, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι επτά ασφαλέστεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2019

Στην Ευρώπη βρίσκονται οι πιο ασφαλείς προορισμοί στον κόσμο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ιατρικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, «International SOS». Η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Δανία, η Φιλανδία και η Ισλανδία είναι οι χώρες που συγκεντρώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά επικινδυνότητας για το 2019.
 Αν και η πλειονότητα των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χαρακτηρίζονται προορισμοί με πολύ χαμηλό προφίλ κινδύνου, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της Ζυρίχης, του Λουξεμβούργου, της Λιουμπλιάνα, του Όσλο, της Κοπεγχάγης, του Ελσίνκι και του Ρέικιαβικ έρχονται πρώτες στη λίστα με τους προορισμούς στους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν τα οργανώσουν τις διακοπές τους… άφοβα.
Στον υπόλοιπο χάρτη, η Αφρική είναι η ήπειρος με τους περισσότερους «προς αποφυγήν» προορισμούς, με τις Ζάμπια, Ναμίμπια και Μποτσουάνα να είναι οι μοναδικές χώρες που χαρακτηρίζονται ως οι πιο ασφαλείς σε σχέση με τα υπόλοιπα 54 ανεξάρτητα κράτη της περιοχής.
Ελβετία, Ζυρίχη: Η «καρδιά» της Ευρώπης
Στην «καρδιά» της Ευρώπης και της παγκόσμιας ωρολογοποιίας, η πανέμορφη πόλη της Ζυρίχης είναι ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς για απόδραση του Σαββατοκύριακου. Η πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας διχοτομείται από τον ποταμό Limmat και απλώνεται στη βόρεια πλευρά της με θέα τις κάτασπρες και εντυπωσιακές Άλπεις. Με τον ιστορικό πύργο του Αγίου Πέτρου να δεσπόζει στον ορίζοντα και την Παλιά Πόλη απλωμένη στις δύο όχθες του ποταμού, η Ζυρίχη φιλοξενεί πάρα πολλά σημαντικά μουσεία, σπουδαίες γκαλερί, γραφικές εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια με αρχοντικά κτίρια. Στη Ζυρίχη βρίσκεται και ένας από τους διασημότερους και ακριβότερους εμπορικούς δρόμους στον κόσμο, ο Bahnhofstrasse με τις πιο κομψές μπουτίκ σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, τις γνωστότερες επωνυμίες κοσμηματοπωλείων και καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικής ομορφιάς αξιοθέατο είναι και το παραμυθένιο Κάστρο Schweizerisches Landesmuseum ή αλλιώς το Εθνικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει την πολιτιστική ιστορία της Ελβετίας και της ωρολογοποιίας.
Λουξεμβούργο: Το μεγαλύτερο οχυρό της Ευρώπης
Είναι το μικρότερο κρατίδιο της Ευρώπης, βρίσκεται «σφηνωμένο» μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου και έχει το προνόμιο να συνδυάζει μοναδικά στοιχεία και πολιτισμικές παραδόσεις από όλους τους γείτονές του. Το Λουξεμβούργο και η ομώνυμη πρωτεύουσά του πήραν το όνομά τους από τη σαξονική ονομασία «Λουσιλινμπούρχουκ», που σημαίνει μικρό Οχυρό, αν και στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο που έχει χτιστεί ποτέ στην Ευρώπη μέσα σε έναν πολύ μεγάλο βράχο που χρησίμευε στους κατοίκους ως καταφύγιο. Σήμερα το οχυρό αυτό στο κέντρο της Παλιάς Πόλης διασώζονται 17.000 μέτρα δαιδαλωδών διαδρομών που έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ ανάλογο είναι και το οχυρό Petrusse. Πανέμορφα και εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι και το κάστρο, ο καθεδρικός ναός, το παλάτι του μεγάλου δούκα που χρονολογείται από το 16ο αιώνα, το νέο κτίριο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Ιστορίας, καθώς και το «ωραιότερο μπαλκόνι της Ευρώπης», ο δρόμος Chemin de la Cornice, με θέα στα υπέροχα σπίτια των ευγενών από τη μία και στην αλσατική κοιλάδα και την παλιά πόλη Grund από την άλλη πλευρά.Σλοβενία, Λιουμπλιάνα: Η λιλιπούτεια «πράσινη» της Ευρώπης
Η λιλιπούτεια πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι μία από τις πιο «πράσινες» ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με μια Παλιά Πόλη γεμάτη από πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφες πλατείες και ένα μείγμα από μπαρόκ, νεοκλασικά και σύγχρονα κτήρια. Πάνω σε ένα λόφο στο κέντρο της Λιουμπλιάνα βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο -η ιστορία του οποίου ξεκινά από τον 9ο αιώνα- και συνδέεται με την Παλιά Πόλη με τελεφερίκ. Η «τριπλή» γέφυρα Tromostovje και η γέφυρα των δράκων Zmajski Most, το πάρκο Tivoli, η κεντρική πλατεία Preseren, ο καθεδρικός ναός του Αγ. Νικολάου και το συντριβάνι Robba είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα της πόλης που κάνουν τη διαφορά σε αυτόν τον ταξιδιωτικό προορισμό.
