, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ο Κ.Ζέρβας βάζει τη …σφραγίδα του

Τα προσωπικά του στοιχήματα και τις προεκλογικές δεσμεύσεις θέλει να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Άλλωστε, επανειλημμένα έχει δηλώσει πως μέχρι τα Χριστούγεννα η καθημερινότητα θα βελτιωθεί αισθητά, ενώ για το τέλος της τετραετίας ονειρεύεται μία νέα Πλατεία Αριστοτέλους. Κι επειδή ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα έδωσε ήδη κατευθυντήριες γραμμές σε αντιδημάρχους και εντεταλμένους συμβούλους, ζητώντας στοχοπροσήλωση και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ποιες είναι όμως οι προτεραιότητες και σε ποιους τομείς θέλει ο νέος δήμαρχος να βάλει τη σφραγίδα του;
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Νούμερο 1 η καθαριότητα
Ο κ.Ζέρβας σήκωσε ψηλά τη σημαία της “καθαρής Θεσσαλονίκης” προεκλογικά και υλοποίησε άμεσα την υπόσχεση πως θα κρατήσει ο ίδιος όλες τις αρμοδιότητες του τομέα της Καθαριότητας. Έτσι, δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρουσία του -την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του- στο ΣΜΑ στο Φοίνικα και η δήλωση του περί “πραγματικών ηρώων” για τους εργαζόμενους.
Έχοντας ορίσει εντεταλμένο σύμβουλο τον Νίκο Ζεϊμπέκη καταστρώνεται το πλάνο της επόμενης μέρας, ώστε με τη λήξη της 84ης ΔΕΘ να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην εικόνα της πόλης. Πέρα από την αποκομιδή των απορριμμάτων, το βάρος θα πέσει στο πλύσιμο των κάδων, των δρόμων και των πεζοδρομίων, στην αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και στον περιορισμό της εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων στους δρόμους.
“Ξεκινήσαμε δυναμικά. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσουμε καλά. Υποχρέωση μας να κρατήσουμε την πόλη καθαρή”, δηλώνει ο εντεταλμένος κ.Ζεϊμπέκης. Πάντως, η καθαριότητα αποτελεί μεγάλο “στοίχημα”, λόγω των υψηλών απαιτήσεων των δημοτών και αυτό φαίνεται από τα παράπονα του κόσμου προς τον κ.Ζέρβα, ακόμη και μέσω της σελίδας του στο facebook, για περιοχές όπου θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.
 
Σωστός προγραμματισμός στα οικονομικά
Με τους κρατικούς πόρους προς τους δήμους να είναι περιορισμένοι τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει σωστή και συνετή διαχείριση, ο κ.Ζέρβας έχει αναθέσει το τιμόνι της αντιδημαρχίας Οικονομικών σ’ έναν γνώστη του χώρου, τον Μιχάλη Κούπκα.
Μάλιστα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά και φαίνεται κοντά στο να λύσει το πρόβλημα με την ανάκτηση της ασφαλιστικής ενημερότητας που ταλαιπωρούσε τον τελευταίο χρόνο τον δήμο Θεσσαλονίκης, λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ για παλαιότερη υπόθεση των σχολικών φυλάκων.
Παράλληλα, δουλεύει εντατικά για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού που θα έρθει προς συζήτηση μέσα στο Νοέμβριο στο δημοτικό συμβούλιο. Ο ίδιος δεν θέλει να προβεί σε αποκαλύψεις για την πορεία των τεσσάρων ετών, καθώς τις ανακοινώσεις για τις προτεραιότητες θα τις ανακοινώσει ο ίδιος ο δήμαρχος το αμέσως επόμενο διάστημα. “Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης”, αρκείται να πει ο κ.Κούπκας.
Stop στην ανάπλαση της Αγίας Σοφίας
Τρόπους να ακυρωθεί η σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο τμήμα κάτω από την Τσιμισκή, αναζητά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, καθώς βούληση του κ.Ζέρβα είναι να μην προχωρήσει το έργο, θεωρώντας πως θα δημιουργήσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα, τρέχει η σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020, που θα σηματοδοτεί το όραμα του δημάρχου, ενώ αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ολοκληρωθούν μελέτες που εκκρεμούν. Σύμφωνα με τον κ.Κυριζίδη βάρος θα πρέπει να πέσει επίσης στις απαλλοτριώσεις και στα έργα τα οποία “κληρονόμησε” η νέα διοίκηση και πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
“Θα την δείτε σύντομα τη σφραγίδα Ζέρβα”, αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη τόσο από μικρά έργα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα, όσο και από πολλά μεγάλα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και θα προσελκύουν τουρίστες.
 
