, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο «Ροζ Πάνθηρας» επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη δεμένος χειροπόδαρα

Ο 33χρονος Σέρβος δεν περίμενε πως θα ερχόταν η στιγμή που θα συλλαμβάνονταν για μία ληστεία και που έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν επτάμισι χρόνια, στα τέλη Μαρτίου 2012. Τότε είχε καταφέρει να ξεφύγει παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος στον χώρο του εγκλήματος. Είναι ένα μέλος της συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες» και σε βάρος του έχει μία σειρά ενταλμάτων για ληστείες – καρμπόν σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Ο καταδικασθείς ως μέλος της μεγάλης συμμορίας που έχει αδυναμία στα διαμάντια και στα ακριβά κοσμήματα, εντοπίστηκε σε έλεγχο που έγινε στην Ουγγαρία. Διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα για την περιπετειώδη ληστεία που έγινε σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τότε που ένα μέλος των Σέρβων πανθήρων είχε ακινητοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και άλλους καταστηματάρχες, ενώ ο δεύτερος της παρέας είχε συλληφθεί στα σύνορα, πριν την έξοδό του για τη γειτονική χώρα. Ο 33χρονος όμως είχε  προλάβει να φύγει.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 χρόνων και 6 μηνών. Στη δίκη τονίστηκε πως ο 33χρονος σήμερα βρέθηκε μόλις μία ώρα μετά τη ληστεία στο γκισέ των συνόρων και έκτοτε ήταν εξαφανισμένος. Οι ελληνικές διωκτικές αρχές μάλιστα τον είχαν χαρακτηρίσει «αρχηγό» της συγκεκριμένης ομάδας, παρ’ ότι καταδικάστηκε για συνέργεια, καθώς περίμενε μέσα στο αυτοκίνητο.
Η ληστεία στο κοσμηματοπωλείο της οδού Εγνατία 83, που έγινε το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 2012, είχε μελετηθεί σε κάθε λεπτομέρειά της. Είχε προηγηθεί έλεγχος του χώρου, εξέταση των μέτρων ασφαλείας, ενώ οι εμπλεκόμενοι είχαν κλέψει αυτοκίνητο λίγη ώρα νωρίτερα και σχεδιάστηκε η οδός διαφυγής. Το μόνο που δεν προέβλεψαν οι δράστες ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας, η αντίδραση του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, αλλά και των γειτόνων του. Ήταν αυτοί που κατάφεραν και ακινητοποίησαν τον μεγαλύτερο της παρέας των «Ροζ Πανθήρων», έναν 60χρονο σήμερα Σέρβο. Ο συνεργός του, 32 χρόνων σήμερα, καταδιώχθηκε, για να εντοπιστεί την επόμενη μέρα στα σύνορα. Ο 25χρονος, τότε, θα έπαιρνε με  τη ληστεία στην Εγνατία το «βάπτισμα του πυρός» με την παρθενική συμμετοχή του, όπως έλεγαν αστυνομικές πηγές.
Ο 33χρονος σε εκείνη τη ληστεία, κατηγορείται ότι περίμενε στο αυτοκίνητο με αναμμένα τα αλάρμ μέσα στην Εγνατία, κοντά στη διασταύρωση με την οδό Αγίας Σοφίας. Στο δικαστήριο είπε πως δεν ήταν καν εκεί, αρνήθηκε τα πάντα. «Είχαν θράσος, πραγματοποιώντας ληστεία σε μία τόσο πολυσύχναστη περιοχή», είχε πει καταστηματάρχης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της ληστείας. Οι δύο Σέρβοι «Ροζ Πάνθηρες», 32 και 60 χρόνων, ανέλαβαν τη διάπραξη της ληστείας. Ο μεσήλικας φορούσε χοντρό παλτό, προκειμένου σπάζοντας τη γυάλινη πόρτα να μην τραυματιστεί. Προέταξε ένα αεροβόλο πιστόλι στις δύο γυναίκες που ήταν στο κατάστημα και μαζί με τον νεαρό άρπαξαν τα κοσμήματα, αξίας περίπου 60.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης όμως ακούγοντας τον συναγερμό έσπευσε στο κατάστημα. Ακολούθησε μάχη μεταξύ τους και ο 60χρονος έπεσε τραυματισμένος από τη συμπλοκή που εξελίχθηκε με τη συμμετοχή και γειτόνων. Ο 32χρονος βλέποντας το επεισόδιο άρχισε να τρέχει και επιβιβάστηκε στο κλεμμένο Audi με οδηγό τον 33χρονο.
Στα «μαλακά» όμως… μέσα
Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο της  Θεσσαλονίκης στον Σέρβο «Ροζ Πάνθηρα» προκάλεσε ικανοποίηση στον ίδιο, καθώς ήταν χαμηλή. Οι δύο άλλοι συνεργοί του είχαν καταδικαστεί χρόνια νωρίτερα, καθώς συνελήφθησαν και άμεσα προφυλακίστηκαν, σε ποινή 9 χρόνων και 6 μηνών κάθειρξης και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό. Πάντως η καταδίκη για τη ληστεία στην Εγνατία δεν ήταν μοναδική. Η σπείρα άλλωστε, δεν είχε διαπράξει τη μοναδική κλοπή ή ληστεία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε βάρος του εκκρεμούν άλλα δύο εντάλματα για ακόμη δύο περιπτώσεις κλοπών και τον προσεχή Ιανουάριο πρόκειται η υπόθεση να εισαχθεί σε δίκη. Και αυτό δεν ολοκληρώνει τις δικαστικές περιπέτειές του, καθώς ήδη σε βάρος του επιβεβαιώθηκε ότι εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις ελβετικές αρχές για μία παρόμοια κλοπή, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.
Η συμμορία των «Ροζ Πανθήρων» ήταν πολυμελής και έδρασε σε όλο τον κόσμο. Πήραν το όνομά τους από έναν αξιωματικό της Σκότλαντ Γιαρντ, καθώς ύστερα από μία ληστεία κοσμηματοπωλείου στο Λονδίνο, έκρυψαν ένα διαμάντι σε ένα κουτί από γυναικεία κρέμα προσώπου. Με τον τρόπο αυτό μιμήθηκαν τον Φαντομά στην ταινία «Ροζ Πάνθηρας» με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Πίτερ Σέλερς. Οι διεθνείς διωκτικές αρχές εκτιμούν πως στην οργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 250 κλέφτες κοσμηματοπωλείων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σέρβοι και έδρασαν σε περισσότερα από 30 κράτησε σε όλο τον κόσμο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.