, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο «τρύπιος» Κλεισθένης και οι επιτήδειοι

Οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν τόσο αβέβαιη εξέλιξη που μοιάζουν με πλοήγηση ναυτικού σε άγνωστα νερά χωρίς πυξίδα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, μπορεί να έχουν δήμαρχο, αλλά πιθανώς να έχουν και ένα δημοτικό συμβούλιο χωρίς καθαρή πλειοψηφία.

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΛΙΑΜΑ*

Τα φαιδρά φαινόμενα που αντικρίζουμε σήμερα στο κοινοβούλιο, με τους βουλευτές που αλλάζουν κοινοβουλευτικές ομάδες ή ταυτόχρονα ανήκουν σε δυο διαφορετικές παρατάξεις, θα είναι μάλλον μικρά σε σχέση με όσα θα συμβούν σε ορισμένους δήμους, όταν το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις χωρίς καθαρές πλειοψηφίες και με «ορεξάτους» καιροσκόπους, που θα διεκδικούν… ανταλλάγματα για μια ψήφο.

Το μήνυμα που στέλνει ο «Κλεισθένης», η νέα νομοθεσία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι η τόσο η συνεργασία για να παρθεί μια απόφαση, αλλά η ανάγκη να δημιουργηθούν στιβαρά και έντιμα δημοτικά συμβούλια. Η ανάγκη να ψηφισθούν αιρετοί με εντιμότητα και ηθική, με αρχές και αξίες, που δεν θα μπαίνουν σε καθεστώς συναλλαγής και δεν θα μπλοκάρουν τα αυτονόητα, αν δεν εξυπηρετηθούν.

Σε μια χώρα χωρίς κουλτούρα συνεργασίας, με τη λογική της «ψόφιας κατσίκας του γείτονα», οι πολίτες πρέπει να σκεφθούν πολύ καλά και ποιόν ψηφίζουν και ποιους εκλέγουν. Δυστυχώς, αλλά οι δήμοι δεν έχουν την πολυτέλεια να μην παίρνουν αποφάσεις για την καθημερινότητα του δημότη.

Κι επειδή έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς επιτήδειους, είναι στο χέρι του συνειδητοποιημένου πολίτη, να μην τους επιτρέψει να «τρυπώσουν» στο δημοτικό συμβούλιο, μέσα από το τρύπιο σύστημα του Κλεισθένη.

* Ο Διαμαντής Λιάμας είναι δήμαρχος Βόλβης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.