Σχεδιασμός για νέες σχολικές μονάδες 
Δεδομένου ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει πολλά και παλιά σχολικά διδακτήρια αναμένεται στρατηγικός σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων. Πού μπορούν να κατασκευαστούν και πόσους μαθητές μπορούν να καλύψουν… Η σχολική στέγη είναι η βασική προτεραιότητα της αντιδημάρχου Παιδείας, Δήμητρας Ακριτίδου, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ρίξει βάρος και στη διετή προσχολική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με μια πρώτη μελέτη που έκανε η κ.Ακριτίδου για να καλυφθούν οι ανάγκες της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής εκπαίδευσης απαιτούνται περίπου 70 αίθουσες, αριθμός που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κεντρικό δήμο. Παράλληλα, στα σχέδια είναι να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια των σχολείων και οι μαθητές -των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού- να έρθουν σε επαφή με θεσμούς και την Ευρώπη, ώστε να γίνουν στο μέλλον ενεργοί πολίτες.
 
Αναζητούνται οικόπεδα για να γίνουν πάρκινγκ
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η αναζήτηση οικοπέδων ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, περιμετρικά του κέντρου, ώστε να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Σωκράτη Δημητριάδη.
Επίσης, θα επανεξεταστεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ιδιαίτερα στην Ε’ δημοτική κοινότητα μετά τις αντιδράσεις από μερίδα δημοτών, όπως και το ωράριο φορτοεκφόρτωσης. Στις προτεραιότητες της διοίκησης βρίσκεται και η συντήρηση της Νέας Παραλίας, του δημοφιλέστερου χώρου προσέλευσης κατοίκων και επισκεπτών.
 
Μεταμόρφωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Να μεταμορφωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία το τοπίο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και συναλλαγών του δήμου Θεσσαλονίκης και να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία των δημοτών στους χώρους του δημαρχείου, καθώς θα μπορούν να εξυπηρετούνται με ένα …κλικ από τον υπολογιστή τους, είναι ο κύριος στόχος της αντιδημαρχίας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής, γνωρίζει πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξοπλιστούν κατ’ αρχήν οι υπηρεσίες με νέους υπολογιστές, που θα μπορούν να “σηκώνουν” το βάρος των προγραμμάτων. Εως τότε, στις βασικές προτεραιότητες είναι να διορθωθεί το ηλεκτρονικό σάιτ του δήμου Θεσσαλονίκης και παράλληλα να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου οι δημότες θα μπορούν να αναφέρουν -συνδυάζοντας φωτογραφίες- τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν, από καμένες λάμπες έως κατεστραμμένα πεζοδρόμια και χαλασμένους κάδους απορριμμάτων για να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα οι υπηρεσίες του δήμου.
Η νεολαία στο παιχνίδι
Να βάλει τους νέους ανθρώπους της πόλης στο …παιχνίδι του εθελοντισμού και της προσφοράς επιχειρεί η αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Πέτρο Λεκάκη. Αποτελεί στοίχημα να δημιουργηθεί ένας “πυρήνας” που θα φέρει φρέσκο αέρα στην πόλη, αλλά και επιστροφή των νέων επιστημόνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, η αντιδημαρχία στοχεύει στη διοργάνωση πολλών και σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων που θα συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου στην πόλη και στην αναζήτηση ελεύθερων οικοπέδων ώστε να μετατραπούν σε χώρους δωρεάν άθλησης και ψυχαγωγίας για όλους.
Στις υπόλοιπες αντιδημαρχίες, παραμένουν στο επίκεντρο οι δομές της Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Χάρη Αηδονόπουλο, ενώ θα συνεχιστεί η αλληλεγγύη σε πολίτες που ταλαιπωρούνται από την κρίση και δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Τέλος, επιθυμία του δημάρχου είναι να πέσει ιδιαίτερο βάρος και στα θέματα Πολιτισμού, που έχει αναλάβει η Στεφανία Τανιμανίδου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.