Νορβηγία, Όσλο: Η «κομψοτάτη» της Βόρειας Ευρώπης
Το Όσλο είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Νορβηγίας, καθώς χρονολογείται από το 1048 οπότε την ίδρυσε ο βασιλιάς Harald Hardråde. Υψηλή αρχιτεκτονική, γκαλερί τέχνης, μουσεία και πράσινα πάρκα συνθέτουν από την παγωμένη πρωτεύουσα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Ο επισκέπτης θα ξεκινήσει να ανακαλύπτει την πόλη από την κύρια οδό Karl Johans, όπου θα απολαύσει τον Καθεδρικό Ναό, το αρχιτεκτονικά περίπλοκο Κοινοβούλιο, την πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Οσλο και το Εθνικό Θέατρο. Στη συνέχεια θα περιηγηθεί στην παλιά συνοικία Gamlebyen, στο τεράστιο πάρκο Frognerparken με τα εντυπωσιακά αγάλματα και γλυπτά και στο παλιό λιμάνι με τα τις δεκάδες βάρκες και πλοία. Επίσης, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το φρούριο Akershus με ιστορία 700 ετών, καθώς και το Μουσείο Viking Ship που φιλοξενεί ένα ανακατασκευασμένο πλοίο των ατρόμητων πολεμιστών.
Κοπεγχάγη, Δανία: Η παραμυθένια πόλη της Βόρειας Ευρώπης
Η μαγευτική πόλη του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Κοπεγχάγη, είναι ίσως η πιο «designάτη» και ασφαλής πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ξεκινώντας με το ποδήλατο από την καρδιά της πρωτεύουσας και το μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο Strøget, ο επισκέπτης θα φωτογραφίσει στην πανέμορφη πόλη το χαρακτηριστικό στρογγυλό πύργο Rundetårn, τα πολύχρωμα σπιτάκια στο Nyhavn, τη μικρή γοργόνα στο παλιό λιμάνι, το κάστρο Slotsholmen και το παλάτι Amalienborg, το  Άρμα του Ήλιου στο Εθνικό Μουσείο, την επιβλητικότατη μαρμάρινη εκκλησία Marmorkirken και το πράσινο πάρκο της αυτοδιαχεριζόμενης κοινότητας Christiania.

Χτισμένο το 1550 πάνω σε χερσόνησο στη Βαλτική Θάλασσα, το Ελσίνκι είναι μία από τις πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης που γοητεύει τους επισκέπτες της με μυστηριώδη τρόπο, καθώς παντρεύει το ντιζάιν με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια και τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Η φινλανδική βόλτα ξεκινάει από τη λεωφόρο Esplanadi με τις γκαλερί τέχνης και συνεχίζει στην πλατεία της γερουσίας Senaatintori, στο λευκό ναό Tuomiokirkko, στο λιμάνι και την ψαραγορά Kauppatori και από εκεί στις εντυπωσιακές εκκλησίες Uspenski και Temppeliaukio, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Kiasma και στην παλιά γειτονιά Katajanokka.
Ρέικιαβικ, Ισλανδία: Το «απομονωμένο» νησί της Ευρώπης
Βρίσκεται χτισμένο στο «απομονωμένο» νησί, δίπλα στον Αρκτικό κύκλο, το Ρέικιαβικ είναι η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Ο κύριος εμπορικός δρόμος της πόλης είναι ο Laugavegur, όπου τα καταστήματα εναλλάσσονται με τα μπαρ και τους χώρους εστίασης. Στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, οι επισκέπτες θα βρουν το κοινοβούλιο της Ισλανδίας που χτίστηκε μεταξύ του 1880 και 1881, την επιβλητική εκκλησία Hallgrimskirkja με το πανύψηλο καμπαναριό, το εντυπωσιακό Ingimundur Sveinsson στον λόφο Öskjuhlíð, όπου οι παλιές δεξαμενές νερού έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και καφετέριες με θέα 360 μοιρών, καθώς και την τουριστική γεωθερμική μονάδα σπα Blue Lagoon, που είναι και το πιο διάσημο αξιοθέατο της χώρας. Επίσης, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν σε μικρή από απόσταση από την πρωτεύουσα μια από τις πιο μαγευτικές… παραστάσεις της φύσης, το βόρειο σέλας.
πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.