, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο ρόλος των Ευρωεκλογών: Μάιος, 2019

Τον Μάιο του 2019 διεξάγονται οι ευρωεκλογές, μια εκ των κορυφαίων πολιτικών αναμετρήσεων που πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑ*
Ιδιαίτερα τα τελευταία οκτώ χρόνια της σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας στη χώρα μας, αλλά και της μεγάλης θεσμικής και οικονομικής κρίσης στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, έγινε ορατό ότι πολλά από τα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, απασχολούν ευρύτερα και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Βασικό και ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα, θεωρείται η σταθερή άνοδος των ακροδεξιών και εθνολαϊκιστικών κομμάτων και η διαρκής ενίσχυση της ρητορικής του μίσους. Αμφότερα τα φαινόμενα είναι συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.
Εξίσου σημαντικό είναι και το ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων. Παρά τα προγράμματα της Κομισιόν και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει, στα περισσότερα κράτη-μέλη παρατηρείται διαρκής αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και, ευρύτερα, των εισοδηματικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη αποτελούν το τρίτο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό ζήτημα.
Τα παραπάνω ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στις Βρυξέλλες και σε πολλά κράτη-μέλη, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθούν η πολιτική σύγκρουση και οι πρωτοβουλίες των πολιτικών ομάδων. Στην κρίσιμη πολιτική μάχη των ευρωεκλογών καλούμαστε ως ψηφοφόροι να επιλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.
Δεν υπάρχει λοιπόν «χαλαρή ψήφος» στις ευρωεκλογές. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές κρίνεται επομένως  απαραίτητη δίνοντας μας την ευκαιρία να λάβουμε ενεργά μέρος στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης και να εκφράσουμε τις επιλογές μας για το μέλλον. Αν δεν ψηφίσουμε, κάποιος άλλος θα το κάνει για εμάς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει όλο και περισσότερο για όλο και σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή κρίνεται χρέος όλων μας να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο μόνο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες!
Η αποχή από τις ευρωεκλογές προς ένδειξη διαμαρτυρίας ίσως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, καθώς μπορεί να δώσει σε όλους επιπλέον λόγους για να διαμαρτυρηθούμε στο μέλλον.
Για αυτούς τους λόγους και πολλούς ακόμα «αυτή τη φορά ψηφίζω»!
* Ο Απόστολος Πάνας είναι  επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Χαλκιδικής
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.