, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Απ.Τζιτζικώστας συμμετείχε σε εκδηλώσεις της ομογένειας στη Νέα Υόρκη

Στις εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που φέτος είναι αφιερωμένες στη Μακεδονία, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το ταξίδι του κ. Τζιτζικώστα στις ΗΠΑ έχει διπλό σκοπό. Αφενός τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις της ομογένειας, αφετέρου συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες, εκπροσώπους φορέων και στελέχη της ομογένειας με κύριο αντικείμενο τη βέλτιστη αξιοποίηση της αμερικανικής παρουσίας στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα και ουσιαστικό στόχο την τόνωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στην τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο Bowling Green του Μανχάταν, στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης, από Εύζωνες της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ευρύτερης Περιοχής της Ν. Υόρκης. Ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους ομογενείς δήλωσε: «Η συγκίνησή μου, όπως και των συμπατριωτών μας που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την επέτειο της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας είναι απερίγραπτη, όπως και το γεγονός ότι η ελληνική σημαία από σήμερα κυματίζει στην ‘καρδιά’ της Νέας Υόρκης. Μας κάνετε υπερήφανους με τη διαρκή παρουσία σας στο πλευρό της Ελλάδας και την πολύτιμη συνεισφορά σας στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Το Σάββατο 21 Απριλίου ήταν ομιλητής σε εκπροσώπους των ομογενών των ΗΠΑ, στην εκδήλωση Grand Marshal Gala, στο Χίλτον της Νέας Υόρκης, παρουσία Αμερικανών Γερουσιαστών, Βουλευτών και Πολιτειακών παραγόντων, όπου τόνισε τη σημασία της φετινής παρέλασης, που είναι αφιερωμένη στη Μακεδονία, «μια επιλογή που έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω και της χρονικής συγκυρίας στην οποία γίνεται», ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στο ζήτημα των Σκοπίων, όσο και στην παράλογη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και στον άδικο χαμό του πιλότου, Γιώργου Μπαλταδώρου, που έπεσε στο καθήκον προασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Χτες, Κυριακή 22 Απριλίου 2018, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε από το πρωί στις εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και ήταν κεντρικός ομιλητής ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην ομιλία του, μετά το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «όποιος εποφθαλμιά την πατρίδα μας δεν έχει παρά να διαβάσει και να μελετήσει καλά την ελληνική Ιστορία, από την οποία θα καταλάβει ότι εμείς οι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα χιλιοστό της ελληνικής γης, δεν διαπραγματευόμαστε ούτε μία σελίδα της Ιστορίας του Έθνους μας». Ο Περιφερειάρχης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της ομογένειας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και ευχαρίστησε τους ομογενείς για τους αγώνες τους για τη Μακεδονία: «για το γεγονός ότι όποτε χρειαστεί η χώρα μας είστε πάντα παρόντες, όπως πρόσφατα όλοι μαζί, στο συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης που διοργανώσατε, με υψηλό φρόνημα βροντοφωνάξατε και πάλι πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ τη Μακεδονία στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις και θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Μακεδόνων για τη διαχρονική σας στήριξη».

Για την εθνική επέτειο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «τετρακόσια χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά για να σβήσουν από την ψυχή των Ελλήνων τις βασικές αρχές, αξίες και ιδανικά: τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Ορθοδοξία. Ο αγώνας για την Επανάσταση δεν ήταν εύκολος. Εκείνοι είχαν τη δύναμη των όπλων, εμείς τη δύναμη της ψυχής. Εκείνοι τη σιγουριά της υπεροπλίας, εμείς την πίστη στο στόχο».

Ακολούθως ο κ. Τζιτζικώστας παρακολούθησε τη μεγαλειώδη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, μαζί με πλήθος κόσμου και με την ξεχωριστή παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που καταχειροκροτήθηκαν. Συγκινητική ήταν η στιγμή της τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του προσφάτως αδικοχαμένου πιλότου, Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο κ. Τζιτζικώστας παρακολούθησε την παρέλαση διάρκειας τριών ωρών, αφιερωμένη στη Μακεδονία, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Bill de Blasio, Γερουσιαστές και Βουλευτές των ΗΠΑ. Ανάμεσα στις αντιπροσωπείες που παρέλασαν ήταν εκείνη των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των σημαιοφόρων του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, όπως και της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.

Μετά την παρέλαση, ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου συνεχίστηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια της Ν. Υόρκης με το δείπνο προς τιμήν των Ευζώνων και της Ομογένειας, όπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν επίσης ομιλητής, ενώ βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Σωματείων της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ Πέτρο Γαλάτουλα. Ο κ. Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων τόνισε πως «ό,τι έχουμε καταφέρει ως Έλληνες, το καταφέραμε όταν ήμασταν ενωμένοι και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την ενότητά μας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.