, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Οι πολιτικοί μπορεί να βγουν λάδι, σε εμάς τους γιατρούς θα μείνει η ρετσινιά…”

Για τα… 16.000.000 εμβόλια επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου -σε μια χώρα 11.000.000 πολιτών-ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας τόνισε ότι τότε έπρεπε να αγορασθούν γιατί δεν μπορούσε να γίνει εκτίμηση της κατάστασης…

Της  @karapanagiotidu

«Οι πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται ενδέχεται να βγουν λάδι και στο τέλος να «την πληρώσει» η ιατρική κοινότητα στο σύνολό της, γιατί μένει η ρετσινιά» υποστηρίζει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κ. Κροκίδης “Με τα έργα και τις ημέρες της Novartis θα ασχοληθεί η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που συστάθηκε πρόσφατα, προκειμένου να διερευνήσει «παράτυπες» και «παράνομες» διαδρομές μαύρου χρήματος, μικρές και μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997-2014” Όμως τι γίνεται με τους ανθρώπους του ιατροφαρμακευτικού «κυκλώματος» (Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Στελέχη Φαρμακευτικών Εταιρειών, Ιατρικοί Επισκέπτες κ.α.); αναρωτήθηκε ο κ Κροκίδης μιλώντας στην Karfitsa. Σύμφωνα με τον ίδιο περιμένουν με μεγάλη αγωνία να… «ανοίξουν στόματα» και να αποδοθούν ενδεχομένως ποινικές ή άλλες ευθύνες, αλλά μέχρι τότε μπορούν να βγουν ορισμένα χρήσιμα διδάγματα:

1. Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Η Novartis διέθεσε -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- την τελευταία τριετία 9,4 εκατομμύρια ευρώ σε 35 συλλόγους και ομάδες ασθενών. Στο πρόσωπο αυτών των συλλόγων και αμάδων ασθενών, η Novartis -και κάθε φαρμακευτική εταιρεία με παρόμοια δράση- βρίσκει τον καλύτερο σύμμαχο, την καλύτερη και πιο «αθώα» εκπροσώπηση «λόμπι».

2. Επικαιροποίηση του όρου επονομαζόμενων «Καινοτόμων Φαρμάκων»

Αναπάντητο πάντως παραμένει το ερώτημα, εάν όλα τα καινοτόμα φάρμακα (χημειοθεραπευτικά, ανοσοτροποποιητικά, αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά και άλλα) αποτελούν πράγματι κάτι καινούργιο, πρωτοποριακό, διαφορετικό, στα χέρια των λειτουργών της υγείας.

3. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη χρήση Γενόσημων Φαρμάκων

Οι Έλληνες συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία τα γενόσημα φάρμακα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το επίπεδο γνώσης των πολιτών γι΄ αυτά. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό, τη χαμηλή διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, για κάθε δυο παλιά φάρμακα μόνο το ένα αντικαθιστάται από γενόσημα, ενώ το άλλο υποκαθίσταται από νεότερο και δαπανηρότερο.

4. Επανασχεδιασμός της Δια Βίου Εκπαίδευσης των Γιατρών

Η Συνεχιζόμενη η Δια Βίου Εκπαίδευση των Γιατρών, είναι απαραίτητη λόγω των συνεχών και αλματωδών εξελίξεων στον χώρο της ιατρικής επιστήμης. Σε μερικές χώρες, όπως στις ΗΠΑ, αυτή η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για την ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η χρηματοδότηση για την παρακολούθηση αυτών των συνεδρίων γίνεται από… φαρμακευτικές εταιρείες με απευθείας πρόσκληση-συναλλαγή με τον κάθε γιατρό. Πολλές συλλογικότητες (Ιατρικοί Σύλλογοι, Επιστημονικές Εταιρείες, κ.α.) και μεμονωμένες ιατρικές προσωπικότητες έχουν καταθέσει στο πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν τεκμηριωμένες προτάσεις, προκειμένου να μεταρρυθμιστεί η παραπάνω «αντιδεοντολογική» και «αντιεπιστημονική» κατάσταση.

5.Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των Ιατρικών Επισκεπτών

Ο Ιατρικός Επισκέπτης έχει ως έργο του την ενημέρωση των Γιατρών, αλλά και των άλλων Επαγγελματιών Υγείας, για τα καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς και την υπενθύμιση για τη χορήγηση και τη δράση των παλαιότερων σκευασμάτων. Με άλλα λόγια, ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη ήταν και παραμένει ενημερωτικός…

“Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών και όχι ημερών -που βασίζονται σε στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές αρχές- πάνω από 4.800 γιατροί στην Ελλάδα έπαιρναν χρήματα για συνταγογράφηση από την Novartis. Οι πληρωμές γίνονταν από ένα τροφοδότη λογαριασμό, μέσω του οποίου διακινήθηκαν… 28 εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται μάλιστα, ότι η Novartis υπέγραφε και συμβόλαια με τους γιατρούς και συνεπώς υπάρχουν και στοιχεία και ντοκουμέντα για να αναδειχθούν τόσο από τη δικαιοσύνη όσο και από τα μέσα ενημέρωσης…”

Ο κ Κροκίδης σε ερώτηση για τα… 16.000.000 εμβόλια επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου – σε μια χώρα 11.000.000 πολιτών, απάντησε ότι έπρεπε να αγορασθούν γιατί δεν μπορούσε να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και γι αυτό έκανε πολύ καλά ο τότε υπουργός υγείας…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.