, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι υποθέσεις bullying που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Οργή και θλίψη έχει προκαλέσει η τραγική κατάληξη  του 15χρονου από την Αργυρούπολη, ο οποίος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νέος άνθρωπος οδηγείται στην αυτοκτονία  εξαιτίας του εκφοβισμού που έχει υποστεί.
Δραματικά είναι τα ποσοστά έρευνας που δείχνουν ότι το ποσοστό των θυμάτων bullying στη μαθητική κοινότητα αγγίζει το 15%.
Η πληγή της σχολικής βίας άνοιξε στην Ελλάδα σχεδόν 20 χρόνια πριν,  όταν τον Σεπτέμβριο του 1999 16χρονος μαθητής πήδηξε στο κενό από την ταράτσα ιδιωτικού σχολείου, στα βόρεια προάστια της Αττικής, στο οποίο φοιτούσε. Είχε μάλιστα προειδοποιήσει γραπτώς για την πρόθεση του να δώσει τέλος στη ζωή του.
Λίγα χρόνια αργότερα το 2006, η εξαφάνιση του μικρού Άλεξ από τη Βέροια υποχρεώνει  αστυνομικές δικαστικές αρχές και ψυχολόγους να  εξετάσουν την υπόθεση ως περιστατικό εκφοβισμού με δραματική  κατάληξη. Ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κοινωνία μάθαινε τον όρο Bullyng. Ο Άλεξ, ένας μικρός αλλοδαπός, διέπρεπε ως μαθητής κι αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε στα παιδιά της κοινωνίας της Βέροιας. Τον Φεβρουάριο του 2006 τα ίχνη του Άλεξ χάθηκαν. Μετά από πολύμηνες έρευνες  οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παιδιά επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άλεξ. Πέντε συνομήλικοί του έκαναν το αποτρόπαιο έγκλημα και εξαφάνισαν το πτώμα του. Η υπόθεση έκλεισε δυο χρόνια μετά την εξαφάνιση του αγοριού από τη Βέροια, ενώ πέντε ανήλικοι -δύο Ελληνόπουλα, ένας Αλβανός, ένας Ρουμάνος και ένας Βορειοηπειρώτης- καταδικάστηκαν, όπως επίσης και ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία.
Θύμα απόρριψης φαίνεται ότι ήταν  ο 19χρονος φοιτητής σε σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ. Παιδί ιδιαίτερα μοναχικό σύμφωνα με μαρτυρίες , δεν μπόρεσε να υπομένει την απαξιωτική συμπεριφορά αλλά και μία ερωτική απόρριψη και αυτοπυροβολήθηκε στις 10 Απριλίου του 2009 αφού πρώτα προσπάθησε να σκορπίσει το θάνατο.
Τα ίχνη του 20χρονου φοιτητή, Βαγγέλη Γιακουμάκη, της γαλακτοκομικής σχολής  χάνονται στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και η υπόθεση εξαφάνισης εξελίσσεται σε θρίλερ. Η τελευταία πράξη του δράματος γράφεται 37 ημέρες μετά όταν ανακαλύπτεται η σορός του σε προχωρημένη σήψη σε βαλτώδη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας. Ερμητικά κλειστά στόματα, πληροφορίες  για προσπάθειες συγκάλυψης, ευρήματα ντροπής για την εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι του μέσα στους κλειστούς τοίχους της σχολής συνθέτουν το πάζλ της τραγωδίας.
Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη ήταν αυτή που έκανε το πανελλήνιο να συνειδητοποιήσει  τι ακριβώς είναι το bullying με τον πιο τραγικό τρόπο αν και ακόμα φαίνεται να αρνείται να το αντιμετωπίσει ευθέως. Ένα πρόβλημα που παρά τις σποραδικές φωνές επιστρέφει όλο και πιο έντονα στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόβλημα που δεν λύνεται όσο παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει.
Τον Νοέμβριο του 2017, η 22χρονη φοιτήτρια Σταυρούλα Κοεμτζή έκανε βουτιά θανάτου από την ταράτσα της φοιτητικής εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Από τις έρευνες των Αρχών προέκυψε  διαδικτυακό bullying και εκβιασμός με ροζ βίντεο. Η κοπέλα δεν αντέχει την ντροπή που ένιωθε και έβαλε  τέρμα στη ζωή της, υπό τον φόβο των αποκαλύψεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η οικογένεια αρχικά η κοπέλα εκβιαζόταν από ένα άτομο που φέρεται ως φωτογράφος και ήθελε να την προωθεί ως μοντέλο.  Το άτομο αυτό φοιτητής στα Χανιά, τραβούσε φωτογραφίες που κάποιες από αυτές ήταν γυμνές και κάποιες ημίγυμνες. Οι φωτογραφίες   διέρρευσαν και έφτασαν στα χέρια επιτήδειων, οι οποίοι εκβίασαν την 22χρονη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.