, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ο Καραγκιόζης βγαίνει από την καραντίνα και πάει Χαλκιδική

Της Φιλίππα Βλαστού

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το lockdown, μαζί με όλους τους πολίτες της Ελλάδας, μπήκε σε καραντίνα και ο Καραγκιόζης. Έμεινε σπίτι, αλλά ανυπομονούσε να ξαναβρεθεί με το κοινό του στα θέατρα. Μέσα λοιπόν στην καρδιά του καλοκαιριού ο καλλιτέχνης θεάτρου σκιών Χρήστος Στανίσης, στο Σινέ Κλειώ, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής θα παίξει τέσσερις κλασικές ιστορίες και έχει φιλοτεχνήσει τον χώρο μετατρέποντας τον σε ένα παραδοσιακό καραγκιοζοθέατρο.

Φέτος, όπως λέει μιλώντας στην Karfitsa ο Χρ.Στανίσης, είχε σκεφτεί να μην κάνει παραστάσεις, καθώς λόγω του κορωνοϊού έριξε περισσότερο βάρος σε άλλα πράγματα πάνω στη δουλειά. Όμως ξαφνικά ήρθε η ιδέα από το Σινέ Κλειώ. «Μόλις πήγα και είδα τον χώρο μου άρεσε πάρα πολύ και έτσι πήραμε την απόφαση να κάνουμε τις τέσσερις παραστάσεις του Καραγκιόζη εκεί, για να έρθει να χαρεί ο κόσμος, αλλά και εμείς. Κακά τα ψέμματα, οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουμε επαφή με το κοινό. Όσο και αν δημιουργούμε μέσα σε ένα στούντιο, σε ένα εργαστήριο ή όπου αλλού, η επαφή με τον κόσμο μας λείπει».

Ο όφις-κορωνοϊός

Ο καλλιτέχνης θα παίξει τέσσερις κλασικές ιστορίες του Καραγκιόζη, καθώς βλέποντας τον χώρο τον φαντάστηκε να μεταμορφώνεται σε ένα καραγκιοζοθέατρο. «Για αυτό φιλοτέχνησα και τις διαφημιστικές αφίσες-ρεκλάμες, που θα είναι έξω από το σινεμά, οι οποίες είναι σαν πίνακες και όλοι μαζί σαν μια έκθεση».

Η μαγεία του Καραγκιόζη είναι πως διακατέχεται από μια διαχρονικότητα. Ο κ. Στανίσης μας εξηγεί ότι «τα κείμενα στα έργα για εμάς είναι σαν ένας μπούσουλας, δεν είναι όπως το θέατρο που πρέπει να τηρείς τα λόγια. Αντίθετα εμείς αυτοσχεδιάζουμε με βάση το κοινό και στήνουμε εκείνη την ώρα την παράσταση. Έτσι λοιπόν και τώρα ο Καραγκιόζης γίνεται σύγχρονος. Για παράδειγμα, στο έργο Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο όφις, το φίδι συμβολίζει το κακό, το οποίο στις ημέρες μας είναι ο κορωνοϊός. Άρα το φίδι-κορωνοϊός έρχεται ο Μέγας Αλέξανδρος και το σκοτώνει, για να λυτρώσει τον κόσμο. Οπότε βλέπουμε κοινά στοιχεία με την εποχή μας».

Η ανάγκη της ψυχαγωγίας

Πριν μπούμε στην καραντίνα η τελευταία παράσταση που έκανε, ήταν στο Κρατικό Θέατρο, μπροστά σε κόσμο. Κάπου τέλη Φεβρουαρίου, λίγο πριν κλείσουν και τα θέατρα.

«Πλέον, βγαίνοντας τον έξω κόσμο, μετά την λήξη του lockdown, παρατηρώ ότι η κατάσταση που βιώνει ο κόσμος είναι άγρια και δύσκολη. Το χειρότερο που έχει γίνει, εξαιτίας του covid19, είναι ότι σε κάποιους ανθρώπους έχει δημιουργήσει μια μεγάλη φοβία. Εγώ είμαι της άποψης, ότι εάν προσέχουμε, τηρούμε τα μέτρα και ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε.

Από την άλλη, βλέπουμε κόσμο να κυκλοφορεί έξω και να χαίρεται την ζωή, με ασφάλεια πάντα. Αυτό είναι πολύ θετικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο. Έτσι είναι φτιαγμένη η ζωή. Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να σηκώνεται το πρωί, να πηγαίνει στη δουλειά του και να επιστρέφει πάλι σπίτι. Πρέπει να βγει έξω, να κάνει μια βόλτα, να ψυχαγωγηθεί», τονίζει.

