, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο ρόλος της στρατιωτικής συνδρομής συζητήθηκε από τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ

Για τη στρατιωτική συνδρομή στο πλαίσιο της εθνικής αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και τις συνέπειές της, σε υφιστάμενες επιχειρήσεις – αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας (ΚΠΑΑ), αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο γενικότερα, συζητησαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. σε έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους. 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ε.Ε., αλλά και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, και την υποχρέωση μετουσίωσης των διδαγμάτων που θα ληφθούν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε στρατηγικές πολιτικές για το μέλλον. Ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για τη διάθεση του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. στο ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθούν περιστατικά Covid-19, τη διάθεση στρατιωτικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση μονάδων του Ε.Σ.Υ. και εργαστηρίων αναφοράς, όπως επίσης και για την παραγωγή προστατευτικών υλικών από τα στρατιωτικά εργοστάσια, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για την κοινωνία.

Με αφορμή το θέμα του κορονοϊού, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη “ανάπτυξης βελτιωμένων πρακτικών αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών (μεταναστευτικό – προσφυγικό, πανδημία, διασπορά ψευδών ειδήσεων) προκειμένου να ενδυναμωθεί η αξιοπιστία της Ε.Ε. και να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων, καθώς και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της”.
Αναφέρθηκε δε, στην “ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση IRINI (ενίσχυση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης) παρά τις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ανατολικό Αιγαίο και στα χερσαία σύνορά της, σε συνδυασμό μάλιστα με την παρούσα επιδημία” και στη σπουδαιότητά της για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησε δε, τη διάθεση περισσότερων μέσων από τις χώρες – μέλη, καθώς όπως παρατήρησε, διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. συνολικά ως προς τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης και παρόμοιων επιχειρήσεων.



Κ.Γ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.