, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει για τον οίκο Gucci

Αν για κάτι διακρίνεται ο creative director του οίκου, Alessandro Michele, ο οποίος, από τότε που ανέλαβε τα ηνία του, έχει καταφέρει να τον αναδείξει σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, είναι η ικανότητά του να «δανείζεται» στοιχεία από διαφορετικές χρονικές περιόδους, με αποτέλεσμα ένα συγκλονιστικό mix n’ match. Ένα συνονθύλευμα σύγχρονων και παλιών στοιχείων, που αντικατοπτρίζουν εξαίσια τη μοναδική προσωπικότητά του. Μάλιστα, τολμηρός όπως πάντα, δε δίστασε να στείλει το δικό του μήνυμα για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Αμερική σχετικά με τις αμβλώσεις, τασσόμενος υπέρ του pro-choice κινήματος, με ανάλογα σλόγκαν ή σχέδια που θύμιζαν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Πριν μερικές μέρες, κυκλοφόρησε το lookbook για την ολοκαίνουρια ανδρική Cruise συλλογή, η φωτογράφιση του οποίου πραγματοποιήθηκε επίσης στα Μουσεία του Καπιτωλίου, από τον υποψήφιο για Όσκαρ Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο. Ο ίδιος αποτελεί πλέον ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά, αλλά είναι γνωστή η αγάπη του για τη φωτογραφία, καθώς συχνά βλέπουμε την υπογραφή του να φιγουράρει στα credits κορυφαίων περιοδικών του εξωτερικού. Σίγουρα θυμάστε την εκπληκτική φωτογράφιση της Emma Stone -της μούσας του στην ταινία The Favourite- στο περιοδικό W, την οποία επιμελήθηκε ο Λάνθιμος πριν λίγους μήνες.

Όπως και τότε, η ιδιαίτερη και εκκεντρική προσέγγιση του σκηνοθέτη και σε αυτήν τη φωτογράφιση θυμίζει την κινηματογραφική φιλοσοφία του. Ακόμα και οι εκφράσεις των μοντέλων παραπέμπουν στις εμβληματικές πλέον ταινίες του, οι οποίες πάντα σχετίζονται με την ανθρώπινη και κοινωνική ιδιοσυγκρασία, όπως ο Αστακός και ο Κυνόδοντας.

Ανάμεσα στα αριστουργήματα που μπορεί κανείς να απολαύσει στο Μουσείο Καπιτωλίου υπάρχει ένα πιστό, ρωμαϊκό αντίγραφο του αρχαιοελληνικού αγάλματος, που αναπαριστά τον μύθο της Λήδας και του Κύκνου. Ο Michele σε συνέντυεξή του στο Another Man, υπογράμμισε ότι, η τοποθεσία του photoshooting είχε μεγάλη σημασία για τον ίδιο, καθώς ήθελε να αποδείξει πως, ένα αντίγραφο, κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο «αυθεντικό» από το πρωτότυπο.

Στα κάδρα βλέπουμε τους νεαρούς άνδρες, ντυμένους με τα εκκεντρικά κομμάτια by Gucci, να κάνουνε βόλτα στους διαδρόμους και να θαυμάζουν τα έργα. Δίνουν την εντύπωση ότι έχουν μπει κρυφά, ψάχνοντας για μια βραδινή περιπέτεια.
Παράλληλα με το lookbook κυκλοφόρησαν και τα νέα ότι η συνεργασία με του Λάνθιμου και του Michele θα συνεχιστεί, με ένα λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο από τον εκδοτικό οίκο Idea Books. Φωτογραφημένο από στην Galleria della Leda στη Villa Albani Torlonia, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τη σχέση του ιταλικού brand με το παρελθόν και πώς καταφέρνει να το συνδυάζει άριστα με το παρόν και το μέλλον. Μάλιστα, μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ανακατασκευή της περίφημης γκαλερί, η οποία φιλοξενείς σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα!

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.