, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι περιπέτειες ενός Έλληνα κουρέα… φούντας στις Η.Π.Α.

Ήταν ένα μεσημέρι, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Νίκος Κρίστο έλαβε μια κλήση στο κινητό του τηλέφωνο. Ήταν ένας παλιός του φίλος, ο οποίος τον κάλεσε κάνοντας του μια άκρως δελεαστική επαγγελματική πρόταση, να γίνει κουρέας, αγγλιστί «trimmer»… για φούντες, σε φυτείες φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Νίκος δεν άργησε να πει το «ναι». Έφτιαξε λοιπόν την βαλίτσα του και με το διαβατήριο στο χέρι ταξίδεψε για την Αμερική.

Όταν όμως έφτασε ο Νίκος στη Βόρεια Καλιφόρνια συνάντησε καταστάσεις πολλές φορές επικίνδυνες που δεν είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό του ότι θα συναντούσε. To ταξίδι εξελίχθηκε σε μια σκληρή κι επίπονη δοκιμασία με πολλούς κινδύνους. «Όταν πάτησα το πόδι μου στην Αμερική, ο κολλητός μου που θα μου έβρισκε δουλειά στις φυτείες ήταν εξαφανισμένος, συνεπώς βρέθηκα με το καλημέρα να περιπλανιέμαι ολομόναχος στους δρόμους, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά αφιλόξενο, χωρίς να ξέρω πού ακριβώς πηγαίνω» , εξήγησε μιλώντας στην Karfitsa. Οι εμπειρίες και τα βιώματα που έζησε τον έκαναν θα κατεδαφίσει αλλά και να χτίσει για εκείνον μια νέα αντίληψή γύρω από τον όρο «ταξίδι» και κατ’ επέκταση γύρω από την ίδια τη ζωή.

«Το Κούρεμα»

Όλα αυτά ο Νίκος τα συγκέντρωσε και τα κατέγραψε στο βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Το κούρεμα». Η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου γεννήθηκε μέσα του σταδιακά μετά από προτροπές φίλων του. «Μου έλεγαν ‘’μαν, αυτές τις ιστορίες σου πρέπει να τις γράψεις». Για κάποιον ανεξιχνίαστο ακόμα λόγο, και μολονότι δεν επιζητώ κάποια μορφή αδρεναλίνης στη ζωή μου, γίνομαι μαγνήτης σουρεάλ καταστάσεων, δεν ξέρω… τις τραβάω όπως το μέλι την αρκούδα. Και πάλι όμως, η ιδέα της συγγραφής δεν αρκεί από μόνη της για να γράψει κανείς. Στην περίπτωσή μου μεσολάβησαν αλλεπάλληλες κατραπακιές, όλα μου τα σχέδια πήγαν στράφι και μόνο όταν αφαιρέθηκαν έστω και με τη βία όλες μου οι επιθυμίες και όλα τα νοήματα… μου ήρθε αβίαστα. ‘’Τώρα είναι’’ είπα γελώντας».

Πως όμως έζησε το American Dream; Ο Νίκος απαντά… «Ως το μεγαλύτερο ανέκδοτο. Παλιά η Αμερική ίσως να θεωρούνταν η γη της Επαγγελίας για κάποιον που ήθελε να χτίσει μια αξιοπρεπή ζωή από το μηδέν. Το «όνειρο» αυτό όμως προήγαγε ένα μοντέλο ζωής βασισμένο στον καταναλωτικό παραλογισμό, πυροδοτώντας τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και αδιέξοδα, τσιμεντοποιώντας κάθε εκατοστό έκφρασης της φύσης, δημιουργώντας ένα σκηνικό δυστοπίας το οποίο εμφανιζόταν μπροστά μου ανά στιγμές σαν ζωγραφιά, είτε στις πόλεις είτε στα χωριά. Παρατηρώντας ωστόσο τον κόσμο εκεί και πιστεύοντας σε μια κυκλική ροή των πραγμάτων, ένιωθα πως πολλοί βρίσκονταν σε μια κρίσιμη καμπή αμφισβήτησης και εκμηδένισης των πάντων, σαν να αναγνώριζαν τη ματαιότητα του ‘’ονείρου’’ και να εισέρχονταν σε μία φάση κάθαρσης και επαναπροσδιορισμού. Γι’ αυτό ίσως και να παρατηρούμε αρκετά βίαια και ανεξήγητα γεγονότα εκεί τον τελευταίο καιρό».

*Tο βιβλίο είναι διαθέσιμο στις Ακυβέρνητες Πολιτείες και στον Ιανό

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.