό να τα πετύχω όλα αυτά. Φυσικά, προηγείται να γελάσουμε παρέα από τις 22 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου.
*«ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ», Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, από 22 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.