, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Μητσοτάκης συναντά τον Μακρόν – Ο στόχος και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

 
Για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις πέντε μήνες θα συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις κινήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.
Νούμερο 1 στόχος του πρωθυπουργού είναι να επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Γαλλίας, ενώ «Στη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» από την Τουλόν μέχρι τα στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου “Dixmude”» έλεγε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ΑΠΕ αναφέρει ότι η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).
Συναντήσεις και με Γάλλους επιχειρηματίες
Μετά τις συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με Γάλλους επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν στο φόρουμ με τίτλο «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» που διοργανώνεται από το ελληνογαλλικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.
Στην επιχειρηματική συνάντηση που γίνεται στο Παρίσι με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παραστούν πολλοί υπουργοί με πρώτους τους κυρίους Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Καραμανλή, Θεοχάρη, Βαρβιτσιώτη, Σκυλακάκη, Καράογλου, Παπαθανάση και Τσακίρη οι οποίοι προτίθενται να παρουσιάσουν στις γαλλικές επιχειρήσεις τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στην Ελλάδα σε αυτή την χρονική στιγμή. Στο επιχειρηματικό φόρουμ θα εκπροσωπηθούν μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Vinci, L’Oreal, Group Naval, Thales και Gican.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας):
14:25 Υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée
14:30 Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος
15:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν
15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του πρωθυπουργού
16:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες
20:00 Αναχώρηση πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.