Προσαρμοζόμαστε σε νέα δεδομένα

«Οι παραστάσεις έχουν διαμορφωθεί με βάση τα μέτρα που ισχύουν. Οι καρέκλες έχουν μειωθεί καθώς πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους. Βέβαια αυτό έχει προκαλέσει ένα πρόβλημα σε εμάς που δουλεύουμε έτσι, γιατί οικονομικά δεν μπορεί να βγει μια παράσταση. Από την μεριά μας ως καλλιτέχνες προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, αλλά αυτό πρέπει να το κάνουν όλοι, μεταξύ αυτών και οι επιχειρηματίες.

Αυτό που βλέπω είναι ότι τα πράγματα πλέον κυλάνε πιο αργά και πιο δύσκολα. Για αυτό δεν έγιναν και πολλές δουλειές φέτος. Εγώ από την άλλη, πιστεύω, ότι από την στιγμή που θα αποφασίσεις να κάνεις κάτι δεν πρέπει να ρίξεις την ποιότητα συγκριτικά με αυτό που θα έκανες πριν, εάν δεν είχε προκύψει όλη αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Λέγοντας αυτό βέβαια θα μπορούσε κάποιος να μου πει ‘’πως γίνεται να το λες αυτό εσύ, που το χειμώνα έκανες παραστάσεις με ζωντανή μουσική και τώρα έχεις αντικαταστήσει την live μουσική με CD;’’. Η απάντηση μου είναι ότι έχουμε επιλέξει αυτή την λύση γιατί διαφορετικά, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αν είχαμε ζωντανή μουσική, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί κανένας, ακόμη και αν γέμιζε το θέατρο. Έτσι η εποχή προστάζει να πραγματοποιούμε διαφορετικά της ιδέας μας».

Ο Καραγκιόζης στις Άγριες Μέλισσες

Ο Χρήστος Στανίσης «εισέβαλλε», μαζί με τον Καραγκιόζη, σε ένα από τα επεισόδια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Άγριες Μέλισσες.

«Η συμμετοχή μου προέκυψε, μετά από μια συζήτηση που είχα με την σεναριογράφο της σειράς Μελίνα Τσαμπάνη και με τον αδερφό της, οι οποίοι έτυχε να είναι λάτρεις του Καραγκιόζη, όπου την εποχή που πραγματεύεται η σειρά Άγριες Μέλισσες παιζόταν σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, με ζωντανή μουσική κιόλας. Έτσι είπαμε να κάνουμε μια πιστή αναπαράσταση του Καραγκιόζη της τότε εποχής, σε ένα επεισόδιο. Η στιγμή που επιλέχθηκε να ενταχθεί ο Καραγκιόζης στη σειρά δεν ήταν καθόλου τυχαία, διότι είχαμε πει ότι θα ήταν πολύ ωραίο να μπει την νύχτα πριν τις εκλογές, ώστε να περάσει το μήνυμα της ενότητας, όπως και έγινε. Για μένα η μεγάλη επιτυχία είναι το γεγονός ότι στην σειρά που ήταν η πιο επιτυχημένη εφέτος, ο Καραγκιόζης μπήκε μέσα και ταυτόχρονα στα σπίτια πολλών τηλεθεατών. Περνώντας παράλληλα ένα δυνατό μήνυμα.

Η εμπειρία από την συμμετοχή μας σε ένα από τα επεισόδια ήταν υπέροχη. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε Καραγκιόζη σε μια εποχή που δεν ζούσαμε καν. Μεταφερθήκαμε σε μια άλλη εποχή και ζήσαμε μια άλλη κατάσταση».

Info

Το πρόγραμμα των παραστάσεων, που θα γίνουν στο Σινέ Κλειώ, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, έχει ως εξής: Κυριακή 2 Αυγούστου ‘’Μέγας Αλέξανδρος και ο κατηραμένος όφις’’, Παρασκευή 14 Αυγούστου ‘’Ο Καραγκιόζης και το χρυσό μήλο’’, Παρασκευή 21 Αυγούστου ‘’Ο Καραγκιόζης και ο μαύρος καβαλάρης’’, Σάββατο 29 Αυγούστου ‘’Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα’’.

Δείτε τις τέσσερις αφίσες, τις οποίες έχει φιλοτεχνήσει ο Χρήστος Στανίσης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.