, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι ΣΔΙΤ και η Απασχόληση στους Δήμους

Την περίοδο της πρόσφατης κρίσης, τα οικονομικά της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν μπροστά σε συμπληγάδες. Από τη μία, μειώθηκαν δραματικά οι επιχορηγήσεις και τα ίδια έσοδά της και από την άλλη, αυξήθηκαν οι δαπάνες της, λόγω της αύξησης της ζήτησης στις κοινωνικές και αναπτυξιακές υπηρεσίες.
Του Νίκου Βαφειάδη*

Για να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση αναζήτησε εναλλακτικές χρηματοδοτικές πηγές. Μία από αυτές είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Την τελευταία δεκαετία οι ΣΔΙΤ κατέχουν ξεχωριστή θέση στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών ΟΤΑ. Μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 σημαίνει: Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης. Η «εταιρικότητα» αποτελεί μία μορφή ΣΔΙΤ.  Επιπλέον, το «πακέτο Γιούνκερ» στηρίζεται σε ΣΔΙΤ. Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, τη νέα προγραμματική περίοδο 2021- 2027, θα συνεχίσει να αποτελεί η «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων», δηλαδή ο σχεδιασμός στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης από ομάδες στις οποίες συμμετέχουν οι τοπικές αρχές, η κοινωνία των πολιτών και επιχειρηματικοί εταίροι.
Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι εάν ένα έργο θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από δημόσιους πόρους ή ΣΔΙΤ αλλά, εάν θα πραγματοποιηθεί το έργο ή όχι.
Τα πλεονεκτήματα των ΣΔΙΤ είναι πολλά. Εάν προσπαθήσουμε να τα κωδικοποιήσουμε θα λέγαμε ότι είναι:

  • Μείωση κόστους
  • Κατανομή κινδύνου
  • Βελτιωμένα επίπεδα υπηρεσίας ή διατήρησης των υπαρχόντων επιπέδων
    υπηρεσιών
  • Αύξηση των εισοδημάτων
  • Αποδοτικότερη εφαρμογή
  • Οικονομικά οφέλη

Μεγαλύτερη επιβεβαίωση των πλεονεκτημάτων των ΣΔΙΤ δεν θα μπορούσε να υπάρξει, από τη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, από την ιδεοληψία στην πραγματικότητα.
Οι ΣΔΙΤ όμως δεν έχουν μόνο πλεονεκτήματα. Για το λόγο αυτό οι δήμοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν τους κατάλληλους υποστηρικτικούς μηχανισμούς: νομικούς, οικονομικούς, λογιστικούς, ελεγκτικούς, ώστε σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης, της υπογραφής και της εφαρμογής της σύμβασης να μπορούν να παρέμβουν προς την πλευρά της εξασφάλισης της ορθής υλοποίησης του έργου.  Οι δήμοι, στη χώρα μας σήμερα, δεν έχουν αυτούς τους μηχανισμούς. Εάν επιθυμούν να διευρύνουν τις αναπτυξιακές τους παρεμβάσεις και να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει να τους δημιουργήσουν.  Από την άποψη αυτή οι ΣΔΙΤ, όχι μόνο δεν περιορίζουν την απασχόληση αλλά δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
*Ο Νίκος Βαφειάδης είναι δημοτικός σύμβουλος και π. αντιδήμαρχος στο Δ. Αθηναίων

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.