, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο μύθος της καθαρής εξόδου

*Του Σάββα Αναστασιάδη

Αν πιστέψει κανείς τον κ. Τσίπρα, το 2018 η Ελλάδα εισέρχεται σε έναν οικονομικό παράδεισο. Τον προσεχή Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια (τα οποία δεν έσκισε το 2015, όπως είχε υποσχεθεί) και θα δανειζόμαστε μόνο από τις αγορές με λογικά επιτόκια.

Τα πράγματα, ωστόσο, ούτε αυτή τη φορά είναι ακριβώς όπως μας τα λέει η κυβέρνηση.

Το 2018 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά διότι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του 3ου προγράμματος ακολουθεί μια 4η αξιολόγηση και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Αυτό το μνημόνιο το ψήφισε η κυβέρνηση πριν από περίπου εννέα μήνες και σημαίνει παράταση της επιτήρησης μέχρι το 2022. Να μη ξεχνάμε ότι θα είχαμε αποφύγει αυτό το πρόσθετο μνημόνιο εάν ο κ. Τσίπρας και ο κ.Καμένος δεν έριχναν με απροκάλυπτα ψέματα και περισσή ανευθυνότητα την κυβέρνηση, το 2015.

Θα είναι λοιπόν δύσκολο το 2018 και όχι… εκδρομή στον τόπο των ονείρων μας, όπως υπόσχεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Με μεγάλους κινδύνους και μεγάλες προκλήσεις. Αυτή η εκτίμηση δεν έχει να κάνει καθόλου με αντιπολιτευτική διάθεση. Εξάλλου το είπε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης ομολογώντας ότι «δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο» και ότι «θα υπάρχει και μετά επιτήρηση». Έχει να κάνει με την πραγματικότητα όπως προέκυψε από τον προϋπολογισμό 2018 και από τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, πριν λίγες μέρες. Επιγραμματικά, λοιπόν, στη νέα χρονιά θα αντιμετωπίσουμε:

Μειώσεις των συντάξεων ως και 18%.

Μείωση του αφορολογήτου από 1/01/2020 εάν δεν ζητηθεί νωρίτερα.

Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ.

Νέες περικοπές στο επίδομα θέρμανσης

Αυξημένη μερική απασχόληση που έφτασε στο 57%

Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων -με το άρθρο 17 του ν. 4472

Έναν στους δύο Έλληνες να χρωστά στο Κράτος, με το 25% του ιδιωτικού χρέους να έχει δημιουργηθεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρογκα χρέη των πολιτών στις εφορίες που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ. Κατασχέσεις περιουσιών να έχουν πολλαπλασιαστεί -γίνονται περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα.

Οι μαζικοί πλειστηριασμοί Τσίπρα – Τσακαλώτου, ακόμη και πρώτης κατοικίας, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Επιβληθέντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε παραπάνω από 1 εκατ. Έλληνες.

Δύο δις επιπλέον μέτρα το 2018 – τα 900 εκατ. αποτελούν νέους φόρους.

Δεν είναι τυχαίο ότι με το ξημέρωμα της νέας χρονιάς ο κόσμος της αγροτιάς βγαίνει ξανά στους δρόμους για να φωνάξει για τη μείωση του αφορολογήτου, για τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, για τις κατασχέσεις, για τις δεσμεύσεις λογαριασμών και για την τιμή του πετρελαίου, καθώς βλέπει ότι τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν ενδεχομένως απαγορευτική την παραγωγή για πολλούς.

Η κυβέρνηση του ψευδο-αντιμνημονιακού κ. Τσίπρα δέχτηκε ταχύτατα τα πάντα προκειμένου να ανταποκριθεί στην έκθεση «συμμόρφωσης» στην τρόικα, να κλείσει την αξιολόγηση και να πετύχει τον επικοινωνιακό της στόχο. Το λένε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ (Σπήγκελ).

Οι πολίτες από τη μεριά τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα προκύψουν στην καθημερινότητά τους από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καλούνται να αξιολογήσουν όμως. Να αξιολογήσουν τι τους υποσχέθηκε ο Τσίπρας και τι κάνει. Καλούνται να αξιολογήσουν πόσο επιβάρυνε την καθημερινότητα τους με τις επιλογές του. Καλούνται να σκεφτούν πως θα ήταν η Ελλάδα σήμερα, εάν δεν είχε ζήσει το εξάμηνο Τσίπρα – Βαρουφάκη με τις καταστροφικές αυταπάτες του. Καλούνται ψύχραιμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους

*Ο κ. Αναστασιάδης είναι Αν.  Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ., για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.