, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Μήτκας κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το δήμο Θεσσαλονίκης

Κλειστά διατηρεί τα χαρτιά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, στο ενδεχόμενο διεκδίκησης από μέρους του, της δημαρχίας Θεσσαλονίκης.
Την ώρα που η συζήτηση στη Θεσσαλονίκη “πήρε φωτιά” για το πρόσωπο που θα υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία στο Δήμο Θεσσαλονίκης και σχεδόν κάθε δέκα μέρες ακούγεται και ένα νέο όνομα, το τοπίο δεν δείχνει ακόμη να ξεκαθαρίζει!
Με ένα πλατύ και ευγενικό χαμόγελο, απάντησε ο 56χρονος, εκ Φλωρίνης προερχόμενος, Περικλής Μήτκας, στην ερώτηση εάν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, καθώς υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, φέρεται να διεκδικεί το δημαρχιακό θώκο. Στην αμέσως επόμενη ερώτηση, εάν τον ελκύει αυτή η ιδέα και είναι  κάτι τέτοιο μέσα στις προθέσεις του, χαμογέλασε και πάλι, τονίζοντας με νόημα, ότι  στην παρούσα φάση, είναι άλλες οι προτεραιότητες του. ”Πρώτο μέλημα μου, είναι το Πανεπιστήμιο και η διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων, όπως ο Οργανισμός λειτουργίας του, το Οργανόγραμμα, η Αναδιοργάνωση και όλα τα θέματα της Συνόδου Πρυτάνενων”, υπογράμμισε ο κ.Μήτκας.
Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος, προτίμησε τη σιωπή και την ευγένεια και δεν απάντησε ούτε στην ερώτηση εάν    συμμετείχε σε κάποια συζήτηση ή του έγινε πρόταση να είναι επικεφαλής σε αυτοδιοικητική κίνηση για το δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.  Σε κάθε περίπτωση δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε “έκλεισε την πόρτα” σε μια ενδεχόμενη μελλοντική συζήτηση ή πρόταση.
Η θητεία του Περικλή Μήτκα στην πρυτανεία του ΑΠΘ, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2019, συνδέθηκε με την προσπάθεια του να αναβαθμίσει με κάθε τρόπο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να του προσδώσει διεθνή χαρακτήρα και προοπτική. “Τα πανεπιστήμια σήμερα δεν πρέπει να είναι τοπικά ή εθνικά, αλλά διεθνή” είναι η βασική του πεποίθηση. Με καμάρι ο κ.Μήτκας, προβάλλει ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της κατάταξης του ΑΠΘ μαζί με το ΕΚΠΑ και το Μετσόβιο πανεπιστήμιο, ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.”Τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου όταν πρόκειται να δεχθούν διδάκτορες εξετάζουν το πανεπιστημιακό ίδρυμα από το οποίο ο ενδιαφερόμενος έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και σίγουρα προσέχουν εάν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 500 πρώτα”.
Ο Περικλής Μήτκας είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνική Σχολής του ΑΠΘ και δηλώνει λάτρης της Τεχνολογίας, η οποία όπως λέει, επέφερε σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με την άποψη του,  δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία ενός πανεπιστημίου, η ύπαρξη βαθμού ελευθερίας και το θεσμικό πλαίσιο.
Όσο θεωρητικό, ή ουτοπικό μπορεί να θεωρηθεί από τους Θεσσαλονικείς το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Περικλή Μήτκα για τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι αναμφισβήτητα μια επιλογή κύρους. Σε δεύτερη ανάγνωση, ο καθένας μας διερωτάται εάν τα καταφέρνουν οι πανεπιστημιακοί όταν αναλαμβάνουν υψηλά αξιώματα όπως υπουργεία, δήμους και γενικότερα θέσεις άσκησης διοίκησης. Η απάντηση κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα και κατά περίπτωση.
Της Βιβής Ανδρίτσου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.