, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ο Έλληνας που κάνει κουμάντο στο Μπάκιγχαμ

(Φωτογραφία: Yui Mok/Pool via AP)

Συνέντευξη στην Έλενα Καραβασίλη

Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν περίμενε ο Νίκος Κουλούσιας, ότι θα γινόταν «αφεντικό» στην κουζίνα της βασιλικής οικογένειας της Μ. Βρετανίας. Κι όμως συνέβη.Από το Μάρτιο είναι εγκατεστημένος στο Μπάκιγχαμ και δουλεύει σε τρελούς ρυθμούς, για το γεύμα, που θα ακολυθήσει το γάμο του πρίγκηπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ.

«Είμαστε μια ομάδα 24 σεφ, απ΄ όλο τον κόσμο» είπε προνομιακά στην Karfitsa. «Πειραματιζόμαστε, δοκιμάζουμε, αποφασίζουμε. Δουλεύουμε για να είναι το αποτέλεσμα αντάξιο των καλεσμένων.»

-Πόσοι θα είναι οι τυχεροί;

«Περίπου 600 άτομα. Βασιλικές οικογένειες απ΄όλη την Ευρώπη, γόνοι βασιλικών οικογενειών, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή όσοι προβλέπονται από το βρετανικό πρωτόκολλο.»

-Οριστικοποιήθηκε το μενού;

«Ναι, αλλά μη μου ζητάτε λεπτομέρειες, δεν μπορώ να πω περισσότερα.»

-Θα περιλαμβάνει κάτι από την ελληνική κουζίνα;

«Σίγουρα. Κρόκο της Κοζάνης, για να διαφημίσουμε και την ιδιαίτερη πατρίδα και κρητικό λάδι.»

Ο Νίκος Κουλούσιας μπορεί να γεννήθηκε στη Γερμανία, αλλά μεγάλωσε στη Νεάπολη Κοζάνης, απ΄όπου κατάγεται η οικογένειά του. Μεγάλωσε εκεί, έκανε φίλους εκεί και είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Αν και ταξιδεύει συχνά, λόγω της δουλειάς, πάντα… επιστρέφει με χαρά.

«Στη Νεάπολη ξεκουράζομαι. Ψυχικά και σωματικά. Αισθάνομαι χαρά που συναντώ φίλους και συντοπίτες. Πρόσωπα αγαπημένα.»

-Υπάρχει περίπτωση να «ξεχάσετε» την πατρίδα;

«Όχι. Να σκεφτείς, ότι όπου πάω να δουλέψω, το κάνω πάντα «ζωσμένος» με την ελληνική σημαία. Την έχω μαζί μου, για να υποδηλώνει την καταγωγή και την ταυτότητά μου.»

-Υπάρχουν άλλοι  Έλληνες τώρα στο Μπάκιγχαμ; Στην ομάδα που προετοιμάζετε το γαμήλιο γεύμα;

«Απ’ όσο ξέρω όχι. Ρώτησα, αλλά δεν πήρα θετική απάντηση. Έκανα και το δικό μας πείραμα: Πάνω στη δουλειά, πέταξα κάτι… συνηθισμένο στα ελληνικά, αλλά δεν αντέδρασε κανείς. Σημαίνει, ότι κανείς δεν… κατάλαβε.»

Μετά το γάμο του Χάρι, ο Νίκος θα αφερώσει το χρόνο του στην τρίχρονη κόρη του.

«Της έταξα ένα καλό δώρο» λέει και ο τόνος της φωνής του αλλάζει. Γίνεται πιο γλυκός, πιο γελαστός: «Θα την πάω στη eurodisney να παίξει, να γελάσει και να ευχαριστηθώ κι εγώ το χρόνο μαζί της. Ύστερα, θα έρθουμε στην Ελλάδα.»

Ο Νίκος που μαγείρεψε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και θα μαγειρέψει για τη βρετανική βασιλική οικογένεια, δεν ξεχνάει τους καλούς του παδικούς φίλους:

«Θα έρθω στη Θεσσαλονίκη, έχω τον καλό μου φίλο το Δημήτρη Κουτσοτόλιο, που έχει το “Βιδάνιο”».

-Θα μαγειρέψετε;

«Χαχα… και την άλλη φορά που πήγα να τους δω με… βάλανε στην κουζίνα.»

Με γέλια έκλεισε η συζήτηση με τον Έλληνα σεφ, που είναι περήφανος για δύο πράγματα:

Τη δουλειά του και την καταγωγή του.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο #710 – 21.04.2018

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.